bartek12 Posted February 28, 2024 Report Posted February 28, 2024 Cześć wszystkim. Mam pytanko co do instalacji elektrycznej. Miałem taką dziwną instalacje, że pomiar na zerowanie nie wychodził, na gniazdach nie pokazywało też napięcia. Z ciekawości sprawdziłem próbówką, i świeciła mi się faza na obu przewodach (faza i zero). Sprzęty działają normalnie na tej instalacji. Co może być przyczyną takiego dziwnego odczytu fazy z próbówki ? Co można sprawdzać jako pierwsze ? Muszę mieć dobre pomiary na tej instalacji. Z góry dzięki za odpowiedzi Quote
Vademecum Posted February 28, 2024 Report Posted February 28, 2024 zero powinno być uziemione przy liczniku. Prawdopodobnie inne urządzenie było równocześnie podłączone na tej fazie i stąd ten odczyt fazy na zerze. Quote
Edwards Posted February 29, 2024 Report Posted February 29, 2024 To znaczy, że masz słabe zero i jak masz zasilanie w domu na 3 fazy, to radzę to jak najszybciej rozwiązać bo popalisz sprzęty w domu. Zaczynając od rozdzielnicy, po kolei sprawdzasz wszystkie połączenia przewodu neutralnego sprawdzając napięcie czy jest okej. No i tym sposobem do sprawdzenia jest cała instalacja. Jesli będziesz chciał się sam zabrać za przerobienie, przydadzą Ci się odpowiednie uprawnienia, jak tutaj: Quote
Recommended Posts