Jump to content

Recommended Posts

Posted

Sąsiad kupił w zeszłym tygodniu brony, nowe prosto od producenta. Wyszperał gdzieś na allegro za około 3 tyś. zł. Cena super za bronę podnoszoną-składaną hydraulicznie. Tylko że jak je oglądaliśmy to strach jak tym pierwszy raz na pole wyjedzie, bardzo lichutkie, ręka bym je pogiął.

Stad moje pytanie czy nie lepiej stare z dobrego materiału kupować, u mnie są takie stare co jescze za koniem jeździły, do dzisiaj służą.

Posted

Tylko pytanie ilu polowe są te brony kupione przez sąsiada kolegi "Kaczka"?? Jakie zęby 14,16 czy 20?? Wszystko wpływa na cenę.

Ale jak napisał kolega "wiesieki1202" hydraulika to taki bajer("wygodny") który z czasem będzie miał awarie, a za ten bajer pewnie płaci się około 1/3 ceny bron.

A w tej bronie to taka delikatna rama że strach w pole jechać??

Podsumowując ja też bym był za kupnem bron używanych.

Np takie:

otomoto.pl/brona-brony-7polowe-siedmiopolowe-A145806.html

Tylko do większego ciągnika niż mój T25

Posted

no ten siłownik hydrauliczny to tyle problemów sprawi że hoho ....

Ja będę się przymierzał do włoki 5 m i tylko składana hydraulicznie, nie dosyć ze bezpieczniej (nic na nogi nie spadnie) to i wygodniej....

A po ilu latach ten siłownik się wyrobi?? po 20 ??

Posted

Różnie to bywa z tymi siłownikami. Sąsiad kupił nowe siłownki do motawideł w Bizonie. Oryginalne wytrzymały ponad 20 lat, a w tych nowych po dwuch sezonach porobiły się wżery, przecierają uszczelniacze i zalewają się olejem. (kombajn garażowany)

Tak samo mam z tłoczyskami do mojego Władzia. Oryginalne wytrzymało też około 20 lat, a te nowe co 2-3 lata trzeba wymieniać bo nie nadążyłby z wymianą oringów.

I niby wszystko jest zrobione z najlepszych gatunkowo materiałów.

Posted
kupować u sprawdzonych sprzedawców, albo tam gdzie mają tylko i wyłącznie hydraulikę siłową ale będą kosztować nawet 2x tyle co w składnicy części ale coś za coś ;)
Posted
Teraz czasy są takie że byle ślusarz - co ma spawarke zwie się producentem maszyn rolniczych. Na allegro to już takie wynalazki można kupić, a już chińszczynza jest najgorsza. Jedno jest pewne dobre brony to kilka pokoleń służą, kiepskie 2 przejazdy.
Posted
Tutaj jestem zdania,że lepiej kupować w dobrych i sprawdzonych sklepów. Wtedy masz znacznie większą pewność tego,że nie zostaniesz oszukany a brony będą dobre i solidne pod względem jakości. Pozostaje mieć nadzieję,ze te wytrzymają długo podczas pracy.