hubi85 Posted March 14, 2012 Report Posted March 14, 2012 Witam. Mam pytanie czy da się zarejestrować prosięta kupione na targowisku bez dokumentów, jak to załatwić i jaki jest koszt? Quote
dnitrol Posted March 14, 2012 Report Posted March 14, 2012 nie baw się w takie rzeczy bo ci pierwsze kontrole zarządzą takich an pierwszy ogień biorą Quote
Kropacz Posted March 15, 2012 Report Posted March 15, 2012 Dokładnie ja bym wogóle nie rejestrował bo sobie aparat urzędniczy zwalisz na głowę. Jak na targu to jakaś nie duża ilośc to nie ma co sie bawić w rejestrację. Będziesz sie zastanawiał jak będziesz odstawiał, a na skupie przybiją Ci tatuaż z numerem za ktróy zapłacisz 5 zł i z głowy. Quote
jaskółka Posted May 15, 2012 Report Posted May 15, 2012 ja jak kupowałam pierwsze to poprosiłam żeby mi zarejestrowali w ich gospodarstwie, wymieniliśmy się tel i po kontakcie tel i 2 tygodniach przerejestrowałam na siebie, ale nie wziełam świadectwa weterynarynego i teraz jak zostawiłam 2 szt na maciory to muszę łatwić badania od samego początku. moja rada to poproś kogoś znajomego co ma maciory rejesteowane żeby twoje prosiaki zarejestrował że urodziły sie u niego a ty po ok 2tyg przerejestrujesz ze od niego kupiłeś Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Witam odświeżę temat a jeśli hoduję się dla siebie powiedzmy 2 tuczniki rocznie i zostawi 1 sztukę na maciorkę to da się jakoś bez zgłaszania obejść?,coś słyszałem że 2 sztuki można sobie trzymać,ale jak to wygląda w świetle przepisów?. Quote
bartek1390 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 znaczy mój znajomy mówi że zazwyczaj jak kupuje to pisze że mu się urodziły xd no a reszte ma normalnie. Jeżeli hodujesz kilka tuczników no to nie wiem.. ale zawsze może znaleźć się życzliwy sąsiad Quote
Robert ;-) Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 No tak jak pisze 2 rocznie więcej mi nie potrzeba a maciorkę żeby mieć swoje prosięta 2 sztuki dla siebie resztę bym opchnoł czyli w oborze nie miał bym, więcej jak 3 sztuki trzody. Quote
jaskółka Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 No tak jak pisze 2 rocznie więcej mi nie potrzeba a maciorkę żeby mieć swoje prosięta 2 sztuki dla siebie resztę bym opchnoł czyli w oborze nie miał bym' date=' więcej jak 3 sztuki trzody.[/quote'] najlepiej kup zarejestrowaną i zgłoszoną do weterynari chociaż 1 sztukę i niech sobie będzie w papierach załozone stado, wtedy jestes pewien że wrazie jakiejś kontroli to stado jest tylko ewentualnie stan sie nie zgadza a i badanie na chorobę aujaszego (nie wiem jak to się pisze) tez jest zrobione. Quote
Recommended Posts