Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Nie jestem rolnikiem ale posiadam działkę 7,5 ha z lasem. Uprawiam warzywa i owoce na własne potrzeby. Dom off-grid, ogrzewanie drewnem. W tym roku chcę zacząć porządkować las. Mam do wycięcia sporo drzew. Potrzebuję kupić ciągnik, który głównie będzie służył do wyciągania drzewa z lasu. Poza tym okazjonalnie koszenie trawy na pastwisku i mulczowanie nieużytków, orka mało prawdopodobna. Może glebogryzarka i brona, jeszcze nie wiem. Ciągnik nie musi być rejestrowany, bo będę go używał tylko na działce. Budżet do 20 tys. Jaki ciągnik polecacie, biorąc pod uwagę dostępność osprzętu wyżej wymienionego, a także części zamiennych w razie konieczności napraw? Na razie kilka osób powiedziało t25 lub c330, a kilka c360. 

Proszę o podpowiedzi.

Posted

C330! to jest traktor dla Ciebie. Warto poszukać czegoś w dobrym stanie. Fajnie jakby miał jeszcze tura, udźwig nie jest wielki pewnie około 400kg ale Tobie w zupełności wystarczy. C360 odradzam- więcej problemów. Trzydziestka to prostu tani i bezproblemowy sprzęt. 

Posted

C330! to jest traktor dla Ciebie. Warto poszukać czegoś w dobrym stanie. Fajnie jakby miał jeszcze tura, udźwig nie jest wielki pewnie około 400kg ale Tobie w zupełności wystarczy. C360 odradzam- więcej problemów. Trzydziestka to prostu tani i bezproblemowy sprzęt. 

Możesz jakoś wyjaśnić dlaczego z 60-ką są problemy, ja mam 30 lat i bez problemów,30-ka do lasu ,marnie to widzę.