Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ceny wody idą w górę, a mówią że mają jeszcze więcej drożeć. Już jakiś czas przymierzałem się do zrobienia układu do zbierania wody deszczowej z rynny, Jak zwykle jak zacznie się coś robić to od razu pojawiają się problemy do rozwiązania. 

No i tak też jest w tym przypadki. Mam dwa miejsca czyli chciałbym podłączyć 2 mauzery - są to dwa niezależne miejsca.

Problem jednak jest taki, że fajnie wszystko leci z rynny do zbiornika, ale jak się mauzer napełni to woda się przelewa i zalałem sobie szopę. Jak zrobić by nadmiar wody trafiał z powrotem do rynny?.

Drugie pytanie to na jakiej wysokości umieścić mauzer by mieć ciśnienie w wężu?. Chcę zrobić kran na dolnym zaworze i przez ten kran bezpośrednio wężem podlewać sobie ogródek.

Posted

U mnie gromadzimy wodę z opadów deszczu od wielu lat. Nawet nie chodzi o to że ta woda jest za darmo tylko jest po prostu lepsza. Bo nie ma kamienia i jest bardzo miękka. U nas woda z wodociągu ma dużo kamienia i żelaza. Robisz to bardzo prosto kupujesz łapacz do deszczówki są takie gotowe elementy na rurę od rynny i wprowadzasz to do mauzera. Tylko najlepiej zrobić u góry dodatkowy otwór. Dekiel oryginalny ma odpowietrznik co sprawia, że jak zaleje się do pełna to odpowietrznik się zamknie i nadmiar deszczówki wraca do rynny. Zobacz tutaj

https://rabatka.pl/ogrod-i-narzedzia/systemy-nawadniania/akcesoria-do-mauzerow-ibc.html

masz krany i wylewki. Można też wymienić korek jeżeli nie masz lub jest bez odpowietrznika. Są też łapacze deszczówki wiele rodzajów.

Posted

Ja jestem za planetą i za ekologią ale czy my powinniśmy zbierać deszczówkę,Co takiego się stało co podrożało, że 10 lat temu za kubik wody płaciło się do gminy 50groszy, a teraz nie wiele brakuje i cena przekroczy 10zł za metr sześcienny, O co tu chodzi, czemu tak się dzieje. Rozumiem że wszystko drożeje i że jest inflacja ale wzrost ceny o 2000% to przesada i lichwa..

Też zbieram wodę, też mam takiego mauzera, ale jest mi przykro i nie robię tego z przyjemnością tylko dla pieniędzy - czyli DROGO JEST i tyle.    

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

Teraz są dotacje na z zbiorniki między innymi są dodatkowe punkty jezli we wniosku jest też zbiornik na wodę deszczową. 65% do zwrotu od ARiMR warto pomysleć nawet o większym zbiorniku bo takie 5000 litrów robi robotę.