HodowcaKur Posted November 1, 2024 Report Posted November 1, 2024 Dookoła pojawiają się nowe ogniska ptasiej grypy - gazują kolejne kurniki. Duża liczba hodowców którzy wprawdzie nie mają u siebie stwierdzonego wirusa ale są w strefie zapowietrzonej ma minorowe nastroje bo nie mogą sprzedawać swoich kur ani robić nowych wstawień piskląt. To już kolejny rok z rzędu sytuacja się powtarza - czy nie ma na to sposobu? czy to rzeczywiście chodzi o wirus czy o czyjś interes?Nie to, że ja widzę wszędzie spisek ale zaczyna być to denerwujące, bo uciążliwe jest bardzo. Mamy maty dezynfekcyjne, na preparaty virkon wydajemy kupę kasy i tak trochę nie ma w tym sensu. Bo przyjeżdża weterynarz z piw-u, sprawdza rejestry, sprawdza czy maty dezynfekcyjne są nasączone, kupę formalności. Sam jeździ po różnych gospodarstwach. Dookoła kupę dzikich ptaków przylatuje, wróble gołębie itp. Jak objąć programem bioasekuracji dzikie ptaszki? Quote
Kropacz Posted November 2, 2024 Report Posted November 2, 2024 Dzikie ptaki zawsze będą i nic im nie zrobisz. To co możesz zrobić to pilnować bioasekuracji. 100% pewności, że twoje kury nie zachorują nigdy miał nie będziesz. Ale analiza przypadków skłania do wniosku , że fetmy gdzie jest bałagan, nie ma mat dezynfekcyjnych to wyraxźna większość. Quote
rolnik1500 Posted November 4, 2024 Report Posted November 4, 2024 Tak to prawda, ptasia grypa jest od wielu lat problemem. I ten problem zjadliwości wirusa wcale nie ustępuje bo przypadki są cały czas śmiertelne dla stada. Zgadzam się z @Kropaczem, że trzeba po prostu robić co się da. Rozłożenie mat dezynfekcyjnych i podstawowe środki dezynfekcyjne: Virkon lub Rapicid nie kosztują dużo. Podstawowa mata dezynfekcyjna to wydatek kilkudziestu złotych https://hodowlany.pl/wyposazenie-gospodarstwa/higiena-sanitarna/maty-dezynfekcyjne.html Ja mam te Econ, są tanie i co jakiś czas je wymieniam na nowe. Te zapinane na zamek to trzeba sobie darować - wymiana wkładu w takiej macie to katorga, tym bardziej jak była namaczana w preparacie dezynfekcyjnym. Co do skuteczności ma a raczej płynów dezynfekcyjnych ja się nie wypowiadam ale skoro jest na to atest i odpowiedni certyfikat znaczy, że jest ok. Quote
Recommended Posts