sputnik Posted March 27, 2012 Report Posted March 27, 2012 Witam! Znacie może jakiś skuteczny sposób na kanibalizm u kur? Bo mam ostatnio z tym niemały problem :/ Pozdro Quote
*SSaPeRR* Posted March 27, 2012 Report Posted March 27, 2012 Może mają niedobór niektórych składników pokarmowych- wapń białko, witaminy. Coś ze szkoły pamięatam że jeśli żywione są tylko granulatem to bardzo szybko się najadają i później po prostu nie mają co robić i się dziobią, a jak poczują smak krwi to juz całkiem wpadają w szał dziobania. I też pamiętam że tak się dzieje u kur jak mają pasozyty pod piórami. A sposób to może na początek zmiana paszy. Lub dostarczanie do tej paszy co podajesz dodatkowych składników. Quote
jacob Posted March 28, 2012 Report Posted March 28, 2012 Problemem może też być (jeśli to młode kurczęta w odchowalniku) zbyt jasne światło, jakie emituje żarówka... Rozwiązaniem na to mogą być specjalne osłonki, zwane też noskami, które zakłada się na dzioby i dzięki czemu kurczaki nie mają możliwości dziobania Quote
Jan-ros77 Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 Powodem może być też za duża ilość ptaków na wolierę. I zgadzam się z poprzednikami, że trzeba zmienić im pokarm na bardziej wartościowy, bo barkuje im pewnie jakiś składników. Młode potrzebują duzo białka i witamin. Zastsouj tez te osłonki na dzioby póki nie zauważysz poprawy Quote
mazi1 Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 Z tymi osłonkami na dzioby to pomysły nie z tej ziemi jak koleś ma z 10000sztuk to za nim ich wyłapie to połowa się pozjada. A te co będą miały osłonki to między czasie z głodu zdechną. Quote
jacob Posted April 3, 2012 Report Posted April 3, 2012 Z tymi osłonkami na dzioby to pomysły nie z tej ziemi jak koleś ma z 10000sztuk to za nim ich wyłapie to połowa się pozjada. A te co będą miały osłonki to między czasie z głodu zdechną. Osłonki to bardzo dobry i skuteczny pomysł w przypadku kanibalizmu. Po pierwsze, osłonki nie przeszkadzają kurczakom w pobieraniu pokarmu, a po drugie, są specjalne urządzenia (w granicach 130 zł) do seryjnego zakładania osłonek i cały proces zakładania trwa dość szybko. Quote
Gustlik385 Posted April 7, 2012 Report Posted April 7, 2012 Może kurczakom brakuje jakiegoś składnika pokarmu? Jakieś witaminy czy coś? Quote
marierenard Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 U mnie też tak było pomogło czerwone światło i witaminy, poza tym nie mogą mieć zbyt ciasno. Quote
Kropacz Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Najlpeszy sposób nbalizm u kur to tak jak koledzy pisali zywienie, ale na pierwszym miejscu to małe zagęszczenie. Jak zrobisz kurom wybieg minimum 5 metrów na jedna kurę to problem kanibalizmu, zadziobywania i wydziobywanie piór się skończy. Quote
sputnik Posted May 8, 2012 Author Report Posted May 8, 2012 panowie pomogło czerwone światło i powiększenie powierzchni kurnika pozdro! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 Czyli zbyt duże zagęszczenie na zbyt małym obszarze miało na to znaczny wpływ,dzięki bo warto to zapamiętać. A z żywieniem też na pewno trzeba być ostrożnym i dawać odpowiednie witaminy. Quote
marek40 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Czyli zbyt duże zagęszczenie na zbyt małym obszarze miało na to znaczny wpływ' date='dzięki bo warto to zapamiętać. A z żywieniem też na pewno trzeba być ostrożnym i dawać odpowiednie witaminy. [/quote'] oczywiście , że odpowiedni poziom witamin ma tu znaczenie. Przede wszystkim wit z gr B dlatego podaje FARMAWIT B - complex Quote
ekojaja Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 mam pytanie jak wygląda ten kanibalizm?? czy widzisz ze kury się atakują?? czy znajdujesz tylko martwe częściowo zjedzone ptaki?? Quote
Tofik Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Ja mialem problem z kaczkami jak jedna zaczynala dziubac to kolejne jej pomagaly tak ze np.w godzine kaczka tracila caly ogon i caly kuper byl zalany krwia wiec kaczka szla do izolatki az do wygojenia a pomogl wor multiwitaminy i powiekszenie wybiegu Pozdrawiam Quote
Jan-ros77 Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 mam pytanie jak wygląda ten kanibalizm?? czy widzisz ze kury się atakują?? czy znajdujesz tylko martwe częściowo zjedzone ptaki?? Ptaki najczesciej znajduja najsłabsze ogniwo, ja miałem tak z jedna kurka , i wygladało to tak ze wydziobywały jej piórka, z głowy, ze skrzydeł. Ogólnie potem powstawaly rany, chyba ze nie zdarzyło sie zareagowac to ptak po prostu padał. Ja odseparowywałem agresywne od razu.Czasem ptaki zjadaja tez własne jaja... Quote
robert76 Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 Canibal STOP SPRAY - srodek zwalzajcay kanibalizm wsrod zwierzat Quote
ekojaja Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 Wiem o co chodzi ale często bywa ze ktoś prze-białkuje kury i znajdując martwe częściowo zjedzone sztuki myli to z kanibalizmem Quote
robert76 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Wiem o co chodzi ale często bywa ze ktoś prze-białkuje kury i znajdując martwe częściowo zjedzone sztuki myli to z kanibalizmem odpowiednia dieta , bez nadmiaru kukurydzy, bo podobno moze byc przyczyna przebialkowania, i powinno byc ok. ja tam jestem zwolennikiem witamin i dodatkow paszowych i tym staram sie regulowac poziomy elektrolitow i aminokwasow Quote
Jan-ros77 Posted March 26, 2013 Report Posted March 26, 2013 Canibal STOP SPRAY - srodek zwalzajcay kanibalizm wsrod zwierzat A jak działa ten preparat? Jest skuteczny? Bo słyszłame juz o takich produktach ale jakos nie miałem okazji spróbowac Quote
robert76 Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Canibal STOP SPRAY - srodek zwalzajcay kanibalizm wsrod zwierzat A jak działa ten preparat? Jest skuteczny? Bo słyszłame juz o takich produktach ale jakos nie miałem okazji spróbowac musze Ci powiedzieć, że też na początku sceptycznie podchodziłem. wiadomo,że cudów nie ma , ale efekty naprawde widac. Quote
marek40 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 też własnie słyszałem, że jest skuteczny Quote
Jan-ros77 Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 A na jakiej zasadzie on działa? Spryskuje się pióra ptakom? Quote
jacob Posted April 11, 2013 Report Posted April 11, 2013 A na jakiej zasadzie on działa? Spryskuje się pióra ptakom? Na słyszałem o dwóch rodzajach takich spray'ów. Pierwszym spryskiwało się pióra, a drugim spryskiwało się ściany pomieszczenia. Quote
Jan-ros77 Posted April 12, 2013 Report Posted April 12, 2013 A oba sa równie skuteczne? Bo mam niewielka hodowle bazantów i zazwyczaj stosuje po prostu osłonki jak sie dziobia, ale moze taki spray przeciw kanibalizmowi tez bym kupil i sprawdzil jak dziala Quote
PomorscyHodowcy Posted April 13, 2013 Report Posted April 13, 2013 mi bardziej pomagał ten na pióra, ten na ściany też działał ale trochę gorzej :/ pozdrawiam Quote
Recommended Posts