Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zależy od wielu czynników, ale najbardziej wedłóg mnie od żywienia i rasy świni. Wyhodujesz i w 6 albo i w 8-9 miesięcy.

Odnośnie Twojego innego tematu.

Tu może czegoś o tuczu się dowiesz.

stewor.w.interia.pl/swinie/13.htm

Żywienie gotowymi paszami.

agrocentrum.pl/system-zywienia-prosiat/

agrocentrum.pl/system-zywienia-tucznikow/

A tu zbożem.

agroplony.pl/produkcja-rolna/produkcja-zwierzeca/1834-ziarno-zboz-w-zywieniu-trzody-chlewnej.html

Posted

od czterech miesięcy do 1 roku w zależności czym karmisz.

Na swoje potrzeby tuczyłem śrutą i pokrzywami to zeszło około 8 miesięcy , mięso było smaczne!

• 11 months later...
Posted
u siebie stosuję mieszankę groch pszenica jęczmień robię śrutę zalewam serwatką z mleka dodaję lucerny pociętej (zawiera dużo białka) podaję na mokro i dodatkowo na sucho do paśników świnki do 120 kg rosną 5 max 6 miesięcy :) mięsko pierwsza klasa :)
Posted

Nie wie ktoś może ile bym potrzebował ziemniaków, aby uchować tucznika tak ze 100-110kg.

Oczywiście dostawałby jeszcze dynię, pokrzywy, zlewki, serwatkę i śrutę z owsa.

Kilka lat nie chowaliśmy i zastanawiam się nad tym. Pozdrawiam

Posted

Jak świnie nie są karmione na odpowiednich koncentratach czy dodatkach paszowych to tucznik może rosnąć nawet rok.

A najgorzej jak z miotu zostanie taki słaby warchlak, to go można karmić i karmić a on i tak nie dorośnie do właściwe wagi.

Posted
słyszałem że soja też jest dobra jako składnik paszy i co najciekawsze rośnie jej więcej na łodydze niż grochu, a składniki porównywalne, zastanawiam się nad siewem w tym roku tejże soji i ciekawe jak to będzie wyglądać w paszeniu trzody?
  • 4 weeks later...
  • 11 months later...
Posted
Jestem rolnikiem, ale nie rozumiem dlaczego rząd ma kupować świnie od rolników ze wschodniej Polski. Przecież ludzie którzy robią produkcję nie obarczają rządu tym że nikt nie chce od nich kupić co wyprodukowali. W tym przypadku ludzie blokują drogi bo Tuska ma od nich kupić żywiec. To jakaś paranoja. Co o tym myślicie ? Myślę że ciągle płacimy za to ze brak jest prawdziwej giełdy produktów rolnych.
Posted

trójpolówka ten temat to do innego postu, ale jeżeli pytasz to ci odpowiem, - chodzi głównie o partnerstwo między krajami sąsiedzkimi i nasi politycy odpowiadają za to ponieważ ani ty ani ja nie rozmawiamy z nikim, to oni załatwiają zbyt \do innych krajów i na tym polega gospodarka - jak masz gdzie sprzedać to interes się kręci, a teraz sam widzisz jak jest.

u mnie tucznik bez koncentratu do wagi 120 kg rósł około 6,5 miesięcy, dawałem śrutę z mieszanki grochowo zbożowej plus serwatka z mleka i tak szło - wiadomo zawsze się znajdzie świnia w stadzie co wolniej rośnie :) z koncentratem rosły około 4,5 miesiąca tak w porównaniu bo robiłem i to i to