Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wieczne bagno u kur

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pyrrr

Pyrrr

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 28 luty 2024 - 10:41

Witam 

Jestem tu nowy i to mój pierwszy post tutaj, także prosiłbym o wyrozumiałość.

Mam pewien problem, mianowicie od jakiegoś czasu wybieg dla kur przez obfite opady zamienił się w bagno, próbowałem jakoś temu zaradzić i utwardzić powierzchnię wsypując i ubijając kilka ton żwiru, lecz to nie przyniosło zakładanego efektu. Przez pewien czas było w porządku i kury mogły cieszyć się suchym wybiegiem, lecz po kilku dniach intensywnych opadów i przy pomocy kurzych łap, teren po których biegają moje ptaki zmienił się w przysłowiowe bagno.. Macie jakieś sprawdzone metody jak temu zaradzić? Co powinienem wysypać? Wybieg nie jest zbyt mały, bo ma około 10x10 

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 28 luty 2024 - 19:41

wybieg musi być dostosowany do obsady, !0 x10 to tak niewiele, że mało dla jednej kury.
Tego nie przeskoczysz
  • 0

#3 owca

owca

Użytkownik

• Użytkownik.
  • PipPip
  • 44 postów

Napisano 05 marzec 2024 - 10:47

Wielkość wybiegu jeszcze niewiele mówi bo nie wiemy ile na tym wybiegu masz kur. 

Fakt jest faktem, że w tym roku zima jest bardzo mokra. Nie wiem jak u Was, ale u nas to praktycznie od października codziennie pada. Ziemia w polach jest nasiąknięta jak gąbka. 

Na wybiegu najlepiej sprawdza się zwykła słoma. Słoma wchłania wodę, dodatkowo ptaki w niej grzebią więc kury są ładne i czyste. Wiadomo, jak to ze słomą bywa, po pewnym czasie trzeba pościelić żeby zamiast błota na wybiegu nie zrobił się gnój. Ale w mojej ocenie słoma to najlepsze naturalne rozwiązanie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych