kania51 Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 Witam wszystkich,mam sprawę, a mówiąc szczerze nie znam się na tym, ale wy zapewne tak a jestem ciekawy tego. Otóż mam pytanie, czy sprzedaż mieszanki zbożowej do siewu bez jakichś tam kwalifikacji czy czegoś to przestępstwo?? Powiedzcie co wiecie. Pozdrawiam Quote
mazi1 Posted March 23, 2012 Report Posted March 23, 2012 Z tego co się orientuje sprawa się przedstawia w następujący sposób;nie można handlować materiałem rozmnożeniowym bez odpowiednich uprawnień, np; owies można sprzedać ale odmianę krezus już nie ,ziemniaki sprzedaż ale sadzeniaki bez odpowiednich uprawnień jest karalne , kupowałem sadzonki malin spisałem umowę ze sprzedającym w której nie chciał wpisać sadzonki malin tylko wpisał maliny sztuk xxxx. więc coś w tym jest. Quote
kania51 Posted March 23, 2012 Author Report Posted March 23, 2012 A jesli ma sie w mieszance zbozowej jęczmień i przenice i trochę owsa to co?? Quote
kania51 Posted March 23, 2012 Author Report Posted March 23, 2012 czym to grozi jesli bym mial taką sytuację? Quote
mazi1 Posted March 24, 2012 Report Posted March 24, 2012 W przypadku rolnictwa ekologicznego to IHAR za sprzedaż sadzonek nałożył karę rolnikowi 4000zł. Quote
Recommended Posts