*SSaPeRR* Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Czy ktoś się spotkał z takim sposobem określania wagi?? Ja już z 10 sztuk sprawdzałem i w miarę dobrze określa wagę, pomyłka o około 15-25kg(najczęściej zawyża). Na krowach się nie sprawdza.Jeśli byście sprzedawali byki lub jałówki to sprawdźcie(jeżeli to nie kłopot) wcześniej ile wychodzi kg wedłóg tabeli i później na wadze i napiszcie tutaj.Może komuś się przyda taki sposób określania wagi.Pozdrawiam. TABELA:http://www.rolnik-forum.pl/gallery/1922_16_03_12_8_38_03.jpeg Co Wy na to?? Quote
*SSaPeRR* Posted March 16, 2012 Author Report Posted March 16, 2012 Napisałem w galerii pod fotą.A mierzy się to w odległości około 5cm(w stronę tyłu sztuki) od przednich nóg(że tak napiszę od pach)Mierzy się ile ma obwodu, dość ściśle opina się taśmą mierniczą(lub sznurkiem i póżiej na miarce się sprawdza).Ja dzisiaj 2 jałówki mierzyłem. Jutro lub po niedzieli będę sprzedawał to napiszę jak wyszło na wadze, bo wedłóg tabeli to 560kg i 540kg. Quote
*SSaPeRR* Posted March 19, 2012 Author Report Posted March 19, 2012 No moje sztuki już pojechały. Na wadze wyszło 542kg i 517kg. A więc tak jak się spodziewałem tabela trochę zawyżała.Tylko że jałówki nie zdążyły się dobrze najeść bo za wcześnie po nie przyjechali. :-( Quote
beti72 Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 Bardzo ciekawe:shy: zapewne będę obserwować ten wątek. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 wiem że starsi ludzie tak mierzyli czy ważyli mierząc tłuczniki ale żeby bydło?? Quote
Rolnik z Pomorza Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 A ma właśnie ktoś tabelę do pomiaru wagi tucznika, żeby żeby zobaczyć ile waży? Quote
anesia Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 U nas w gospodarstwie często korzystamy z tego rodzaju"wagi" i pomyłka mieści się w granicach błędu ok 10kg.Z tymże to ma raczej zastosowanie u byków a nie u jałówek. Quote
Rico Posted November 28, 2013 Report Posted November 28, 2013 też pamiętam jak mój dziadek mierzył sznurkiem byki gdzieś w okolicy przednich nóg, nie pamiętam miejsca dokładnie bo to było dawno:) ale wiem że coś takiego było dosyć często stosowane podczas sprzedaży handlażom Quote
Rolnik z Pomorza Posted December 3, 2013 Report Posted December 3, 2013 Czyli nikt nie ma takich tabel do określenia wagi u trzody? Quote
*SSaPeRR* Posted December 3, 2013 Author Report Posted December 3, 2013 Znalazłem taką: http://images63.fotosik.pl/444/41f041adb5a2454bm.jpg Może się sprawdzi. Widziałem już na aukcjach internetowych gotowe taśmy do mierzenia trzody i bydła i tabele do tego. Wystarczy wpisać "Miara zoometryczna". Quote
Rolnik z Pomorza Posted December 6, 2013 Report Posted December 6, 2013 Dzięki wielkie! ;-) Może się sprawdzi, zapewne będę próbował. Quote
Recommended Posts