Jump to content

Recommended Posts

Posted

To nawet nie daje rady podnieść samych cięgieł bez żadnej maszyny na TUZ, tak??

A czy po podniesieniu do połowy i trzymaniu dalej dźwigni rozdzielacza w położeniu podnoszenia zauważalne jest obciążenie(w pracy silnika), tak jakby cięgła już były na maksa podniesione, czy niema żadnej reakcji??

No i czy próbowałeś pomagania podnoszenia łapiąc za cięgło i podnosząc?

Posted

Jeżeli przyczepy nie podniesie też, to wedłóg mnie może coś być z pompą. Tłok w ciągniku nie ma nic wspólnego z wywrotem przyczepy. I na zewnętrzne wyjścia też jest drugi rozdzielacz. Chyba że zawór przeciążeniowy by puszczał z jakiegoś powodu. Ale raczej to nie powinno być to.

Sprawdź też czy podniesie większy ciężar na cięgłach od samego dołu.

Posted

To tak jak wcześniej napisałem- możliwe, że cylinder podnośnika jest bardziej wyrobiony od połowy zakresu podnoszenia. Ja u wujka pomagałem wymieniać cylinder podnośnika bo rotacyjną też tylko podnosił do 2/3 wysokości.

Lub też może trochę go przeciążyłeś (bo książkowo tam jest udźwig 700 do max 750 kg) i otwiera się zawór przeciążeniowy(może sprężynka pękła). Najwyżej będziesz musiał podkładkę podłożyć żeby ciśnienie zwiększyć.

Albo jedno i drugie- cylinder wytarty i przecieka olej i zawór puszcza.

Posted
jeśli podniósł duży ciężar ale chyba 0,5tony a nie tonę do połowy to na pewno nie pompa jeżeli przy całkowitym opuszczeniu cięgna opadły niżej niż wcześniej przed usterką mógł się oberwać frez na wale podnośnika w środku lub uszkodzony cylinder i tłok podnośnika (duża rysa na cylindrze powyżej połowy lub pęknięty cylinder)rozdzielacz i pompa powinna być dobra
Posted
tez mysle ze masz problem z cylindrem podnosnika moze i pekniety choc nigdy sie z tym nie spotkalem frez w sumie to jak by sie obcial to pewnie wcale by nie podnosil.rozsiewacz +tona nawozu to za bogato jak na 330.tak wiec czapka w gore nie zapomnij o dwoch srubkach z tylu od spodu
  • 2 weeks later...
Posted

Miałem już kilka takich przypadków w C 330.

Przy nadmiernym luzie dzwigni na frezowym wale podnośnika dzwignia przeskoczy o ileś tam frezów i w takiej pozycji się zablokuje, podnośnik będzie podnosił ale nie do max wysokości.

To jest jedna z przyczyn.