Jump to content

Recommended Posts

Posted

Posiadam 6 klasę ziemi, i chciałbym ja zasilić siejąc w tym roku łubin na przyoranie, czy może mi ktoś powiedzieć jaka odmianę zastosować i ile się sieje na 1ha, oraz termin siewu. Z góry dziękuje.

:D

Posted
Z tego co wiem to na zielony nawóz jest raczej dobry "zeus", po wschodach sarny i jelenie nie będą na nim żerowały, bo jest gorzki. Wysiew około 140-160kg/ha. Sieje się od około 20 marca do 10 kwietnia. Ale to też zależy kiedy planujesz przeorać. Nie musisz się aż tak śpieszyć.
Posted

Nie słyszałem, żeby łubin był szerokolistny gorzki. Jeśli źle piszę to mnie poprawicie.

Wiem że jek jest szerokolistny to jest słodki, a jak wąskolistny to gorzki.

A orkę to wykonać najlepiej w chwili kiedy jeszcze da się radę przykryć łubin. Kolega tyle czasu czekał, że później jak wjechał w pole to po jednym przejeździe zjechał z pola bo z pod ziemi grzywy łubinu wystawały i pług zamienił na kosiarkę bijakową.

Posted

Widzę że nie masz zielonego pojęcia jeżeli chodzi o łubiny.

Kolego *SSaPeRR* łubin szerokolistny jest słodki jak i gorzki tak samo jest z wąskolistnym.

A łubin orać zanim się rozrośnie to nie ma sensu, tu chodzi o masę zieloną .

Jak ktoś nie jest w stanie przyorać w ten czy inny sposób to niech nie sieje.

Posted

Piszę to co wiem ze szkoły o łubinie, bo w praktyce ja nie stosowałem. Jeżeli kolega mazi1 może to niech poda ze 2-3 odmiany łubinu gorzkiego szerokolistnego. Może przyda się na przyszłość. Człowiek uczy się cale życie, a takie fora to dobre "szkoły".

To samo wiem o tym że jedne łubiny na początku kwitnienia mają 50-60 cm wysokości i są w pełni rozrośnięte, np "Lipinus" Lub tak jak wyżej podany "zeus" na początku kwitnienia może mieć od 110-120cm. Przy takiej wysokości jak ma "zeus" na początku kwitnienia to tylko pozostaje albo kosiarka bijakowa, lub tależówka żeby to zciąć.

Pozdrawiam.

Posted

To co wiem z teorii ze szkoły to dobry będzie zeus bo wytwarza dużo masy w krótkim czasie. Przyorać najlepiej go kiedy będzie miał około 50 cm wysokości, wtedy pług powinien przykryć rośliny. Jeżeli masz tależówkę to pozwól mu podrosnąć do czasu kiedy będzie przed kwitniniem. Słyszałem też o przeciągnięciu wóki po wysokim łubinie którego nie dało się przyorać bo grzywy wystawały z pod ziemi. Ale wtedy jak się orze po takim włókowaniu to przy pługu trzeba mieć kroje. A po jakim czasie masz orać to ciężko powiedzieć bo wszystko będzie zależało od warunków klimatyczno glebowych, co wpływa na rozwój rośliny. Oceniaj po wysokości.

Cały okres wegetacji łubinu wynosi od około 95-160 dni. Odmiana Zeus około 120 dni.