edek Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Mam ponad 7 ha pszenicy (Muszelka i Akteur), niestety już teraz mogę powiedzieć na 90 % że nic z tego nie będzie.... mrozy jej zaszkodziły. W związku z tym, mam pytanie co zrobić dalej ...? (będę siał pszenicę jarą)wystarczy tą pszenicę która zmarzła prze gruberować, prze kultywatorować, czy może jest niezbędna orka lub podorywka? Słyszałem opinię że należy wykonać podorywkę, gdyż ziemia musi by wzruszona na większą głębokość, a kultywator tego nie zapewni.Wujaszek kolegi miał taką sytuację... i po kultywatorze nic mu nie urosło... Co Wy drodzy forumowicze o tym sądzicie? Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Myślę że jeśli pszenica ma być paszowa to gruber i kultywator wystarczy(z wcześniejszym rozsianiem N-np saletrzaku). A jeżeli ma to być pszenica jakościowa to płytka orka musi być i później przed siewem nawożenie. Quote
grzesiek12031980 Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 U mnie tak samo,5 ha pszenicy do przesiewu(Bamberka).Trudno jest o jara pszenice do siewu.Dzis u znajomego zamowilem tone odmiany Tybalt i po niedzieli ruszam z siewami.Myslalem zeby najpierw ta wymarznieta z talerzowac i agregatem doprawic pod siew. Quote
Mikruss Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 mi 2ha jeczmienia poległo Chyba pójdzie jary jęczmień i chyba zrobię delikatną podorywkę, chociarz mój ojciec ma chyba z 10 ha do przesiania i powiedział że tylko głebiej agregatem przeleci zwykłym do uprawy i tyle Quote
dnitrol Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 mi też przenica pod zaoranie sie szykuje naszczęście pójdzie kukurydza Quote
przemekrolnik Posted March 21, 2012 Report Posted March 21, 2012 Witam,a co zrobić w przypadku gdy na jesieni na pszenżyto ozime został dany oprysk MACZUGA. Pszenżyto wymarzło niemal całkowicie. Co teraz? Wystarczy płytka orka i coś na tym urośnie czy głęboka coś pomoże? Wie ktoś coś z szanownych kolegów?pozdrawiamPrzemek Quote
miad1999 Posted March 22, 2012 Report Posted March 22, 2012 Najlepiej podorać tak na 15 cm bo inaczej będą działać opryski (jeśli pryskałeś na chwasty) Quote
ktosiek Posted March 25, 2012 Report Posted March 25, 2012 Najlepiej podorać tak na 15 cm bo inaczej będą działać opryski (jeśli pryskałeś na chwasty) Można siać owies po jesiennym zastosowaniu oprysku Tolurex? Quote
wislak906 Posted March 27, 2012 Report Posted March 27, 2012 Witam! jestem tu nowy a mam pytanie w związku z wymarznięciem mi pszenicy ozimej ... na jesień dawałem polifoske 8 co mam teraz zrobić ? mam zamiar przeorać i zasiać jara ale jaki nawóz dać i co dalej robić bardzo dziękuje za odp pzdr Quote
Mikruss Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 200 kg saletry amonoweji zalezy ile dales na jesien polifoskiej, ale 100 kg na 1ha powinno starczyc Quote
edek Posted March 30, 2012 Author Report Posted March 30, 2012 ..już zasiałem jęczmień (Eunova) po pszenicy która wymarzła... Sąsiad wpadł mi agregatem uprawowo siewnym Amazone... Quote
Recommended Posts