ola1444 Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 witam.czy wie ktos z was czym karmic koze zeby dawala wiecej mleka?mam male kozki ale koza nie produkuje tyle mleka zeby je wykarmic.prosze o pomoc.pozdrawiam. Quote
*SSaPeRR* Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 A czym jest teraz karmiona?? Czy pierwszy raz się okociła, i ile czasu minąło od chwili okocenia?? Quote
ola1444 Posted March 19, 2012 Author Report Posted March 19, 2012 teraz jest karmiona glownie sianem.ale tez chleb,marchew,buraki itp.urodzila w srode i nie byl to jej pierwszy porod. Quote
bardzomalorolny Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 Ile ma młodych?To karmienie jest dobre, ale dołóż jeszcze otręby pszenne, poprawiają wydajność mleczną 0,5l po burakach posypać. Quote
*SSaPeRR* Posted March 19, 2012 Report Posted March 19, 2012 Kolega bardzomalorolny dobrze pisze. Z 10 lat temu moja babcia miała 5 kuz i 2 capy. Co nieco pamiętam, że niektóre kózki po okoceniu potrzebowały nawet 2 tygodnie na osiągnięcie maksymalnej produkcji mleka. Babcia chodziła do takiej kozy która miała mało mleka, masowała jej wymię jak młode już nie ssały. Może też być ze jest mało mleka, ale jest ono bardzo tłuste i pożywne dla młodych. Też wiem że kozy lubią zmienną dietę- co jakiś czas zmiana-np. buraki na ziemniaki, marchew na kapustę itp. Quote
ola1444 Posted March 19, 2012 Author Report Posted March 19, 2012 dzieki serdeczne.zastosuje sie do rad.kilka lat mam kozy ale nigdy mi sie to nie przytrafilo.jesli ktos ma jeszcze jakas rade to chetnie przeczytam.pozdrawiam Quote
Recommended Posts