Jump to content

Recommended Posts

Posted
Czy ktoś z Was próbował podpinać do trzydziestki płóg trzy skibowy. Głębokośc orki jaką chcę robić to 35 centymetrów klasa ziemi u mnie to 3a-b, raczej lekka nie gliniasta. Mam możliwośc tanio kupić taki płóg i zastanawiam się czy moja trzydziestka da radę.
Posted
U nas 330 chodzi z 2 skibowym, ale mam ziemie klasy IVa tzw iły, czyli glina. Z trzyskibowym to do podorywki, ale jak masz dobrą ziemię i nie masz górek to powinien iść. A dlaczego taką głęboką orkę robisz. Mniej nie wystarczy? Ja robię zimową najwyżej 25cm, siewną 15, a podorywkę 7cm.
Posted

Trzydziestka to chodzi z dwuskibowym.Niektórzy sześdzieśątke to do dwu czepiają. A trzydziestka pociągnie jak będzie:

-sucha ziemia,

-z górki,

-nie za głęboko,

Posted

Tak też się własnie zastanawiam, czy nie będzie to zbyt forsujące dla trzydziestki. Ale płóg kupimy już postanowione.

Sam jestem ciekawy po sezonie dam znać jak idzie.

Posted

Jaki pług masz okazję kupić?? Jeżeli ze zmienną szerokością orki to na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał i brał. Ze 3 lata temu miałem okazję kupić za 1300zł pług Kvernelanda w bardzo dobrym stanie z ustawieniem szerokości orki od około 80 do 105cm.

Ale ojciec zaczął się zastanawiać i jak już chcieliśmy kupić to się okazało że sprzedano pług za 1050zł.

Posted
U nas spokojnie trzydziestki ciągną trzyskibowe ale u nas są piaski 5-6 klasa. Głębokość orki maksymalnie 20cm, bo taka mała warstwa humusu, jak głebiej się wjedzie to piach wychodzi. Ale na porządnych glebach u wujka to ursus c360 ma co robić z pługiem dwuskibowym. Obawiam się że jak tam by zaprżągł ciapka do 3 skib to mógłby z miejsca nie ruszyć :)
Posted

Czy ktoś z Was próbował podpinać do trzydziestki płóg trzy skibowy. Głębokośc orki jaką chcę robić to 35 centymetrów klasa ziemi u mnie to 3a-b' date=' raczej lekka nie gliniasta. Mam możliwośc tanio kupić taki płóg i zastanawiam się czy moja trzydziestka da radę.

[/quote']

Na trzeciej klasie ziemi to ciągnik 120 km i pługi 3 skibowe a nie ursus C-330 co najwyżej możesz do niego podczepić taki pługi żeby je przestawić w inne miejsce na podwórku .