spike7878 Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 witam, chciałbym zapytać ile mogę uzyskać za dzierżawę 1ha gruntów ornych od rolnika który uprawia tam rzepak lub jaka jest wysokość dopłaty za 1ha ziemi?pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi Quote
bardzomalorolny Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 Za dzierżawę słyszałem że z 150zł brali jak coś ktoś uprawiał, ale to nie u nas. U nas to ludzie się cieszą jak ktoś weźmie w dzierżawe, jeszcze podatek zapłacą, żeby mieć zrobione. Także dzierżawiący to tylko z tego korzysta. Quote
Ojciec Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 U nas z kolei dzierżawy zaczynają się od 600 zł i dochodzą mniej więcej do 1000 zł, nie ma znaczenia czy ktoś sieje żyto czy rzepak. Quote
spike7878 Posted March 7, 2012 Author Report Posted March 7, 2012 U nas z kolei dzierżawy zaczynają się od 600 zł i dochodzą mniej więcej do 1000 zł' date=' nie ma znaczenia czy ktoś sieje żyto czy rzepak. [/quote']A ile tej dopłaty jest do 1ha? Quote
Ojciec Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 Dokładnie to nie wiem dopłatę już dostałem ale dokładnej ceny za 1 ha Agencja nie podała, podała tylko całą sumę dopłaty. Wracając do dzierżawy to oczywiście dopłata dla właściciela ziemi, u nas jest bardzo dużo gospodarstw nastawionych na produkcję mleczną dlatego są takie wysokie ceny dzierżaw. Quote
spike7878 Posted March 7, 2012 Author Report Posted March 7, 2012 Dokładnie to nie wiem dopłatę już dostałem ale dokładnej ceny za 1 ha Agencja nie podała' date=' podała tylko całą sumę dopłaty. Wracając do dzierżawy to oczywiście dopłata dla właściciela ziemi, u nas jest bardzo dużo gospodarstw nastawionych na produkcję mleczną dlatego są takie wysokie ceny dzierżaw. [/quote'] czyli dobrze rozumiem, człowiek który ode mnie dzierżawi ten 1 ha ziemi powinien mi dać dopłatę którą otrzymał za ten 1ha Quote
Ojciec Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 U nas tak jest ale to zależy od dzierżawcy i dzierżawiącego jak się umówicie. W większości przypadków właściciel ziemi bierze dopłatę, jeżeli dzierżawa nie została zawarta notarialnie to właściciel musi sam składać podanie o dopłatę natomiast gdy została zawarta notarialnie to dzierżawca sam składa podanie. W obu tych przypadkach właściciel ziemi bierze dopłatę ( tak jest u nas). Quote
spike7878 Posted March 7, 2012 Author Report Posted March 7, 2012 dziękuje za odpowiedzi i cierpliwość Quote
Kronel Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 spike, u nas jest tak że jak ktoś ma ma 1 ha i daje w dzierżawę to rolnik, który uprawia oddaje mu poprostu dopłaty jeżeli uprawia zboże. Jest to około 600zł i to dla Ciebie jest dobry układa. Bo jak sam byś chciał biegać do ARiMR za dopłatami do hektara to ja Ci współczuje. Jak jest upraw ważyw to zysk jest większy ale dopłaty bardzo niskie około 200zł dlatego u nas jak ktoś uprawia kapuste to poprostu płaci około 800zł za hektra. Pod warunkiem, że masz dobrej klasy ziemię. Quote
muzyk Posted March 7, 2012 Report Posted March 7, 2012 OJCIEC u was te układy są chore teraz rozumię dlaczego te mleko jest dla konsumenta jest tak drogę. Quote
Ojciec Posted March 8, 2012 Report Posted March 8, 2012 My za mleko dostajemy bardzo małe pieniążki w porównaniu z nakładem kosztów na nawozy paliwa i pracy najwięcej zarabia na tym hurtownik i sklep. Jaka jest cena mleka w sklepach? za jeden litr oczywiście. Żeby się utrzymać każdy u nas zwiększa produkcję a co za tym idzie potrzebuje więcej ziemi pod uprawę i wszystko się napędza. W tej chwili gospodarstwa mające 20 krów dojnych nie przynoszą dochodów (gospodarstwa w których jedna sztuka nie przekracza 5 000 kg mleka rocznie, co innego jeżeli wydajność sięga 10 000 kg od jednej sztuki). Quote
Recommended Posts