julian Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 witajcie, Co myślicie na temat efektywnosci energetycznej, ktora narzuca nam unia europejska. Wszyscy o niej mowia ciagle. Eco-driving, ocieplanie pomieszczeń, żarowki. Niby fajnie, bo mozna troche oszczedzic, ale najpierw trzeba miec pieniadze,zeby zainwestowac... Quote
*SSaPeRR* Posted March 5, 2012 Report Posted March 5, 2012 Ostatnio czytałem trochę o bateriach słonecznych(też związane z tematem), fajna sprawa z takim swoim zasilaniem, ogrzewaniem, ale to wedłóg mnie i na moją kieszeń bardzo duży, wręcz ogromny wydatek nawet z dofinansowaniem(które dostać jest tródno,a praktycznie samodzielnie nieosiągalne,). Za baterie o mocy 180W i napięciu 24V trzeba dać około 3000złŻeby zaspokoić zapotrzebowanie średniej wielkości domu w energię trzeba wydać około 20tys. zł.(chyba najtańsza wersja)Człowiek by chciał coś zmienić, poprawić ekologię, zadbać o środowisko, nie dymić tyle z komina, ale koszty zakupu po prostu odstraszają. Quote
Jan-ros77 Posted March 6, 2012 Report Posted March 6, 2012 Fakt dużo ostatnio czytałem o tym eco drivingu, jest pare zasad które trzeba stosowac zeby oszczedzic paliwo i przy okazji środowisko. Już sa dostępne szkolenia na ten temat i strony w budowie. Co do ocieplania to sa rzeczywiście grube pieniadze. Pewnie to pojdzie w dobra strone ale za pare lat. Quote
sputnik Posted May 7, 2012 Report Posted May 7, 2012 W Polsce to też troszkę inna bajka, ponieważ nie mamy tak dobrych warunków nasłonecznienia np. jak Hiszpania czy silnych wiatrów jak kraje skandynawskie. Inwestować można tylko trzeba się zastanowić na jaką i skalę i czy w ogóle ma to sens... Quote
Agro Grupa Posted June 8, 2012 Report Posted June 8, 2012 Na początku każdy powinien zainteresować się co można zrobić aby płacić mniej za energię. Efektywność jest bardzo ważna, ale bez ekonomii zadziała połowicznie, a więc najpierw negocjujmy z zakładami energetycznymi lepsze ceny zakupu energii, a dzięki temu zdobywajmy fundusze na urządzenia energooszczędne lub oze. Brałem udział w kilku tego typu projektach więc służe pomocą. zainteresowanych proszę o kontakt na mail, a podpowiem jak co zrobić marcinbudzinski@op.pl Quote
Recommended Posts