Skocz do zawartości

Zdjęcie

ciągnik potrzebny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 scrappy

scrappy

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 09 lipiec 2024 - 18:20

Witam.

Nie jestem rolnikiem ale posiadam działkę 7,5 ha z lasem. Uprawiam warzywa i owoce na własne potrzeby. Dom off-grid, ogrzewanie drewnem. W tym roku chcę zacząć porządkować las. Mam do wycięcia sporo drzew. Potrzebuję kupić ciągnik, który głównie będzie służył do wyciągania drzewa z lasu. Poza tym okazjonalnie koszenie trawy na pastwisku i mulczowanie nieużytków, orka mało prawdopodobna. Może glebogryzarka i brona, jeszcze nie wiem. Ciągnik nie musi być rejestrowany, bo będę go używał tylko na działce. Budżet do 20 tys. Jaki ciągnik polecacie, biorąc pod uwagę dostępność osprzętu wyżej wymienionego, a także części zamiennych w razie konieczności napraw? Na razie kilka osób powiedziało t25 lub c330, a kilka c360. 

Proszę o podpowiedzi.

• 0

#2 Kropacz

Kropacz

Użytkownik

• Użytkownik.
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 10 lipiec 2024 - 04:58

C330! to jest traktor dla Ciebie. Warto poszukać czegoś w dobrym stanie. Fajnie jakby miał jeszcze tura, udźwig nie jest wielki pewnie około 400kg ale Tobie w zupełności wystarczy. C360 odradzam- więcej problemów. Trzydziestka to prostu tani i bezproblemowy sprzęt. 

• 0

#3 henryk

henryk

V.I.P

• Użytkownik
  • 1024 postów

Napisano 10 lipiec 2024 - 15:33

C330! to jest traktor dla Ciebie. Warto poszukać czegoś w dobrym stanie. Fajnie jakby miał jeszcze tura, udźwig nie jest wielki pewnie około 400kg ale Tobie w zupełności wystarczy. C360 odradzam- więcej problemów. Trzydziestka to prostu tani i bezproblemowy sprzęt. 

Możesz jakoś wyjaśnić dlaczego z 60-ką są problemy, ja mam 30 lat i bez problemów,30-ka do lasu ,marnie to widzę.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych