Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich! Jak w temacie mam problem ze skrzynią biegów w moim c 360. a dokładnie z 3 biegiem. z początku bieg wyskakiwał a teraz (po pierwszych pracach wiosennych bo ciągnik został kupiony niedawno) strasznie hałasuje. w dodatku zaczał kapać olej ze skrzyni. to jeden problem. innym jest okropny zgrzyt i ciężkie załączanie WOM-u. czy to jest wina złego wyregulowania sprzęgła? no i na koniec zamais oleju w pompie paliwowej mam ropę. co z tym zrobić? Sorki za taki dłuugi list :) Pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedź :)
Posted
Jak wyskakuje to może być zatrzask- sprężynka osłabiona, kulka już wytarta, lub wyrobione gniazdo na wodziku. Hałas mogą powodować łożyska, wytarte koła zębate. A wom ciężko załączyć bo pewnie tak jak piszesz sprzęgło jest nie wyrwgulowane. Odnośnie pompy- zbierania się ON w miejsce oleju to u Sąsiada tak było i przyczyną okazała się pompka zasilająca.
Posted
popieram kolegę ze to pompka zasilajaca możesz wymienic całą pompke a może wystarczy samą głowiczkę lub sam oring zależy jaki typ masz pompki a co do włączania WOM-u też myślę że to żle wyregulowane sprzęgło odkręć pokrywkę i tam będzie wszystko widac wciskając delikatnie sprzęgło ręką do momentu kiedy łożysko oporowe oprze się o pierwszą łapkę wszystkie 3 łapki pierwszego stopnia powinny wtedy dotykać równo do łożyska łapki pierwszego stopnia rozpoznasz są w nich zaraz za śrubami regulacyjnymi takie miseczki a od WOM-u pozostałe 3 łapki powinny być około 6mm dalej jeśli nie to je tak ustaw i powinno być ok chyba że masz za duży jałowy i nie możesz wysprzęglić 2 stopnia a co do 3 biegu myślę że masz uszkodzone koła zębate odkręć pokrywę skrzyni biegów i będzie wszystko widać które koło a może łożysko jesli byś wymieniał koła zębate od 3 biegu wymień na wałku górnym koło podwójne i na dolnym od 3 biegu sprawdż przy tym na wałku dolnym(to jest rura) czy przypadkiem nie jest zgięta bo to się zdarza jak nie masz kołków blokujących i można wrzucić 2 biegi razem