mazi1 Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 Witam. Wziąłem 3ha w dzierżawę klasa 3i4 tylko mam problem mianowicie jest pole intensywnie zaperzone . Moje pytanie; co z tym teraz zrobić? , zależy mi na zebraniu plonu zbożowego w tym roku.Za podpowiedzi serdecznie dziękuje . [/b] Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 jeżeli chcesz zebrać plon jeszcze w tym roku to musisz to koniecznie uprawić, ja jak brałem w dzierżawę podobny kawałek tylko trochę słabszej ziemi to brona talerzowa i do dzieła dwa razy przeszedłem po tym samym. Ładnie się uprawiło potem obornik i zaorać następnie nawozy jak siejesz bronami wyrównać i można siać. Perz będzie się za pewne odradzał więc będziesz musiał często stosować zabiegi mechaniczne po zbiorze oczywiście lub opryskać ja nie chciałem komuś pola czyścic więc nie pryskałem. Quote
Mikruss Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 taniej wychodzi opryskać i masz spokój.Tak będziesz tylko latał w te i spowrotem z bronami itp a efekt będzie mizerny.PS. Na perz nie ma nic gorszego jak brona talerzowa Quote
Ojciec Posted March 20, 2012 Report Posted March 20, 2012 Wiem ponieważ rozrywa na mniejsze części i w efekcie jest go więcej ale wątpię że w tym roku przed siewem zdąży opryskać ( perz zdąży uschnąć ) i pole odpowiednio uprawić. A co jeśli dzierżawca po roku się rozmyśli? i chce żebyś jemu tylko pole ładnie wyczyścił. Te pole co ja uprawiałem leżało 6 lat odłogiem tak było zaniedbane że niczym innym byś jego nie uprawił. Quote
mazi1 Posted March 20, 2012 Author Report Posted March 20, 2012 Znam przypadki gdy dzierżawca pole doprowadził do użyteczności to właściciel podziękował i przekazał innemu na lepszych warunkach.Ja się zabezpieczyłem umową .Nie mam doświadczenia z kukurydzą i w mojej okolicy nikt nie sieje i nie ma kombajnu do kukurydzy (na kiszonki sieją) więc odpada? może rzepak tylko jest tak jak z kukurydzą , po opryskaniu trzeba zasiać łubin na przyoranie,ewentualnie teraz w ten perz zboże tylko jak o tym pomyślę to się słabo robi i nie wiem czy jakikolwiek zbiór będzie.Tak źle tak nie dobrze. Quote
cioska Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 trzeba było jesienią dać randap ,a teraz to musisz czekać na wegetację tylko że to będzie za póżno na wysiew zbóż po opryskach [ok.mies.] pozostaje mechanicznie,tylko przy cenie ropy to będą wysokie koszta uprawy . Quote
grzepaku1 Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 w pszenicy jarej był taki środek na perz apyros 75 wg tylko nie wszstko po nim można siac po roku od zastosowania nigdy go nie stosowałem i nie wiem jak w praktyce działa w pszenicy jarej czy perz zdąży powschodzić Quote
dnitrol Posted March 24, 2012 Report Posted March 24, 2012 są 3 sposoby pozbycia się perzu nie chce mi się opisywać jak co to na pw jeśli chodzi zboże jest dużo trudniej więc proponuje zakupić herbicyd o niskim spektrum działania najlepiej systemowy drogi ale czas nagli i zastosować maksymalną dawkę to jedyny sposób na ten rok Quote
Dobromil Posted March 24, 2012 Report Posted March 24, 2012 Tez miałem kiedyś taki problem tylko że kupiłem pole zaperzone Zaorałem jakoś (okropnie to wyglądało ) następnie nawozy duża dawka i sianie mieszanki owies z jęczmieniem i pszenica no i randap na dwa tygodnie przed żniwami efekt, pszenica wygineła , perz wyginoł i zebrałem około 4 tony z ha 5-6 klasa Siałem agregatem z broną aktywną Quote
mazi1 Posted March 25, 2012 Author Report Posted March 25, 2012 W poniedziałek zaczynam walkę z perzem prawdopodobnie mechaniczną, może bitwę przegram ale wojnę wcześniej czy później wygram. Pozdrawiam. Quote
grzepaku1 Posted March 25, 2012 Report Posted March 25, 2012 20 lat temu byłem w takiej samej sytucji jak ty pole zarośniętze perzem pobronowałem by połamać resztki suchych chwastów i od razu zacząłem orkę ciągnikiem c-330 pługiem dwuskibowym z tym że ten pług miał odjętą tylną skibę a zamiast tej skiby była przykręcona około 17 cm krótsza dorobiona od jakiegoś pługa która scinała warstwę perzu i wrzucała w bruzdę i teraz jadąc następnym razem jechałem kołem po tym perzu w bruzdzie starannie go przyciskając niekiedy wykręcając kierownicą w bruzdzie by nie wystawała nawet 1 gałązka perzu a przednia skiba ładnie przykrywała ten perz czystą ziemią przy tylnej skibie musi być krój głęboko opuszczony orka taka jest pracochłonna ale efekt nie do uwierzenia górna warstwa ziemi praktycznie bez gałązki perzu jeśli nawet gdzieś wyjdzie to póżno i niewiele ,pierwsze objechanie wokoło było straszne , były próby bez przerabiania pługa wpuszczenia pierwszej skiby głęboko a tylnej płytko nie zdało egzaminu to jest przedsięwzięcie tylko dla wytrwałych tylko czy tą ziemię możesz przeorać tak głęboko około 30 cm? Quote
lukasz26 Posted March 31, 2012 Report Posted March 31, 2012 zasiej kukurydze i w niej najlepiej wytępisz perz i jak dobrze ja zasilisz to dobrze wyjdziesz w zborzu perzu dobrze nie wytępisz Quote
Recommended Posts