Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam, jestem studentką wydziału Architektury i Urbanistyki w poznaniu. W tym roku przyszlo mi zaprojektowac kurnik. stad moje pytanie do Państwa o pewne rady ;]

1. chodzi o kurnik na 30 - 50 kur, z mozliwoscia rozwoju. czy kurnik o wysoki na 2m oraz szeroki na 3m oraz dlugi na 8m bedzie wystarczajacy? do tego dojdzie wybieg na świeżym powietrzu z mozliwoscia dostawiania odpowiednich modulow

2. piodla i karmidla - czytalam ze najlepiej gdy poidla sa na wysokosci piersi kury - prawda? i co z karmidlami - sytuawane sa obok poideł? na tej samej wysokosci?

3. grzeda - miejsce gdzie kury skladaja jajka. nie orientuje sie wogole jak wyglada takie miejsce - moze macie gdzies zdjecia z kurnika pokazujace to miejsce? czy kazda kura ma swoja grzede?

wiem, ze moje pytania moga sie wydawac śmieszne i niezrozumiale, ale niestety bedac dzieciakiem nie zwracalam na to uwagi a kurnika dawno nie widzialam.

jesli w czyms sie myle prosze o sprostowanie

pozdrawiam!

Posted

Ale ty chcesz budować ten kurnik czy tylko go zaprojektować? Na 50 kur to taki kurnik 3x8 to kury bedą miały luksus. Jak kury mają mieć wybieg to poidła i karmidła lepiej mocowac na zewnatrz. Co do wysokości 2 metrów to troche mało, daj "ustawowe" 2,5 metra, że jak sam wejdziesz to nie bedziesz sie czuł jak w jaksini.

Acha a sprzęt taki jak karmidła i poidła to się kupuje gotowe i stawia sie na ziemi, kura z natury je i pije z ziemi, nikt jej nie podstawia pod nos paszy.

Posted
Z doświadczenia podpowiem,że jeżeli pojniki i karmidła podwiesisz na wysokości około12-15 cm nad ziemia, to nie będziesz miał problemów z opróżnianiem ich przez myszy!! Sprawdzone!!:idea: