*SSaPeRR* Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Witam. Będę siał w tym roku trawę razem z mieszanką zbożową na ziarno. Zastanawiam się nad wyborem mieszanki traw:huh:. Wysiew będzie na glebie klasy IVb i V. Na jednej części pola rok po oborniku, na drugiej 2 lata po oborniku. Gleba jest lekko zakwaszona, średnio zwięzła. Jaką mieszankę proponujecie na takie warunki?? Trawa będzie koszona 2 razy w roku- pierwszy raz na sianokiszonkę, drugi na siano i później wypas.Myslę nad tym żeby w runi dominowały 2 odmiany życicy(rajgras) około 40%, tymotka 15%, kupkówka 15%, kostrzewa łąkowa 15% i koniczyna 15%. Chciałbym taką łąkę eksploatować przez 5 lat.Zda taka mieszanka egzamin?? Co Wy na to?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Quote
cioska Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 witam. Jak chcesz zebrać dwa pokosy i mieszankę zbożową na ziarno? Ja też kiedyś wysiewałem trawę z miesz.zb.kosiłem to przed kłoszeniem mieszanki ,i robiłem baloty na mokro,dużo tego było ale krowom nie smakowało,a jechało to po całym obejściu ,w tym roku wysiewam w czystym siewie,będzie pierwszego pokosu mniej [bo będzie z zielem]i trzeba wcześniej skosić ,a potem zobaczymy jak to będzie bo słuchy chodzą ,że to będzie suchy rok.?a mieszanki traw to patrz na etykiety na jakie gleby ,jakie gatunki traw,pozdrawiam. Quote
*SSaPeRR* Posted March 22, 2012 Author Posted March 22, 2012 W tym roku raczej nie bedzie trawa użytkowana . Może dopiero gdzieś we wrześniu jak w miarę się ukorzeni, żeby nie była podrywana to trochę bydło popasę. U mnie na tym polu co będę siał trawę to gleba w miarę dobrze trzyma wilgoć. Po siewie i tak trzeba będzie przywałować na wszelki wypadek.A mieszanki to niechcę gotowej kupować. Chcę popróbować ze złożniem własnej.Najwyżej kupię jakąś kośno-pastwiskową na bazę mieszanki i później domieszam jeszcze życicy, tymotki, kostrzewy i koniczyny. Może jakiś dobry wynalazek by wyszedł. Quote
stephan Posted April 11, 2018 Posted April 11, 2018 Panowie, potrzebuję zastosować jakąś dobrą mieszankę łąkową, do wysiania na pastwisko, które po zimie jest delikatnie mówiąc przerzedzone. Możecie polecić coś w tym zakresie? Quote
Tuzon Posted April 12, 2018 Posted April 12, 2018 Wysianie trawnika to w zasadzie ostatni etap. Zanim ziarna pojawią się w ziemi, należy poczynić pewne przygotowania takie jak przygotowanie i użyźnienie, wyrównanie podłoża. Np zastosowanie azofoska, która dużo daje.Większość osób jakie znam, nie ma zbyt wiele czasu na poświęcenie dostatecznej uwagi trawnikowi - to też trzeba brać pod uwagę. Co do samej trawy. W większości przypadków wystarczy mieszanka uniwersalna. Przykład takiej mieszanki: http://cnpietrzak.pl/nasiona,2,pl.html Quote
Recommended Posts