rolnik 123 Posted January 25, 2014 Report Posted January 25, 2014 Witam wszystkich sprzedawców i dealerów, szczególnie firmy stihl i husqvarna. Posiadam prawie nie używaną pilarką stihl ms 250 z chińskim gaźnikiem ZAMA i spala 2-3 raza więcej niż stara i wyjechana 023 ale z gaźnikiem stihl. Różnica w cenie gaźnika ok 60- 100 zł ale klientowi nikt wyboru nie dał. Jak produkują w chinach to niech tam sprzedają. Może czas pokazać jakiemuś producentowi co znaczy dbać o markę ??? Może lepiej kupować dobre produkty ale markowo chińskie i dawać zarabiać tylko chinom, zamiast oprócz tego niemcom, szwedom itd. Nie znam Makity, też niby dobra firma, a przynajmniej była. Quote
kubusjettaII Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 " i wyjechana 023 ale z gaźnikiem stihl." ten drugi gaźnik to Walbro a nie stihl Quote
Rico Posted January 26, 2014 Report Posted January 26, 2014 kupiłem w 2000r STIHL 270 chodzi bez zarzutu, tnę głównie dębinę suchą, mokre też się zdarza, regulacja gaźnika, nowe łańcuchy i ogień z rury i do góry, dałem za nią 1950 zł, kolega kupił jakiś wynalazek za 300 zł zabrał się za jabłonkę i cześć po pile teraz tylko tnie jakieś gałęzie które można sekatorem uciąć a jak coś grubszego i stającego dzwoni po mnie polecam STIHL Quote
krzysiek34 Posted March 29, 2014 Report Posted March 29, 2014 Ja mam pilarkę takiej mało znanej firmy tryton(zdaje się polska) i nie narzekam. Serwis w polsce. Już od 2 lat mam i co roku drewno na zimę szykuje.w sumie tak 50/50 połowę sam drzew ścinam połowę mi w balach przywożą. Quote
Tofik Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 Jest tu może jakiś majster od piły? Problem polega na tym że jak przestaje ciąć łańcuch powinien sie zatrzymać (oczywista oczywistość) a u mnie coś sie poprzestawiało (wyrobiło) i łańcuch nadal sie kreci i rosną obroty. Pytam bo może to prosta usterka którą sam mogę szybko usunąć a jak zaniosę do sklepu to jak znam życie to chwile poleży dlatego też wolał bym tego uniknąć bo teraz taka pora że pila potrzebna. Pozdrawiam Quote
adam1208 Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 A podczas szarpania łańcuch też się obraca ?Luzy na sprzęgle sprawdzałeś ? Jak zdejmiesz prowadnnice ??Może sprężyna ?A jak nie to to spróbuj ująć obrotów na gaźniku śrubą ze sprężynką, w wielu piłach oznaczoną literą T .Reguluj tylko na ciepłym silniku, jak to nic nie da to nie wiem, paliwo świerze masz ?A może coś nawinęło się na bęben sprzęgla i ciągnie, kiedyś tak miałem Quote
Vademecum Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 spróbuj poszukać kogoś w okolicy co robi takie rzeczy, bo oddawanie do sklepu to strata czasu. Obawiam sie, ze to nie regulacja. Jeśli mieszanka paliwowa dobra , nie z zeszłego roku to nie kwestia regulacji, a rozregulować łatwo Quote
Tofik Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 Jak odpalę to od razu łańcuch rusza, sprzęgło wygląda ok (choć ja nie jestem ekspertem) Co do sprężyny to musisz sprecyzować bo nie za bardzo rozumiem Co do obrotów to nie będę ruszał bo nie sądzę że tu może być przyczynaW sumie to pierwsza awaria a mam ją jakieś 8lat jedynie co wymieniałem to bęben hamulca z zębatką pływającą bo stare już było wycięte i przycinało łańcuch.Paliwo kupiłem w czwartek i od razu poszło w pile tak że wiekowe nie było poza tym ja nie leje paliwa które stoi dłużej niż miesiąc oczywiście chodzi o mieszankę Vade... nie zmam takiego fachowca w okolicy Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 ból jak niema fachowca w pobliżu, ale warto popytać i rozglądnąć się, bo jak jest awaria to zrobią na poczekaniu. W starym paliwie jest ten problem, że odparowuje benzyna i robi się większe stężenie oleju i wtedy różnie bywa z działaniem silnika. Kolego nie podajesz czy piła ma wolne obroty jak dawniej czy odrazu wchodzi na większe obroty bo jeśli ma duże obroty to nic by nie było dziwnego że odrazu ciągnie łańcuch. Jeśli ma normalne wolne obroty to szukaj fachury z częściami. Sam wiesz w jakich okolicznościach doszło do awarii, bo ja kiedyś przy krzakach łapłem sznurek z prasy i działo się ... Quote
DuzyGrzegorz Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 Dokładnie sprawdź połączenie gaźnika z cylindrem, a jak tam jest w porządku to wyczyść gaźnik. Tylko dokładnie sprawdź to połączenie bo nieraz trudno zauważyć nieszczelność. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tofik Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 Jak przystawię do drzewa to łańcuch staje i pila chodzi normalnie. W sumie od jakiegoś czasu tak już było że momentami na wolnych obrotach łańcuch sam sie poruszał ale to tak po woli i to przez moment no a w piątek zawinolem sie z domu co by baby nie wymyślały mi jakiejś roboty bo akurat przed świętami to nigdy nie wiadomo i tak sie w czasie ciecia poprzestawiało że teraz cały czas zapier... Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted December 27, 2016 Report Posted December 27, 2016 sprzęgło, myśle, że niema co samemu grzebać bo jak cza coś wymienić to skąd wziąć ? Quote
DuzyGrzegorz Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Kolega wskazał że ... łańcuch nadal sie kreci i rosną obroty. ...Rozumiem że uważasz że to sprzęgło jest odpowiedzialne za to że rosną obroty. Czy mógłbyś mi Kolego Vademecum wytłumaczyć dlaczego od uszkodzonego sprzęgła silnik piły nie schodzi na obroty biegu jałowego i silnik samoczynnie "dodaje gazu"? Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 nie za obroty, a za ślizganie się łańcucha, może opacznie zrozumiałem problem. Kolega nie precyzyjnie podaje objawy i stąd proponuje serwis. Quote
DuzyGrzegorz Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Kolega przyczynę podaje jako zbyt wysokie obroty biegu jałowego. Jeżeli wtedy łańcuch pracuje to chyba świadczy o sprawności sprzęgła, przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Jeśli tak to przyznaje kolego rację tobie, ale ja zrozumiałem , że nie ciągnie łańcuch. Być może problem jest podwujny choć przyznaje małoprawdopodobne - podwujnej usterki.Kolega też podaje, że na wolnych obrotach łańcuch pracuje .... Quote
DuzyGrzegorz Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Też nie wykluczam sprzęgła, ale najpierw trzeba ogarnąć te obroty. Spróbuj bez łańcucha czy obroty się uspokoją, ale to mało prawdopodobne. Nie jestem mechanikiem ani majstrem od pił i pojęcie mam marne, ale mnie to wygląda bardziej na obce powietrze niż na brudny gaźnik. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Tofik Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Bylem dzisiaj w sklepie, pil do napraw stało może ze 20 czas oczekiwana to około 2tyg wiec mówię do gościa co jest więc on stwierdził żeby wyczyścić cale sprzęgło wraz z łożyskiem jeśli to nie pomoże to możliwe że do wymiany są sprężyny sprzęgłowe gdyż mogą być przegrzane i nie spełniają już swojej funkcji ewentualnie sprzęgło do wymiany (koszt 150zl )O i tyle sie dowiedziałem Grzegorzu jak zatrzymam łańcuch o drzewo to wolne obroty są normalne tak więc mi sie wydaje że one rosną przez prędkość łańcucha i tutaj gaźnik chyba nie ma nic do rzeczy no ale ja specjalistą nie jestem Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Ja też specjalistą nie jestem, ale raczej wydaje mi się że jak łańcuch zatrzymasz o drewno to łańcuch hamuje silnik do obrotów przy których sprzęgło rozłącza napęd. Wtedy wydaje się że jest ok. z obrotami. To co napisałeś utwierdza mnie przy mojej diagnozie. Trzeba sprawdzić połączenie gaźnika z silnikiem i ewentualnie przedmuchać/wyczyścić gaźnik.Sprzęgło zawsze warto przeczyścić i przesmarować. Dłużej posłuży.Serwis też z czegoś musi żyć, a z przedmuchania gaźnika się żyć nie da. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 kurde, 2 tygodnie ? u mnie na poczekaniu robią ewentualnie mówią przyjść za pare godzin Quote
ali Posted December 28, 2016 Report Posted December 28, 2016 Też nie jestem specjalistą, ale zapytać mogę kosz sprzęgła nie jest czasem przegrzany ,, przeciwwagi już są na pewno lekko wytartę, sprężyny i słupki też i dlatego ciągnie. bo jeśli tak to może zainwestować w nowe sprzęgło. Z regulacjami gażnika nic nie kombinuj , bo jak nie wiesz jak to lepiej byś się nie dowiedział ile kosztuje remont. Quote
simson54 Posted January 7, 2017 Report Posted January 7, 2017 ja mam ms 230 i na takie roboty w koło domu jest idealna Quote
edek Posted January 8, 2017 Report Posted January 8, 2017 Jak kupować to nową.A z firm to dwie największe stihl i husqwarna.Tylko one są najbardziej rozleklamowane i nie wiem czy przez to cena nie jest wygórowana.Popieram albo jedna albo druga Quote
Vademecum Posted January 8, 2017 Report Posted January 8, 2017 pare dni temu widziałem naca w olkuszu za 319 zł 3,8 km i prowadnica 20" ma inny gaźnik niż ta za,515zł. Takie pieniądze skłaniają do myślenia czy dać 5 czy 7 razy tyle za firmówke. Quote
Recommended Posts