Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Będę siał w tym roku trawę razem z mieszanką zbożową na ziarno.

Zastanawiam się nad wyborem mieszanki traw:huh:. Wysiew będzie na glebie klasy IVb i V. Na jednej części pola rok po oborniku, na drugiej 2 lata po oborniku. Gleba jest lekko zakwaszona, średnio zwięzła. Jaką mieszankę proponujecie na takie warunki?? :huh:

Trawa będzie koszona 2 razy w roku- pierwszy raz na sianokiszonkę, drugi na siano i później wypas.

Myslę nad tym żeby w runi dominowały 2 odmiany życicy(rajgras) około 40%, tymotka 15%, kupkówka 15%, kostrzewa łąkowa 15% i koniczyna 15%.

Chciałbym taką łąkę eksploatować przez 5 lat.

Zda taka mieszanka egzamin?? Co Wy na to?? :huh:

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :D

Pozdrawiam. :D

Posted
witam. Jak chcesz zebrać dwa pokosy i mieszankę zbożową na ziarno? Ja też kiedyś wysiewałem trawę z miesz.zb.kosiłem to przed kłoszeniem mieszanki ,i robiłem baloty na mokro,dużo tego było ale krowom nie smakowało,a jechało to po całym obejściu ,w tym roku wysiewam w czystym siewie,będzie pierwszego pokosu mniej [bo będzie z zielem]i trzeba wcześniej skosić ,a potem zobaczymy jak to będzie bo słuchy chodzą ,że to będzie suchy rok.?a mieszanki traw to patrz na etykiety na jakie gleby ,jakie gatunki traw,pozdrawiam.
Posted

W tym roku raczej nie bedzie trawa użytkowana . Może dopiero gdzieś we wrześniu jak w miarę się ukorzeni, żeby nie była podrywana to trochę bydło popasę.

U mnie na tym polu co będę siał trawę to gleba w miarę dobrze trzyma wilgoć. Po siewie i tak trzeba będzie przywałować na wszelki wypadek.

A mieszanki to niechcę gotowej kupować. Chcę popróbować ze złożniem własnej.

Najwyżej kupię jakąś kośno-pastwiskową na bazę mieszanki i później domieszam jeszcze życicy, tymotki, kostrzewy i koniczyny.

Może jakiś dobry wynalazek by wyszedł.

• 2 months later...
  • 5 years later...
Posted

Panowie, potrzebuję zastosować jakąś dobrą mieszankę łąkową, do wysiania na pastwisko, które po zimie jest delikatnie mówiąc przerzedzone. Możecie polecić coś w tym zakresie?

Posted

Wysianie trawnika to w zasadzie ostatni etap. Zanim ziarna pojawią się w ziemi, należy poczynić pewne przygotowania takie jak przygotowanie i użyźnienie, wyrównanie podłoża. Np zastosowanie azofoska, która dużo daje.

Większość osób jakie znam, nie ma zbyt wiele czasu na poświęcenie dostatecznej uwagi trawnikowi - to też trzeba brać pod uwagę.

Co do samej trawy. W większości przypadków wystarczy mieszanka uniwersalna. Przykład takiej mieszanki: http://cnpietrzak.pl/nasiona,2,pl.html