admin Posted March 17, 2009 Report Posted March 17, 2009 Jeżeli czytaliście ostatnio jakieś ciekawe artykuły bąź inne strony o rolnictwie i chcecie podzielić się nimi z innymi forumowiczami, możecie to zrobić w tym dziale. Artykuły można zamieszczać przez dodanie linku lub w załączniku. Miłego czytania Quote
ursus c -355 Posted March 19, 2009 Report Posted March 19, 2009 Na tej są ogloszenia rolnicze z calej Polski rolnictwo.polskagielda.plA na tej stronke jestwszystko o rolnictwie wrp.pl/index.php?nr=12 Quote
Ojciec Posted February 26, 2012 Report Posted February 26, 2012 Znalazłem ostatnio ciekawą stronkę min z danymi technicznymi ciągników. Jest na tej stronie również wiele innych ciekawych rzeczy, kilka nowości - tractoor.pl Quote
Miki Posted December 22, 2012 Report Posted December 22, 2012 Chciałbym odświeżyć temat i zaprosić Was do zamieszczania linków do innych ciekawych stron i artykułów o rolnictwie! Serdecznie zapraszam! *zabrania sie wklejanja linków do innych for o tematyce rolniczej. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 23, 2012 Report Posted December 23, 2012 Polecam do przeczytania na temat zmian w rolnictwie angielskim - icppc.pl/pl/index.php?id=68&s=rewolucja_w_angielskim.htm. Realizują bardzo ciekawą strategię rozwoju swojego rolnictwa. Quote
kubusjettaII Posted January 8, 2013 Report Posted January 8, 2013 jeśli chodzi o artykuły rolnicze (ale nie z sieci) lecz jako prasę polecam miesięcznik Topagrar, Rolniczy Przegląd Techniczny, Agromechanika Quote
DuzyGrzegorz Posted January 17, 2013 Report Posted January 17, 2013 Wprawdzie to nie artykuł tylko obszerne pismo o programach dla rolnictwa i rolników w 2013 roku. Naprawdę warto się zapoznać.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2206o.pdf Quote
DuzyGrzegorz Posted March 10, 2013 Report Posted March 10, 2013 Ciekawy artykuł o żywieniu świń. Wewnątrz sporo informacji o jakości białka w popularnych paszach dla trzody chlewnej.trzoda-chlewna.com.pl/arch/TCh%202001-10-66.pdf Quote
Młokos Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Ja trafiłem na ciekawy tekst, dotyczący ataków na naszą żywność: http://www.rolnik24.pl/bronmy-gospodarki-i-stawiajmy-na-rodzime-firmy/ Czesi i Słowacy trochę się zagalopowali i poważnie szkodzą naszym producentom. Wniosek jest prosty - nie powinniśmy się temu bezczynnie przyglądać. Trzeba kupować produkty naszych firm - od kiełbasy po traktory. Może wtedy Czesi zrozumieją, że opluwanie naszych firm średnio im się opłaca. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Myślę,że na samych forach jest bardzo dużo ciekawych artykułów o różnej tematyce związanej z rolnictwem,nie ma żadnego problemu z ich dostępnością. Już powyżej mamy dwa do poczytania,zachęcam do lektury ponieważ naprawdę warto wiedzieć nieco więcej. Quote
DuzyGrzegorz Posted May 3, 2018 Report Posted May 3, 2018 https://www.youtube.com/watch?v=Vk4KRLOYJSgNie artykuł ale trafne. Pozdrawiam! Quote
DuzyGrzegorz Posted June 13, 2022 Report Posted June 13, 2022 Odświeżę temat.https://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/trzy-ekoschematy-zamiast-siedemnastu-co-zrobi-partia-rzadzaca,120138.html Co o tym myślicie? Quote
Vademecum Posted June 15, 2022 Report Posted June 15, 2022 myśle, że to polityka ograniczenia produkcji żywności i pasz, których do niedawna było zadużo.za kilka miesięcy będziemy wiedzieć czy wystarczy nam żywności i w jakich cenach ona będzie. może trzeba będzie zweryfikować model nie tylko polskiego rolnictwa. Odnośnie artykułu przy załorzeniach sprzed kryzysu uproszczenie zasad jest wskazane, wyeliminowanie z pomocy kombinatów rolnych , a i tych gospodarujących na najlepszej ziemi byłoby uczciwym posunięciem.Dalej, wyeliminowanie pseudo rolników byłoby potrzebne. Fakturowanie płodów rolnych. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 15, 2022 Report Posted June 15, 2022 Dopłata jest tylko do produkcji więc w jaki sposób ograniczy to rozwiązanie produkcję?Czy wystarczy nam żywności wiemy już dzisiaj. W produktach surowych mamy ujemny bilans handlowy, szczególnie w owocach i paszach. Więc jeżeli zabraknie dostawa z zagranicy to nie jesteśmy samowystarczalni.Gospodarstwo 150 sztuk dużych (bo tylko do tej ilości może być dopłata, powyżej tylko wtedy gdy pozostałe utrzymywane sztuki spełniają wymagania) to wg mnie jeszcze nie kombinat.Do KPS dołączone jest 16 projektów ustaw, w tym ustawa eliminująca "dzierżawy na czarno". Rozwiązanie jest wzorowane na Francji, Niemczech, Niderlandach i Włoszech. Tam dzięki tym rozwiązaniom to zjawisko nie występuje. Najpierw trzeba przyjąć KPS aby te rozwiązania miały sens. Pozdrawiam! Quote
sebikbig Posted November 17, 2022 Report Posted November 17, 2022 Ja od czasu do czasu czytam agrofakt.pl lub farmer.pl, ale mało mam na to czasu. Quote
Recommended Posts