Ojciec Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 Witam wszystkich chciał bym się dowiedzieć jak u was jest z produkcją mleka, a mianowicie interesuje mnie zwiększenie wydajności u krów mlecznych wiem że nie którzy zapalają na noc światło żeby krowa mogła całą noc pobierać paszę ( nie tylko w oborach wolno stanowiskowych) jak można efektywnie zwiększyć produkcję mleka nie inwestując w nowoczesne bardzo drogie maszyny. Może ktoś z was korzysta z porad żywieniowca może współpracujecie z żywieniowcami u których kupujecie paszę jak to u was jest? Quote
dnitrol Posted March 16, 2012 Report Posted March 16, 2012 ja jestem zootechnikiem i mam produkcje mleka i zależy co cię interesuje czy ilość czy jakość, zdrowotność i liczba laktacji a może "żyłowanie" krów na 1-2 laktacje. zapalanie światła jest jednym z takich sposobów na zwiększenie ilości pobieranej paszy ale to też nie do końca bo zależności jak często zwierze ma dostęp do niej na wolnostanowisowych pasza jest cały czas przez co krowa nie "rzuca się na żarcie" jest ne co moge polecić co możesz ze swojej strony zrobić to po 1. dopilnować paszy i jej jakości 2. zadawanie pasz treściwej po objętościowej w pistaci siana co zwiększy strawialność o ile nie masz paszowozu 3. zbilansowanie jesnostek owsianych do białka (po dochodach) nie wiem jakie masz pasze ani z jakiej firmy dodatki więc trudno mi co kolwiek powiedziećwięcej Quote
Ojciec Posted March 16, 2012 Author Report Posted March 16, 2012 Bardziej interesuje mnie jakość mleka która w naszej mleczarni jest stawiana na pierwszym miejscu oraz zdrowotność stada co będzie miało wpływ na wydajność. Kiszonek z trawy ( bele) niestety nie mam najlepszych 80% łąk to są łąki torfowe co za tym idzie nie zawsze uda mi się sprzątnąć dobrej jakości trawy tak samo jest z sianem bardzo ciężko ususzyć. Sieję również kukurydzę na kiszonkę. Paszowozu nie posiadam, co do pasz to biorę z firmy Farmpasz ( miejscowość makówka) Mieszanka paszowa uzupełniająca Krowa KM Energia zapewne dużo to nie mówi więc postaram się jutro podesłać dokładniejszą zawartość paszy. Z dodatków daję premiks Nutraminka Krowa mlecza Plus ( z dodatkami drożdży) także nic pewnie ci to nie mówi podam zawartość jutro. Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted March 17, 2012 Author Report Posted March 17, 2012 Jak wyżej wspomniałem podaję składniki paszy oraz premiksu. Pierwszy skład paszy: Premiks: Sorki za jakość zdjęć lepszej niestety nie udało się osiągnąć (skład premiksu jest napisany bardzo małym druczkiem więc pozwoliłem sobie trochę go powiększyć). Quote
Ojciec Posted March 19, 2012 Author Report Posted March 19, 2012 Dnitrol poradzisz coś ? Dodam jeszcze ze od ponad roku mam krowy pod oceną. Quote
konrad123450@onet.pl Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 pochwal się wydajnością;D Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Author Report Posted March 20, 2012 jak będzie czym to się pochwale. Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Author Report Posted March 20, 2012 zależy jak patrzeć dojnych 28 a ty? może byś coś doradził? Quote
konrad123450@onet.pl Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 ja krowek 20 a jakie masz białko i tłuszcz w mleku Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Author Report Posted March 20, 2012 słabiutkie poniżej ogólnej normy myślę nad wprowadzeniem zmielonego ziarna z kukurydzy. Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Author Report Posted March 20, 2012 nie wiem czy dużo daje, właśnie chciał bym się dowiedzieć co dawać żeby zwiększyć wydajność a co za tym idzie poprawić białko i ogólnie jakość mleka ale jak do tej pory to każdy chce ode mnie informacji a nikt ze mną nie chce się nimi podzielić. Quote
Valtra Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 Ja się za bardzo tym nie zajmuje ale z tego co niektórzy mówią to że właśnie kiszonka obniża jakość mleka. (te informacje nie są udowodnione) Quote
konrad123450@onet.pl Posted March 21, 2012 Report Posted March 21, 2012 ale jak by nie dawał kiszonki to by mleka tyle nie było Quote
Ojciec Posted March 21, 2012 Author Report Posted March 21, 2012 Konrad to zdradź nam sekret jak umiejętnie żywić krowy żeby uzyskać dobrej jakości mleko i utrzymać wydajność na wysokim poziomie. Quote
konrad123450@onet.pl Posted March 22, 2012 Report Posted March 22, 2012 mam dobrą sianokiszonkę kukurydzę no daję jeszcze swoja śrute z mieszanki zbożowej(owies,jęczmień,pszenica)i pszężyto do tego koncentrat białkowy 38% no i mieszanke witaminowo mineralną kiedys dawałem lizawki ale jak mi krowy dostaly zapalenia to zabralem to moj sekret ;D Quote
dnitrol Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 ojciec sorka że długo mnie nie było ale wiesz jak na gosp cały czas zapierdol to tak widze że nie masz problemu z zapaleniami pasza nie wydaje się jakaś tragiczna ale kuluczem jest dawkowanie i czas podawania a co do kukurydzy na zielono to lepiej na ziarno zostaw według badań na katedrze w up wrocław zielona kukurydza jest dla krów podtruwająca ale badania trfają więc napisz jak pokolei i co podajesz krową w jakiej KOLEJNOŚCI w przeciągu dnia Quote
Recommended Posts