Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam dzisiaj widzialem rolnika ktory sial nawóz powiedzcie mi czy to wogóle mialo sens ziemia jest jeszcze zamarznieta fakt faktem jego zboze w wiekszosci jest zólte ale to chyba w tym roku jak u wiekszosci rolników czy takim wczesnym posianiem nawozu na pole bedzie mozna uratowac tak zboze tzn. zeby te plony jako takie byly bo wlasnie zastanawiam sie czy u siebie nie posiac troche nawozu zeby wzmocnic zboze po zimie jakie tego nawozu mozna by teraz uzyc sam saletrzak to chyba bedzie za malo
Posted

Książkowo pierwsze zasilanie ozimin powinno się robić przy temperaturze dobowej +5 stopni.

Ale duża część rolników, bynajmniej w moich okolicach sieje nawozy jeżeli po prostu w ciągu dnia ziemia odmarza, przez co nawóz się rozpuszcza i trafia mniej więcej na głębokość korzeni. N rozsiewa się tuż przed i w czasie ruszania wegetacji. Rośliny- zboża powoli ruszają z wegetacją i taka wczesna dawka N napewno wpłynie kożystnie na plon.

Jężeli chodzi o pszenicę i o inne oziminy też, to wiosenna dawka azotu najbardziej wpływa na ilość źdźbeł zakończonych kłosami i już częściowo decyduje o ilości ziaren w kłosie. Kolega zawsze przed ruszeniem wegetacji rozsiewa około 30kg N/ha i resztę planowanej dawki po około 2 tygodniach. Sieje saletrę.

Myślę że saletrzak będzie się rozkładał trochę za długo. Lepsza saletra, lub też słyszałem że dobry jest saletrosan.

Ale niech też wypowiedzą się inni koledzy.

Posted
Na pogodę nic nie poradzicie. Najlepszy jest obornik. Ja stosuję obornik, więc u mnie jest zboże purpurowe, za to u sąsiada nastąpiło wysmalanie. Najlepiej zajrzyjcie sobie w Horoskopy - tam wam powiedzą co robić.
Posted

Zboża paszowe (pszenica, pszenżyto trochemniej) potrzebują na wyprodukowanie tony ziarna około 22-25kg N. Jeśli więc chcesz uzyskać około 4-5 ton ziarna rośliny muszą pobrać około 100-125kg N/ha. Ziemia zawiera częśc azotu- słabsze(lżejsze gleby) około 40kg N/ha do około 60kg N/ha w glebach cięższych. Tak więc jeśli na Twoich polach, np w glebie będzie około 40kg N/ha i jeżeli chcesz mieć 5t to musisz dostarczyć około 85kg N/ha. Tylko trzeba pamiętać że zboża nie wykorzystują całego mineralnego N, tylko około 70%. Tak więc po obliczeniach musisz dostarczyć około 120kg N/ha w okresie wegtacyjnym. Na start powinno się dać około 60% całej dawki, czyli około 70kg N/ha = około 230kg saletry na ha.

Pozostałe 40% można dać w całości lub dzielić na 2 przejazdy.