rolnik1500 Posted October 25, 2024 Report Posted October 25, 2024 Zapadła u nas decyzja o budowie kurnika do tuczu brojlera. W zasadzie decyzja była podejmowana już wcześniej tylko zebranie dokumentacji długo trwało. Teraz mamy komplet - wszystko co potrzebne by wybudować fermę drobiu - 4 kurniki. Mamy operat środowiskowy i projekt 4 hal inwentarskich o powierzchni 2700 m2 każdy - 20x135m. Rozpoczynamy budowę pierwszego kurnika i będziemy raczej budować to etapowo czyli co roku 1 kurnik ma zostać wybudowany.Tutaj moje pytanie i prośba o wsparcie. Mam doświadczenie z drobiem ale bardziej z nioskami, brojlera tak naprawdę nie hodowałem, ale lekarz weterynarii co mnie obsługuje mówi że brojler jest najłatwiejszy w hodowli. Ale chodzi mi bardziej o dobre rady przy budowie i wyposażeniu inwentarskim. Bo jak dobrze pójdzie w przyszłym tygodniu lejemy fundamenty, a konstrukcja stalowa jest już spawana. Do Końca roku kurnik powinien już stać, a na wiosnę pierwsze wstawienie piskląt. Quote
Kropacz Posted October 26, 2024 Report Posted October 26, 2024 Branża drobiarska to chyba po Krowach jest najlepiej prosperująca. Na brojlera cena trzyma się na dobrym poziomie. Sąsiad buduje kolejne kurniki i na pewno nie narzeka na koniunkturę. Tzn jeden kurnik już jest skończony, i na dniach ma mieć wstawienie, Wyposażenie robiła mu firma Fermo Inwest z Piotrowa https://www.fermo-inwest.pl. Widać że chłopaki się ładnie uwijają, mają czysto na budowie. Robią chyba już trzeci budynek inwentarski u sąsiada tak więc mniemam że jest zadowolony, i opinia jest bardzo dobra. Quote
Recommended Posts