Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dzień dobry . Chcę zakupić dom z działką 7000m2.

działka rolna. Na działce sprzedawcy sąsiad zasiał cał pole  bez umowy dzierżawy  ale za zgodą właściciela /od kilku lat . Kupujący  dom z działką  , mogę działkę zagospodarować  i ogrodzić według siebie? Nie zwracając  uwagi na plony /nasadzenia sąsiada ?

Posted

Generalnie jak jesteś właścicielem to masz pełne prawo dysponowania działką. Możesz zrobić co tylko zechcesz i jak nie ma na to papieru to nic CI nikt nie może zrobić. Przy akcie notarialnym sprzedjący oswiadczył, ze nie ma roszczeń osób trzecich .

Ale ja na Twoim miejscu podszedł bym do tematu po ludzku, ktoś uprawił zasiał poniósł koszty i wykonał pracę. Na pewno będzie mu przykro jak bez słowa zniszczysz zasiwey. Po prostu idź do gościa i pogadaj, powiedz co chcesz zrobić - napewno zrozumie i nie będzie protestował, a Ty wyjdziesz na człowieka. 

U nas jest taka niepisana zasada że w takiej sytuacji zwraca się poniesione koszty dotychczasowemu dzierżawcy,       

• 3 weeks later...
Posted

Jak była zgoda to znaczy że była i jest umowa dzierżawy/użyczenia. Musisz ją wypowiedzieć na co najmniej rok gospodarczy, co oznacza że jeżeli dzierżawca ma zasiewy to może jeszcze raz zasiać. Jeżeli się z nim dogadasz to termin może być krótszy. Tak jak napisał Kolega wyżej zawsze warto się dogadać bo treść umowy ma pierwszeństwo przed zasadami ustawowymi. Pozdrawiam!