Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja stosowałem glikol według zaleceń weterynarza: dwa tygodnie przed wycieleniem i dwa tygodnie po wycieleniu. Najczęściej na ketozę chorują otyłe krowy czy też jałówki. Dlatego teraz staram się nie otłuszczać krów stado jest o wiele zdrowsze i dużo lżej zwierze znosi poród. Co do dawki to stosuj się do etykietki.
Posted
Zależy, jeżeli dalej będzie taka tłusta to raczej będziesz musiał stosować glikol. Postaraj się utrzymać ją w średniej wadze a wszystko będzie w porządku i ty będziesz z niej zadowolony i ona będzie zadowolona.
Posted
ludzie glikol to nie lek troche zmienić żywienie i nic się nie dzieje mam 35 sztuk bydła i glikol daje tylko 200 ml na wiadro wody po porodzie na uzupełnienie energi w mięśniach i już nie pamiętam (odpujkaj) co to ketoza a
Posted
Żywienie zostało zmienione ,gdyż kupiłem ją i była otłuszczona tak jak wspomniał tu ;ojciec,apetyt trochę się poprawia mleka oddaje 5l.na udój może będzie lepiej jak nie pomoże glikol jeszcze przez tydzień ,to trzeba będzie tuczyć na mięso innej rady nie ma tak mówi weterynarz.Dużą przyczyną jest zbyt pużna inseminacja ona mi się ocieliła prawie w wieku 3lat w {kwietniu mija],i przez to się organizm otłuszcza i to ma wpływ na produkcję mleka.
Posted
tak i nie jeśli to pierwiastka to przez pierwszych 30 dni będziesz miał pełen obraz co prawda 10 l na dzień to taka liczba do zastanowienia paniętaj że krowa w 2 laktacji jest dopiero w pełni wydajna i już miożesz ją pokierować żywieniowo po swojemu najważniejesze czy jest to sztuka z papierami i po jakim buhaju (glikol bierzesz od weterynarza ??)
Posted
tak ,od weterynarza{70zł.5l.}zaczynam drugą 5-tkę .cielak poszedł chyba po byku bo rasa HO.a matka jest simental RW.gościu mówił że matka tej jałówki daje 30l.ml.każdy jak sprzedaje to zachwala,ale szt.jest wielka ok.600kg.
Posted
tak w sklepie też widzialem za 47zł.taki przezroczysty ten jest złotawy i gęstrzy ,a po jałówkę to jeżdziłem daleko ponad 100km. na razie tak samo 5-6l.na udój .