Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 

Jestem tu nowy i to mój pierwszy post tutaj, także prosiłbym o wyrozumiałość.

Mam pewien problem, mianowicie od jakiegoś czasu wybieg dla kur przez obfite opady zamienił się w bagno, próbowałem jakoś temu zaradzić i utwardzić powierzchnię wsypując i ubijając kilka ton żwiru, lecz to nie przyniosło zakładanego efektu. Przez pewien czas było w porządku i kury mogły cieszyć się suchym wybiegiem, lecz po kilku dniach intensywnych opadów i przy pomocy kurzych łap, teren po których biegają moje ptaki zmienił się w przysłowiowe bagno.. Macie jakieś sprawdzone metody jak temu zaradzić? Co powinienem wysypać? Wybieg nie jest zbyt mały, bo ma około 10x10 

Posted

Wielkość wybiegu jeszcze niewiele mówi bo nie wiemy ile na tym wybiegu masz kur. 

Fakt jest faktem, że w tym roku zima jest bardzo mokra. Nie wiem jak u Was, ale u nas to praktycznie od października codziennie pada. Ziemia w polach jest nasiąknięta jak gąbka. 

Na wybiegu najlepiej sprawdza się zwykła słoma. Słoma wchłania wodę, dodatkowo ptaki w niej grzebią więc kury są ładne i czyste. Wiadomo, jak to ze słomą bywa, po pewnym czasie trzeba pościelić żeby zamiast błota na wybiegu nie zrobił się gnój. Ale w mojej ocenie słoma to najlepsze naturalne rozwiązanie.