Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam 17 ha (w warzywach i pszenicy ) nie posiadam bydła ani trzody.

Żyje i utrzymuje się głównie z warzyw [Kalafiory,cebula,selery.kapusta]

I teraz chciałbym abyście odpowiedzieli na następujące pytania:

1. Czy opłaca się przechodzić na VAT?

2. Ile % muszę oddawać przy sprzedawaniu warzyw a ile % VATu odzyskuje przy kupnie nowych maszyn do gospodarstwa.

3. Czy "Młody rolnik" będzie po 2013 roku i ile się dostaje (50 czy 75tys) ?

4. Czy dofinansowania do maszyn będą po 2013 roku

5. Czy przydzielą mi zwrot (50% czy 40% ) na ciągnik [100KM] przy moich 17 ha ?

ps. Przepraszam za wszystkie nieścisłości i błędy, nie znam się zbytnio na tym a chciałbym się dowiedzieć. Koleinę pytania będę dodawał później.

Proszę o jasne odpowiedzi.

Posted

Nie powiem Ci dokładnie jak jest przy produkcji warzyw, ale ja mam standardowe gospodarstwo: uprawa zbóż + hodowla trzody i bydła mięsnego. Ja przeszedłem na vat i jest ok , bo można odpisywać vat od maszyn i zakupów na gospodarstwo: tefony, komputer internet itp. Przy większych zakupach np kombajnu występowaliśmy o zwrot vatu bo nie miał szans się zbilansować z przychodami. Vat od płodów rolnych płacisz standardowy 4%.

Jak masz zamiar inwestować w maszyny i infrastrukture - sczególnie zakup nowych maszyn rolniczych to ani się nie zastanawiaj i idź na VAT.

Co do dofinansowań po 2013 to jest niewiadomo, nikt chyba nie ma pewności że unia będzie w tym kształcie co teraz dalej istnieć:)

Co do wielkości ciągnika rolniczego do areału to Agencja Ci wyznacza i wtedy musisz sie do tego ustosunkować i zmieścić się w ich założeniach.

Posted
ROBI wyjaśnił Ci jotka w jotkie nic dodać nic ująć,ja tylko dodam żę tęsknie kiedy nas wezmą na wat iskarb państwa zacznie mi dopłacać do mojej produkcji a nie okradać mnie jak robi do tej pory.Z satysfakcją wtedy popatrze w rybie oczka p.Tuska i całej tej bandy PO.