Jump to content

Recommended Posts

Posted

chodzi mi ile sypiecie na hektar zboża.po ile uwas kombajn.i czy nielepiej było by hodować bydło

chodzi mi ile sypiecie na hektar nawozu zboża.po ile uwas kombajn.i czy nielepiej było by hodować bydło.

Posted

Przepisowo obliczasz dawki nawozów na hektar tak:

% zawartość składników nawozowych (np azot, fosfor itp) * planowany plon w tonach ( ziarno + słoma) = pobranie składnika w kg

Zawartość procentową to na internecie znajdziesz, plon to musisz po rolnikach na wsi popytać, jaki oni uzyskują i to wszystko.

Opłacalność w zbożach to musisz mieć dużo hektarów. Jeśli masz tyle co pisałeś wcześniej to bardziej chów bydła, bo masz co miesiąc kase np z mleka, a ze zbóż to tylko jak sprzedasz i cena nie jest równomierna przez cały rok, więc możesz stracić. Zboża zawsze możesz siać tyle, żeby dla siebie wystarczyło, żeby mieć swoją paszę.

Posted
Po pierwsze zależy na jakiej ziemi. U siebie mam IVa klasę i glina, z tego najwięcej to jest tak 3t z ha pszenicy. Więc wogóle by mi się nie opłacało, samo zbożę. Dlatego u nas występuje hodowla bydła mlecznego, a zboże wszyscy co sieją to dla siebie na paszę, aby nie kupować. Jeśli miałbyś etat, to wtedy sobie robisz tylko w zbożu, ale jak masz z tego wyżyć to nie dasz rady. Druga sprawa maszyny jak masz swoje to taniej, gorzej jak musisz nająć. A trzecia sprawa, musisz skalkulować czy wrócą Ci się nawozy, paliwo i kombajn (jeśli najmujesz). A jeszcze rynek zbytu, czy masz w pobliżu? Na 10ha to moim zdaniem najlepsze jest połączenie bydła ze zbożem.