Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam ponad 7 ha pszenicy (Muszelka i Akteur), niestety już teraz mogę powiedzieć na 90 % że nic z tego nie będzie.... mrozy jej zaszkodziły.

W związku z tym, mam pytanie co zrobić dalej ...? (będę siał pszenicę jarą)

wystarczy tą pszenicę która zmarzła prze gruberować, prze kultywatorować, czy może jest niezbędna orka lub podorywka?

Słyszałem opinię że należy wykonać podorywkę, gdyż ziemia musi by wzruszona na większą głębokość, a kultywator tego nie zapewni.

Wujaszek kolegi miał taką sytuację... i po kultywatorze nic mu nie urosło...

Co Wy drodzy forumowicze o tym sądzicie? :)

Posted

Myślę że jeśli pszenica ma być paszowa to gruber i kultywator wystarczy(z wcześniejszym rozsianiem N-np saletrzaku).

A jeżeli ma to być pszenica jakościowa to płytka orka musi być i później przed siewem nawożenie.

Posted

mi 2ha jeczmienia poległo :(

Chyba pójdzie jary jęczmień i chyba zrobię delikatną podorywkę, chociarz mój ojciec ma chyba z 10 ha do przesiania i powiedział że tylko głebiej agregatem przeleci zwykłym do uprawy i tyle ;)

Posted

Witam,

a co zrobić w przypadku gdy na jesieni na pszenżyto ozime został dany oprysk MACZUGA. Pszenżyto wymarzło niemal całkowicie. Co teraz? Wystarczy płytka orka i coś na tym urośnie czy głęboka coś pomoże? Wie ktoś coś z szanownych kolegów?

pozdrawiam

Przemek

Posted
Witam! jestem tu nowy a mam pytanie w związku z wymarznięciem mi pszenicy ozimej ... na jesień dawałem polifoske 8 co mam teraz zrobić ? mam zamiar przeorać i zasiać jara ale jaki nawóz dać i co dalej robić bardzo dziękuje za odp pzdr