Jump to content

Recommended Posts

Posted
z przykrością chciałbym zawiadomić i poznać waszą poinie na temat zagłady zagłębia rolniczego wielkopolski pracuje na gospodarstwie mam 80 szt bydła i wisi na demną wizja zmuszająca mnie i wielu większych odemnie zamknięcia interesu a winą za taki stan rzeczy ma być kopalnia odkrywkowa węgla brunatnego ja mieszkam kilometr od planowanej 70 metrowej odkrywki co wy na to idą głosy o powstanu i protestach czy inni staną za nami ?
Posted
Powiem Ci ze nie znam tematu, nawet nie wiem jak odkrywka wpłynie na sąsiedztwo. Spodziewam się że napewno osuszy okolicę. Ale nie proponowali Wam jakichś rozwiązań? Co Wam mówią?
Posted

z przykrością chciałbym zawiadomić i poznać waszą poinie na temat zagłady zagłębia rolniczego wielkopolski pracuje na gospodarstwie mam 80 szt bydła i wisi na demną wizja zmuszająca mnie i wielu większych odemnie zamknięcia interesu a winą za taki stan rzeczy ma być kopalnia odkrywkowa węgla brunatnego ja mieszkam kilometr od planowanej 70 metrowej odkrywki co wy na to idą głosy o powstanu i protestach czy inni staną za nami ?

Nie zazdroszczę...a gdzie dokładnie mieszkasz? I co z odszkodowaniami ?

Posted
Dokładnie czy zaproponowali coś hodowcom? U nas jest zagłębie węglowe i ciągle szuka się nowych złoży. A myślicie że macie jakieś szanse? nie wiem udaliście się do władz miejskich? Skąd się dowiedzieliście o tych kopalniach?
Posted

wszystko za naszymi plecami władza sołtysi nic nie mówili sami się dowiedzieliśmy jesteś my mieszkańcami gminy miejska górka wpiszcie sobie w google to opczytacie jakie jaja nam szykują oficjalnie to tylko odwierty badawcze ale firma jestr prywatna i kupe siana włożyła na to przedsięwzięcie w październiku mają ogłosić czy im sie opłaca a jest tu największe złoże w Polsce a węgiel jest najlepszej jakości więc już ludzie są tak nerwowi że zapowiadają że jak będzie trzeba to pojadą na blokady nawet do Warszawy a krew sie poleje w obroni ziemi. jesteśmy sami nikt z władz nie pomaga bo mówią że nic tu nie będzie ale fakty sa inne już mamy biuro PAK Górnictwo i wiele niejasności rolnicy się mobilizują i zaczynają sie zbierać na zebraniach. tu mają przyjść ci co w koninie mają odkrywkę odwołuje do google i na mapie wpiszcie kleczew i podgląd satelitarny zobaczycie jak to wygląda tam według ludzi z tamtych strom co na zebranie przyjechali mówili że zostało im węgla na 3 lata sami widzicie że siedzimy jak na tykającej coraz głośniej bombie

co do odszkodowań to za wykup ziemi gdzie będzie dziura to cena urzędowa a na odszkodowania nie mamy co liczyć dom jak pęknie a nie masz atestu na cegłe czy nie robiłeś z zaprawy z atestem to twa strata a susza to zmiana klimatu to słowa mieszkańca kleczewa ci co pouciekali teraz nie żałują a ci co zostali umierają rolniczo skutki odczówalne to 35 km mamy zapomnieć o jakimkolwiek zbiorniku wodnym wszystkie inwestycje staneły stagnacja nie wiadomo co robić

Posted
najgorsze na koniec już szukają pracowników a prezes Bryja zapowiedział ze koncesja na wydobycie to formalność. My mu damy formalność jak się wieś zjednoczy to drugie powstanie wielkopolskie będzie jak nic
Posted
Życzę Wam jak najlepiej ale jak jest duże złoże to jest duża kasa to ich nic ani nikt nie powstrzyma przed zgarnięciem DUŻEJ FORSY z kim trzeba to się podzielą a na koniec odznaczenia dostaną za zasługi w tworzeniu miejsc pracy. (niewolniczej)
  • 10 months later...
Posted

Z tego co wiem odkrywka będzie znacznie głębsza, co zaburzy stosunki wodne w całym regionie tak jak w rejonie Bełchatowa. Wielkopolska to "spichlerz Polski", drugie województwo pod względem ilości użytków rolnych i o najlepszej strukturze gospodarstw.

Od wejścia do UE straciliśmy jako kraj 1,4 mln ha i jak wynika z takich działań będziemy tracić następne tysiące, a może nawet miliony ha.

#http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2209oa.pdf

#http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2209ob.pdf

Zachęcam do odwiedziny strony #http://www.stopkopalni.pl.tl/

Posted
Bardzo ciekawy wątek, mogę w nim się sporo udzielać bo się na tym dobrze znam (ojciec handluje węglem, w sumie to wychowałem się na polu i składzie węgla ;) ) Ja nie rozumiem Polskiej polityki węglowej, na Śląsku kopalnie zamykają i prywatyzują mimo tego że jest tam nadal sporo węgla w dodatku węgla super jakości, tam na Śląsku całe rodziny żyją z tego i te kopalnie to całe ich życie, a przyszły czasy że nie mają gdzie pracować... I teraz w Polsce są otwierane kopalnie (w wielu różnych miejscach jak Wielkopolska i Lubelszczyzna) gdzie węgiel jest brunatny albo kamienny ale o bardzo małej kaloryczności(pali się gorzej od wschodniego z importu). Co do importu i eksportu to z Polski węgiel dobrej jakości (Holding Katowicki) jest na potęgę eksportowany, w takiej skali że ciężko ściągną go na skład, a ruskiego można nakupić tysiące ton tylko co z tego jeśli on wcale się nie pali i jest niedogrzewny. Zastanawia mnie po co rujnować ludziom życie w takim rolniczym zagłębiu jak Wielkopolska jak węgla na Śląsku pod dostatkiem? Może by wystarczyło zrobić nowe chodniki w starych kopalniach (Wujek,Wieczorek,Staszyc)? Mógłbym pisać o tym jeszcze długo, ale to nie ma żadnego sensu. Pozdrawiam :)