Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może mają niedobór niektórych składników pokarmowych- wapń białko, witaminy. Coś ze szkoły pamięatam że jeśli żywione są tylko granulatem to bardzo szybko się najadają i później po prostu nie mają co robić i się dziobią, a jak poczują smak krwi to juz całkiem wpadają w szał dziobania. I też pamiętam że tak się dzieje u kur jak mają pasozyty pod piórami.

A sposób to może na początek zmiana paszy. Lub dostarczanie do tej paszy co podajesz dodatkowych składników.

Posted

Problemem może też być (jeśli to młode kurczęta w odchowalniku) zbyt jasne światło, jakie emituje żarówka...

Rozwiązaniem na to mogą być specjalne osłonki, zwane też noskami, które zakłada się na dzioby i dzięki czemu kurczaki nie mają możliwości dziobania ;)

Posted
Powodem może być też za duża ilość ptaków na wolierę. I zgadzam się z poprzednikami, że trzeba zmienić im pokarm na bardziej wartościowy, bo barkuje im pewnie jakiś składników. Młode potrzebują duzo białka i witamin. Zastsouj tez te osłonki na dzioby póki nie zauważysz poprawy
Posted

Z tymi osłonkami na dzioby to pomysły nie z tej ziemi jak koleś ma z 10000sztuk to za nim ich wyłapie to połowa się pozjada.

A te co będą miały osłonki to między czasie z głodu zdechną.

Posted

Z tymi osłonkami na dzioby to pomysły nie z tej ziemi jak koleś ma z 10000sztuk to za nim ich wyłapie to połowa się pozjada.

A te co będą miały osłonki to między czasie z głodu zdechną.

Osłonki to bardzo dobry i skuteczny pomysł w przypadku kanibalizmu. Po pierwsze, osłonki nie przeszkadzają kurczakom w pobieraniu pokarmu, a po drugie, są specjalne urządzenia (w granicach 130 zł) do seryjnego zakładania osłonek i cały proces zakładania trwa dość szybko.

Posted
Najlpeszy sposób nbalizm u kur to tak jak koledzy pisali zywienie, ale na pierwszym miejscu to małe zagęszczenie. Jak zrobisz kurom wybieg minimum 5 metrów na jedna kurę to problem kanibalizmu, zadziobywania i wydziobywanie piór się skończy.
  • 4 weeks later...
  • 10 months later...
Posted

Czyli zbyt duże zagęszczenie na zbyt małym obszarze miało na to znaczny wpływ' date='dzięki bo warto to zapamiętać. A z żywieniem też na pewno trzeba być ostrożnym i dawać odpowiednie witaminy.

[/quote']

oczywiście , że odpowiedni poziom witamin ma tu znaczenie. Przede wszystkim wit z gr B dlatego podaje FARMAWIT B - complex

Posted
Ja mialem problem z kaczkami jak jedna zaczynala dziubac to kolejne jej pomagaly tak ze np.w godzine kaczka tracila caly ogon i caly kuper byl zalany krwia wiec kaczka szla do izolatki az do wygojenia a pomogl wor multiwitaminy i powiekszenie wybiegu Pozdrawiam
Posted

mam pytanie jak wygląda ten kanibalizm?? czy widzisz ze kury się atakują?? czy znajdujesz tylko martwe częściowo zjedzone ptaki??

Ptaki najczesciej znajduja najsłabsze ogniwo, ja miałem tak z jedna kurka , i wygladało to tak ze wydziobywały jej piórka, z głowy, ze skrzydeł. Ogólnie potem powstawaly rany, chyba ze nie zdarzyło sie zareagowac to ptak po prostu padał. Ja odseparowywałem agresywne od razu.

Czasem ptaki zjadaja tez własne jaja...

Posted

Wiem o co chodzi ale często bywa ze ktoś prze-białkuje kury i znajdując martwe częściowo zjedzone sztuki myli to z kanibalizmem

odpowiednia dieta , bez nadmiaru kukurydzy, bo podobno moze byc przyczyna przebialkowania, i powinno byc ok. ja tam jestem zwolennikiem witamin i dodatkow paszowych i tym staram sie regulowac poziomy elektrolitow i aminokwasow :)

• 2 weeks later...
Posted

Canibal STOP SPRAY - srodek zwalzajcay kanibalizm wsrod zwierzat

A jak działa ten preparat? Jest skuteczny? Bo słyszłame juz o takich produktach ale jakos nie miałem okazji spróbowac

musze Ci powiedzieć, że też na początku sceptycznie podchodziłem. wiadomo,że cudów nie ma , ale efekty naprawde widac.

Posted

A na jakiej zasadzie on działa? Spryskuje się pióra ptakom?

Na słyszałem o dwóch rodzajach takich spray'ów. Pierwszym spryskiwało się pióra, a drugim spryskiwało się ściany pomieszczenia.

Posted
A oba sa równie skuteczne? Bo mam niewielka hodowle bazantów i zazwyczaj stosuje po prostu osłonki jak sie dziobia, ale moze taki spray przeciw kanibalizmowi tez bym kupil i sprawdzil jak dziala