Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam , dni są coraz cieplejsze więc postanowiłem trochę odszykować przyczepę. Muszę ją pomalować gdyż na jesieni zrobiłem nowe borty i podłogę. Chciał bym się dowiedzieć jakie farby polecacie do malowania ( jakiej firmy). A najbardziej interesuje mnie jakich materiałów użyć do wyczyszczenia przyczepy z rdzy jest na rynku wiele różnego rodzaju nakładek na szlifierki kątowe czy też wiertarki. mam do pomalowania jeszcze kilka maszyn i chciał bym wykonać te prace sam. Proszę o pomoc.
Posted

Ze 3 lata temu pracowałem u faceta i tam odnawialiśmy 2 przyczepy- sanoską 6t i HL 8t. Z czyszczeniem nie było większego problemu bo oprócz gospodarstwa 260ha miał zakład kamieniarski, w którym robiłem nagrobki :-P. W zakładzie były maszyny do piaskowania. Po piaskowaniu- odtłuszczanie nitrem, później powłoka antykorozyjna WASH PRIMER, podkład chlorokauczuk i farba chlorokauczuk.

Tylko to dość drogie farby są.

A znajomy dorwał farbę okrętową ze stoczni, pomalował przyczepę bez szlifowania(a była ruda) i po 5 latach nic jeszcze spod farby nie wychodzi.

Posted
Piaskowanie to trochę droga inwestycja rok temu za piaskowanie motocykla zapłaciłem 250 zł (sporo kasy) myślałem żeby trochę gruntownie przetrzeć rdzę chciałem kupić szczotki tylko jest ich tyle że nie wiem jaką wybrać, następnie pomalować podkładem i dwie warstwy farby mam nadzieję że kilka lat wytrzyma pistolet lakierniczy mam malowałem już maskę ale całą przyczepę papierem ściernym przelecieć to trochę za dużo.
Posted
No papier ścierny to odpada. Rower można tak przeszlifować, a nie przyczepę. A co do szczotek to na aukcjach jest tego rzeczywiście masa i raczej tu nic szczególnego się nie doradzi. Na większą szlifierkę to szczota 125-145mm(bo z większymi czołowymi się nie spotkałem), okulary i można działać.
Posted

zależy jak kto chce odnowić.

Ja z ojcem remontowałem RCW (łańcuchy, nie taśma), był zardzewiały itp, wszystko odcięte i ramę czysćiłem dobra kilkanaście godzin młotkiem i przecinakiem ze starej rdzy. W życiu drugi raz tego samego błędu nie zrobię, tylko i wyłącznie piaskowianie ;)

Posted

Odnośnie piaskowania- dla tych którzy lubią majsterkowanie i wiedzą że będą często używać piaskarki.

Można pokombinować ze zrobieniem własnego urządzenie.

Oto schemat, opis i podpowiedzi:

elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1017178&highlight=piaskarka&sid=14db40f53a9e2657be13072380f42f5b

Jest jeszcze opisanych kilka podobnych urządzeń.

elektroda.pl/rtvforum/topic1121300.html

Co o tym myślicie?? Wedłóg mnie na własny użytek mogłoby być takie ustrojstwo. :-)

Oczywiście jeśli posiada się dobry kompresor.

• 1 month later...
Posted

mam jeszcze kilka pytań odnośnie malowania po pierwsze czy farbę okrętową da się położyć pistoletem lakierniczym czy lepiej pędzelkiem?

odnawiam felgi w Deutz Fahr zdjęcie poglądowe w galerii są już zdjęte wymyte jutro biorę się za czyszczenie i ewentualne malowanie mogli byście mi powiedzieć jak powinien przebiegać proces malowania felg

miałem zamiar wyczyścić szczotką drucianą umieszczoną na wiertarce

potem nierówności zlikwidować papierem ściernym

a następnie wszystko wytrzeć szmatką zmoczoną w rozcieńczalniku

Po czym położyć sam lakier, nie wiem czy to dobry pomysł słyszałem że należało by położyć szpachle natryskową następnie podkład i dopiero lakier, lecz nie wiem jak będzie dobrze, słyszałem również że jest bardzo ciężko doczyścić pistolet po szpachli natryskowej, proszę was o szybką pomoc jutro chciał bym pomalować felgi pozdrawiam.