martin1255 Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Mam pytanie odnosnie ciagnika, a dokładnie papy podnisnika.jezeli podnosnik dzwiga mi tylko do połowy to co jest zepsute?? Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 olej sprawdzałem tylko ja sprawdzałem to zauwazyłem ze miarka od oleju jest cała powykszywiana Quote
wiesieki1202 Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 napisz cos wiecej jaki to ciagnik w jakich okolicznosciach sie popsulo to moze ktos ci pomoze Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 no własnie to jest ursus c-330 i niewiem kiedy sie zepsuło cały czas normalnie chodziło a jak chciałem zapiac rozsiewacz to przestało działac Quote
wiesieki1202 Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 a jak to okreslasz (podnosi do polowy)tzn ile podnosi do jakiej wysokosci opada jaki jest skok? Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 To nawet nie daje rady podnieść samych cięgieł bez żadnej maszyny na TUZ, tak??A czy po podniesieniu do połowy i trzymaniu dalej dźwigni rozdzielacza w położeniu podnoszenia zauważalne jest obciążenie(w pracy silnika), tak jakby cięgła już były na maksa podniesione, czy niema żadnej reakcji?? No i czy próbowałeś pomagania podnoszenia łapiąc za cięgło i podnosząc? Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 ciegło idzie do konca podnies trzymajac dalej dzwignie a jak sie posciło to opadały do tego samego miejsca Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Ja bym raczej zaczął szukania przyczyny awarii od tłoka podnośnika. Może przepuszcza od środkowego zakresu podnoszenia.Może jeszcze pozostali koledzy coś doradzą. Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 Ja jeszcze sprobuje z przyczepa czy ja wogole podniesie bo jak nie to chyba tłok do wymiany Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Jeżeli przyczepy nie podniesie też, to wedłóg mnie może coś być z pompą. Tłok w ciągniku nie ma nic wspólnego z wywrotem przyczepy. I na zewnętrzne wyjścia też jest drugi rozdzielacz. Chyba że zawór przeciążeniowy by puszczał z jakiegoś powodu. Ale raczej to nie powinno być to.Sprawdź też czy podniesie większy ciężar na cięgłach od samego dołu. Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 znaczy sie on podniusł rozsiewacz + tona soli ale tylko do połowy Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 To tak jak wcześniej napisałem- możliwe, że cylinder podnośnika jest bardziej wyrobiony od połowy zakresu podnoszenia. Ja u wujka pomagałem wymieniać cylinder podnośnika bo rotacyjną też tylko podnosił do 2/3 wysokości.Lub też może trochę go przeciążyłeś (bo książkowo tam jest udźwig 700 do max 750 kg) i otwiera się zawór przeciążeniowy(może sprężynka pękła). Najwyżej będziesz musiał podkładkę podłożyć żeby ciśnienie zwiększyć.Albo jedno i drugie- cylinder wytarty i przecieka olej i zawór puszcza. Quote
martin1255 Posted March 18, 2012 Author Report Posted March 18, 2012 aha to wielkie dzieki za pomoc Quote
*SSaPeRR* Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 Poczekaj też na podpowiedzi innych. Może też mieli taki problem i coś innego było przyczyną. Pozdrawiam. Quote
grzepaku1 Posted March 18, 2012 Report Posted March 18, 2012 jeśli podniósł duży ciężar ale chyba 0,5tony a nie tonę do połowy to na pewno nie pompa jeżeli przy całkowitym opuszczeniu cięgna opadły niżej niż wcześniej przed usterką mógł się oberwać frez na wale podnośnika w środku lub uszkodzony cylinder i tłok podnośnika (duża rysa na cylindrze powyżej połowy lub pęknięty cylinder)rozdzielacz i pompa powinna być dobra Quote
wiesieki1202 Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 tez mysle ze masz problem z cylindrem podnosnika moze i pekniety choc nigdy sie z tym nie spotkalem frez w sumie to jak by sie obcial to pewnie wcale by nie podnosil.rozsiewacz +tona nawozu to za bogato jak na 330.tak wiec czapka w gore nie zapomnij o dwoch srubkach z tylu od spodu Quote
Strzała138 Posted March 28, 2012 Report Posted March 28, 2012 Miałem już kilka takich przypadków w C 330.Przy nadmiernym luzie dzwigni na frezowym wale podnośnika dzwignia przeskoczy o ileś tam frezów i w takiej pozycji się zablokuje, podnośnik będzie podnosił ale nie do max wysokości.To jest jedna z przyczyn. Quote
bogo118 Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 witam kolego masz zle wyregulowany zawór żadnego tłoka nie ruszaj trzeba go troszke dokrecic bo za szybko ci rozłancza Quote
Recommended Posts