Zuraw Posted March 26, 2012 Report Posted March 26, 2012 WitamNa początku pragnę zaznaczyć że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o hodowle kur.Chcę założyć na ogrodzie przydomową hodowlę kur, docelowo z 10-15 kur i jeden kogut. Kurnik jest w trakcie budowy i będzie miał około 8 m2, ogrodzony wybieg przy kurniku kolejne 8m2, podczas dnia do dyspozycji kury będą miały ogród - 2500 m2. Na początek chce kupić 5 wyeksploatowanych niosek z fermy chowu ściółkowego (aby z 2 tygodnie odżyły i pocieszyły się życiem) oraz z 10 kurczaczków. I teraz zastanawiam się jakie gatunki wybrać kupując maluchy. Chcę aby kury były możliwie wytrzymałe i potrafiły o siebie zadbać. Oczywiście zapewniam im lokum, karmę i inne potrzeby, ale chciałbym aby były wytrzymałe na niskie temperatury, na choroby itp. charakteryzowały się obfitością składania jaj oraz aby miło było na nie popatrzeć ? fajnie jakby ciekawie wyglądały choć nie jest to bardzo ważny wymóg bo priorytetem oczywiście są jajka. Jakie gatunki wybrać? Zielononóżki? I jeszcze jaki kogut? Może być ozdobny np. feniks, czy powinien być z tej samej rasy czyli np. z zielononóżek?Pozdrawiam Quote
bardzomalorolny Posted March 26, 2012 Report Posted March 26, 2012 Dobry pomysł z zielononóżkami. Osobiście nie posiadam , gdyż kupuję z fermy i chowam następny rok, ale kilku sąsiadów ma i bardzo sobie chwalą. I teraz sprawa koguta. Czy chcesz go mieć na ozdobę, czy do "rozpłodu". Jeśli do ozdoby to weź jakiegoś małego. Rasy nie powiem, gdyż nie wiem. Jeśli chcesz do "rozpłodu" to lepiej tej samej rasy co kury. Pozdrawiam Quote
Zuraw Posted March 26, 2012 Author Report Posted March 26, 2012 Dokładnie tak zrobię, będę chciał mieć potomstwo kur więc kogut tez zielononóżek. Quote
marierenard Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Polecam kochina olbrzymiego, dosyć dobrze niosą, i są po prostu piękne. Quote
Kronel Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Kury to dobra rzecz. Mieć zdrowe jaja i zjeść śniadanie z dobrym jajeczkiem - bezcenne. Jest durzo gatunków kur które niosą dobre jajaka i ładnei wyglądają. Wazne jest jednak to by nie dopuścić do mieszania się gatunków. Bo jak zaczną się krzyżować to zamiast ładnych kurek będziesz miał paskudy. Jajaka będą nieregularne i mogą być niesmaczne. Sam tak miałem, mama kupowała na targu różne kurki jakie się jej podobały jak się to wszystko pokrzyzowało to doszło do tego że po podwórku chodziły mutanty a jajek nie było co zjeść. Trzeba było wszystko wybić. Quote
devito Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Witam opisz kolego co zamierzasz w kurniku umieścić tzn jakie poidła karmniki jak urządzisz grzędy bardzo mnie to interesuje bo tez zaczymam podobną budową z taką sama ilością kurprosze o informacja gdzie i za ile można kupić kochina olbrzymiego Quote
Recommended Posts