tom Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Witam Mam łakę 35 arów chciałbym ja ogrodzić i hodować na tym wybiegu kury na sprzedaż jajek . Ile można mieć maksymalnie kur niosek bez rejestracji ? czy jajka muszą być przebadane żeby je sprzedawać Quote
*SSaPeRR* Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Gdzieś kiedyś czytałem, że bez rejestracji można mieć 50 niosek, jejka bez stępli. A co do badania to za bardzo się nie orientuję, ale chyba nie trzeba w nierejesrtowanej hodowli niosek. Jak dobrze pamiętam to na hektar wybiegu przypada 2500 kur. Czyli u Ciebie te 50 sztuk będzie miało sporo luzu na 35 arach.Może napisz maila do ODR żeby Ci przesłali wymogi i ograniczenia na założenie hodowli niosek bez rejestrowania. No i jaki kurnik musisz mieć- ile m2 na 50sztuk, bo tego to nie wiem. Słyszałem też o trzymaniu kur na dwuch wybiegach- po 50 sztuk i że niby te np. są Twoje a tamte Twojej ciotki, brata, ojca czy kogoś tam. Quote
tom Posted March 16, 2012 Author Report Posted March 16, 2012 Dzwoniłem do ODR powiedzieli mi ze nic nie wiedzą , zebym zadzwonił do PLW ale tam tez za duzo nie wiedza wszystko jest takie "chyba" powiedzieli mi ze do 350 kur bez rejestracji jajek od 300 do 2400 sztuk bez rejestracji ale ile w tym prawdy nie wiem nie ma gdzie zadzwonic zeby sie dowiedzieć , kupie 350 kur a pozniej dostane jakąś kare Myslałem właśnie zeby 350 kur kupi na te 35 arów , jajka chciałem sprzedawc po znajomych ale tu bedzie duzo jajek i mysle nad jeszcze jakims zbytem , gdzie mozna sprzedawac jajka bez stempli ? Kurnik chce zrobic waski ale wysoki ( an górze siano) tak zeby po jednej stornie były grzędy np , 200 a po drugiej stronie takie kijki wzdłuz kurnika zeby kury siadały na tym a na srotku karmniki i woda , podejrzewam za na tej powierzchni 35 arów to te kury szybko zrobia step Quote
dnitrol Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 paniętaj że kura na łące to się równa goła ziemia i tylko sprzedaż jak w warunkach takich naturalnych jest pracochłonna ale i być może opłacalna więc ja bym sie zgłosił do kogoś kto ma takie fermy ekologiczne i zobaczył jak on ma a może nawwet będzie ktoś blisko ciebie to podpioł się pod niego jako podwykonawca i już np miec z głowy handel czy pakowanie oraz papierki Quote
*SSaPeRR* Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Poczytałem o tych kurach nioskach i teraz też nie wiem jak to jest z ilością bez rejestracji.Część pisze że 50 sztuk, część że powyżej 80 sztuk trzeba zgłosić działalność do US bo to już niby z dochodu trzeba się rozliczyć.Ale większość pisze że właśnie 350 sztuk kur i 2450 jajek co tydzień bez rejestracji.A z kolei widziałem i takie posty w których pisali, że nie ważne ile jest kór, tylko aby sprzedaż tygodniowa nie przekroczyła 2450 jaj.Podobno tutaj jest opisane ile można mieć kur bez rejestracji i sposób utzrymania. Dz.U. 2003 nr 167 poz. 1629 par.42,43 i 44Mi już tego niechciało się czytać. Może znajdiesz tu odpowiedź. Quote
mazi1 Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Ja mam około 300 sztuk i nic nigdzie nie zgłaszałem.Żadnych problemów z tego powodu nie mam. Zgłaszając to trzeba warunki spełnić między innymi przechowalnie gdzie temp. max.około 5-10C , pomieszczenie na pakowanie jaj i szereg innych wymogów które przy małym stadzie ciężko się będą mogły zwrócić , do tego ciągłe kontrole i badania okresowe jaj.Co do 35 arów łąki to 100sztuk zrobi tam klepisko w niedługim czasie.. Quote
tom Posted March 17, 2012 Author Report Posted March 17, 2012 a jak urząd skarbowy patrzy na sprzedaż jaj trzeba płacić jakieś podatki od tej sprzedazy Quote
mazi1 Posted March 17, 2012 Report Posted March 17, 2012 Prawdopodobnie tak tylko jak masz nr. nadany z weterynarii , to jest specjalny dział produkcji i rozliczasz się jak byś firmę prowadził.Dowiesz się wszystkiego w weterynarii powiatowej , ja kilka lat temu byłem jak mi wytłumaczył te wszystkie zasady to mi się kur odechciało a szczegóły to już zapomniałem i nie chce Cię w błąd wprowadzić. Jeżeli nie zamierzasz dużo trzymać to daj sobie spokój z tymi numerami bo to jest utrudnienie dla producenta. Cztery lata hoduje i momentami było 1000 kur . Jaja szły na targu raz lepiej raz gorzej ale żaden sklep za "darmo" ich nie chciał bo bez numerów na jajach to sanepid by sklep zamkną .Przypomniało mi się jeszcze żeby ich zarejestrować w weterynarii to trzeba mieć minimum około 80 kur a maksymalnie 300 z których nie trzeba się ze skarbowym rozliczać . Quote
tom Posted March 21, 2012 Author Report Posted March 21, 2012 ta strona coś nie działa z 350 kur wychodzi max 2450 jajek ,srednio około 2000 jajek gdzie jeszcze mozna taka ilosc jajek bez stepli sprzedac nie wliczając rynków i znajomych , sąsiadów.. Quote
f1helper Posted June 29, 2012 Report Posted June 29, 2012 Znalazłem w sieci - hodowla kur, warto być na czasie odnośnie przepisów. Quote
Recommended Posts