Miki Posted March 22, 2012 Report Posted March 22, 2012 Witam! Mam sposobność kupić kury nioski po okazyjnej cenie 5zł za sztuke niezależnie od wieku (gdyż w pobliskim RSP prowadzony jest remont kurników) i tu kieruje do Was moje pytanie jak ocenić wiek kury? Jak wspomniałem wcześniej są to typowe nioski, mają białe rzadkie upierzenie (nie znam się na rasach). Może ktoś z Was ma obycie w tym temacie i może mi pomóc? Quote
Jan-ros77 Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 Najłatwiej sprawdzić po upierzeniu, niektórzy jeszcze po wadze. Te starsze są na wpół łyse, bo pióra wycierają się od ścian klatki - dlatego zalecam zwrócić uwagę na to. Quote
dnitrol Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 kura z ferm wypada po 2 latach gdyż jej produkcyjność wynosi mniej niż 0,8 jajka na dobe czyli dla dużych ferm jest nieopłacalna jeśli chodzi o taki zakup na własne potrzeby to wystarczy ci na dwa lata pod warunkiem że zapewnisz jeje jakieś warunki pamiętaj że taka kura żyła w klatce i jest zastosowany program świetlny do stymolowania jej nieśnośni dlatego przez jakiś czas po zakupie nie będzie nosić jajek taki szok przeprowadzkowy dlatego jeśli nie chesz mieć problemów kup kurczaka za 50 gr będziesz miał zdrowe wiejskie jajko bez problemów a nie zapasione (paszą) made in china Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.