Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś się spotkał z takim sposobem określania wagi?? Ja już z 10 sztuk sprawdzałem i w miarę dobrze określa wagę, pomyłka o około 15-25kg(najczęściej zawyża). Na krowach się nie sprawdza.

Jeśli byście sprzedawali byki lub jałówki to sprawdźcie(jeżeli to nie kłopot) wcześniej ile wychodzi kg wedłóg tabeli i później na wadze i napiszcie tutaj.

Może komuś się przyda taki sposób określania wagi.

Pozdrawiam.

TABELA:

http://www.rolnik-forum.pl/gallery/1922_16_03_12_8_38_03.jpeg

Co Wy na to??

Posted

Napisałem w galerii pod fotą.

A mierzy się to w odległości około 5cm(w stronę tyłu sztuki) od przednich nóg(że tak napiszę od pach)

Mierzy się ile ma obwodu, dość ściśle opina się taśmą mierniczą(lub sznurkiem i póżiej na miarce się sprawdza).

Ja dzisiaj 2 jałówki mierzyłem. Jutro lub po niedzieli będę sprzedawał to napiszę jak wyszło na wadze, bo wedłóg tabeli to 560kg i 540kg.

Posted

No moje sztuki już pojechały. Na wadze wyszło 542kg i 517kg. A więc tak jak się spodziewałem tabela trochę zawyżała.

Tylko że jałówki nie zdążyły się dobrze najeść bo za wcześnie po nie przyjechali. :-(

• 9 months later...
  • 10 months later...
Posted
też pamiętam jak mój dziadek mierzył sznurkiem byki gdzieś w okolicy przednich nóg, nie pamiętam miejsca dokładnie bo to było dawno:) ale wiem że coś takiego było dosyć często stosowane podczas sprzedaży handlażom