mateuszpies Posted March 13, 2012 Report Posted March 13, 2012 jak długo rośnie świnia tak do 120kg. Quote
mateuszpies Posted March 13, 2012 Author Report Posted March 13, 2012 proszę o szybkie odpowiedzi. Quote
*SSaPeRR* Posted March 13, 2012 Report Posted March 13, 2012 Zależy od wielu czynników, ale najbardziej wedłóg mnie od żywienia i rasy świni. Wyhodujesz i w 6 albo i w 8-9 miesięcy. Odnośnie Twojego innego tematu.Tu może czegoś o tuczu się dowiesz.stewor.w.interia.pl/swinie/13.htm Żywienie gotowymi paszami.agrocentrum.pl/system-zywienia-prosiat/agrocentrum.pl/system-zywienia-tucznikow/ A tu zbożem.agroplony.pl/produkcja-rolna/produkcja-zwierzeca/1834-ziarno-zboz-w-zywieniu-trzody-chlewnej.html Quote
Koper Posted March 13, 2012 Report Posted March 13, 2012 Mateudz a czemu tak szybko potrzebujesz takiej informacji, co ważyłeś świnie i nagle się okazało zą twoje tuczniki maja 150kg i nie wiadomo co zrobić? Quote
mazi1 Posted March 14, 2012 Report Posted March 14, 2012 od czterech miesięcy do 1 roku w zależności czym karmisz.Na swoje potrzeby tuczyłem śrutą i pokrzywami to zeszło około 8 miesięcy , mięso było smaczne! Quote
Rico Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 u siebie stosuję mieszankę groch pszenica jęczmień robię śrutę zalewam serwatką z mleka dodaję lucerny pociętej (zawiera dużo białka) podaję na mokro i dodatkowo na sucho do paśników świnki do 120 kg rosną 5 max 6 miesięcy mięsko pierwsza klasa Quote
muzyk Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Kwiato to u Ciebie świnie mają komfortowe warunki i wierzę że majątakie szybkie przyrosty-powodzenia w dalszej hodowli.Pozdrawiam. Quote
Robert ;-) Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Panowie a co polecilibyście zadawać świnkom na swój użytek.do jedzenia ja daje im śrutę zbożową[żyto,owies]do tego chleb moczony i koncentrat w malej ilości i otręby pszenne Quote
muzyk Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Warto do tego dołożyć susz z zielonek a w lato pokrzywy.Pozdrawiam. Quote
bardzomalorolny Posted March 10, 2013 Report Posted March 10, 2013 parowane ziemniaki, dynia krązana i niektórzy dają liście z buraków pastewnych Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted March 10, 2013 Report Posted March 10, 2013 Dokładnie, najbardziej chyba ta pokrzywa im smakuje i ziemniaki, ale świania zje prawie wszystko ;P Quote
simson54 Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 ziemniaki ugotowane jakieś strużyny dynie im możesz dać jakieś resztki z obiadu świnia jak to świnia wszystko zje Quote
bardzomalorolny Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 Nie wie ktoś może ile bym potrzebował ziemniaków, aby uchować tucznika tak ze 100-110kg. Oczywiście dostawałby jeszcze dynię, pokrzywy, zlewki, serwatkę i śrutę z owsa. Kilka lat nie chowaliśmy i zastanawiam się nad tym. Pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 Jak świnie nie są karmione na odpowiednich koncentratach czy dodatkach paszowych to tucznik może rosnąć nawet rok.A najgorzej jak z miotu zostanie taki słaby warchlak, to go można karmić i karmić a on i tak nie dorośnie do właściwe wagi. Quote
kubusjettaII Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 ostatnie sztuki miesięczne jakie kupiłem w połowie października a teraz mają około 120-130 kg, żywione koncentratem z miesiąc na początku a potem swoja pasza. Quote
Rico Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 słyszałem że soja też jest dobra jako składnik paszy i co najciekawsze rośnie jej więcej na łodydze niż grochu, a składniki porównywalne, zastanawiam się nad siewem w tym roku tejże soji i ciekawe jak to będzie wyglądać w paszeniu trzody? Quote
edek Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 jak długo rośnie świnia tak do 120kg. Mi tuczniki do wagi 120kg. ( od własnych loch) rosną 148 dni. Quote
trójpolówka Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 Jestem rolnikiem, ale nie rozumiem dlaczego rząd ma kupować świnie od rolników ze wschodniej Polski. Przecież ludzie którzy robią produkcję nie obarczają rządu tym że nikt nie chce od nich kupić co wyprodukowali. W tym przypadku ludzie blokują drogi bo Tuska ma od nich kupić żywiec. To jakaś paranoja. Co o tym myślicie ? Myślę że ciągle płacimy za to ze brak jest prawdziwej giełdy produktów rolnych. Quote
Rico Posted March 13, 2014 Report Posted March 13, 2014 trójpolówka ten temat to do innego postu, ale jeżeli pytasz to ci odpowiem, - chodzi głównie o partnerstwo między krajami sąsiedzkimi i nasi politycy odpowiadają za to ponieważ ani ty ani ja nie rozmawiamy z nikim, to oni załatwiają zbyt \do innych krajów i na tym polega gospodarka - jak masz gdzie sprzedać to interes się kręci, a teraz sam widzisz jak jest. u mnie tucznik bez koncentratu do wagi 120 kg rósł około 6,5 miesięcy, dawałem śrutę z mieszanki grochowo zbożowej plus serwatka z mleka i tak szło - wiadomo zawsze się znajdzie świnia w stadzie co wolniej rośnie z koncentratem rosły około 4,5 miesiąca tak w porównaniu bo robiłem i to i to Quote
Recommended Posts