max1510 Posted November 19, 2024 Report Posted November 19, 2024 Dzień dobry . Chcę zakupić dom z działką 7000m2. działka rolna. Na działce sprzedawcy sąsiad zasiał cał pole bez umowy dzierżawy ale za zgodą właściciela /od kilku lat . Kupujący dom z działką , mogę działkę zagospodarować i ogrodzić według siebie? Nie zwracając uwagi na plony /nasadzenia sąsiada ? Quote
Kropacz Posted November 19, 2024 Report Posted November 19, 2024 Generalnie jak jesteś właścicielem to masz pełne prawo dysponowania działką. Możesz zrobić co tylko zechcesz i jak nie ma na to papieru to nic CI nikt nie może zrobić. Przy akcie notarialnym sprzedjący oswiadczył, ze nie ma roszczeń osób trzecich . Ale ja na Twoim miejscu podszedł bym do tematu po ludzku, ktoś uprawił zasiał poniósł koszty i wykonał pracę. Na pewno będzie mu przykro jak bez słowa zniszczysz zasiwey. Po prostu idź do gościa i pogadaj, powiedz co chcesz zrobić - napewno zrozumie i nie będzie protestował, a Ty wyjdziesz na człowieka. U nas jest taka niepisana zasada że w takiej sytuacji zwraca się poniesione koszty dotychczasowemu dzierżawcy, Quote
DuzyGrzegorz Posted December 10, 2024 Report Posted December 10, 2024 Jak była zgoda to znaczy że była i jest umowa dzierżawy/użyczenia. Musisz ją wypowiedzieć na co najmniej rok gospodarczy, co oznacza że jeżeli dzierżawca ma zasiewy to może jeszcze raz zasiać. Jeżeli się z nim dogadasz to termin może być krótszy. Tak jak napisał Kolega wyżej zawsze warto się dogadać bo treść umowy ma pierwszeństwo przed zasadami ustawowymi. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts