abdulo Posted March 28, 2012 Report Posted March 28, 2012 Witam serdecznie Chciałbym z Wami podyskutować na temat naszego nowego projektu w sieci. Serwis pozwala pożyczać różnego rodzaju rzeczy pomiędzy osobami z najbliższej okolicy na określony czas i za określoną stawkę.W serwisie jest 21 kategorii i praktycznie wystawiać można wszystko ( maszyny, narzędzia, zabawki, komputery i wiele wiele innych ) Każdy kto wystawi przedmiot może ustalić kaucję ( np: na wypadek uszkodzenia) karę za oddanie oraz ustalenia czy pożycza tylko osobom które dokonały weryfikacji danych przelewem bankowym. Do każdej transakcji udzielamy drukowaną wersję umowy najmu, którą podpisujecie z drugą stroną w momencie odbioru przedmiotu. Pytanie z mojej strony brzmi: Czy pożyczylibyście swoje maszyny i narzędzie lub inne rzeczy?! Zachęcam Was do dyskusji - każda opinia jest dla nas ważna! Ps. Proszę moderatorów o nie usuwania naszego posta ( chcemy zebrać opinie, które będą nam przydatne podczas rozwoju serwisu ) Quote
mazi1 Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 Ja sobie nie wyobrażam jak można przez internet np ciągnik pożyczyć czy krowę na jeden udojek ?Jak ciągnik mam za 100000zł to za wypożyczenie nikt kaucji mi nie da. Quote
Miki Posted March 29, 2012 Report Posted March 29, 2012 Powiem szczerze, że bardzo zaciekawił mnie Twój temat lecz obawiam się jak rozwiążecie działalność Waszego portalu w kwesti prawnej. @Mazi1 nie trzeba komuś pożyczać traktora ale np. dowiesz się o kimś z okolicy kto chciałby skorzystać z Twoich usług. Pozdrawiam i życze powodzenia! Quote
kubusjettaII Posted January 7, 2013 Report Posted January 7, 2013 witam. pomysł moim zdaniem ciekawy, ja z kilkoma znajomymi w okolicy pożyczamy sobie narzędzia lub jedziemy jeden drugiemu pomóc, ale tak jak pisze Miki nie oznacza to że komuś pożyczasz, możesz to zaoferować z usługą. temat ciekawy!! Quote
Gucio Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Zabrzmi to egoistycznie i nawet moze chamsko ale ja napewno nie pozyczylbym swojego sprzętu komukolwiek z okolicy bo doświadczony życiem wiem jak to sie kończy nawet w najprostszych przypadkach jak to kiedys dawniej bywało z bronami czy dwukołką z byle czym najprostszym sprzetem ktos coś zniszczył odstawił po ciemku żeby nic nie było widac i szukaj winnego poza tym dziś maszyny i narzędzia są duzo bardziej droższe a ich naprawa równie droga i jeżeli mam teraz z kimś zupełnie obcym szarpać sie po sądach latami i zanim wg tej niby umowy wypożyczenia mi zwróci kase za naprawę to wcześniej i tak na swoj koszt bedę musial naprawic bo bedę potrzebował do pracy. Zupełnie co innego tak jak koledzy wczesniej wspomnieli o usługach.... chętnie bym pojechał komus pomóc obrobić pole odpłatnie i mysle że to nie jest złe rozwiazanie dla tych którzy nie mają jakiegos akurat potrzebnego sprzetu bo nie martwia sie o sprzet czas i awarie, ma być zrobione on za to płaci i nic go nie interesuje, takie jest moje zdanie na ten temat ale kazdy ma inny tok myslenia. Quote
muzyk Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Gucio trafił w 10-tkę nic dodać nic ująć.Mam takie samo zdanie i opinie.Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 My sobie we wsi po sąsiedzku wszystko pożyczamy i pomagamy sobie od lat, ale tych ludzi znam od dziecka i wiem komu mogę zaufać. Zupełnie nie wyobrażam sobie jak za pomocą jakieś strony interentowej mógłbym pożyczyć ciągnik osobie której na oczy nie widziałem, to dla mnie zbyt ryzykowne. Po mojemu to od początku poroniony pomysł przecież maszynę można wynając albo pożyczyć od sąsiada jak ma więc po co szukać w internecie, a z resztą najlepiej swoją kupić i mieć z głowy. Pozdrawiam Quote
Bogumil Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 Kółka rolnicze juz sie posypały. Teraz bazuje się na usługach. Quote
jaskółka Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 taki portal moim zdaniem jest zbędny i wogóle pomysł jest delikatnie mowiąc chory:1) kto normalny pojedzie ciągnikiem np. 50km pozyczyć np. siewnik czy opryskiwacz albo jakąś inną pierdołe jak brona czy przetrząsacz do trawy?2) który normalny rolnik pożyczy droga specjalistyczna maszyne zupełnie obcej osobie?a pozatym to polecam aby ten kto to wymyslił odszedł od kompa i rozejrzał się dokoła bo porzyczanie maszyn rolnicy już dawno rozwiązali sami. pamietam czasy jak gospodarzył mój dziadek, był murarzem a w zamian za budowę zamiast płacić ludzie odrabiali mu w polu ciągnikiem lub koniem jeszcze w tamtych czasach a on nie miał zadnej maszyny bo nie potrzebował. u mnie w gminie już chyba ze trzech watowców żeby dorobić powiesiło sobie na płocie tabliczki "usługi rolnicze" i to chyba najlepsze wyście, a pozatym raczej w każdej wsi jest ktos do kogo można iść żeby coś pomógł obrobić, mój mąż też pomaga jak przychodzą do nas ludzie co nie mają swoich opryskiwaczy żeby opryskać to podpina i jedzie, my bierzemy kopaczkę do ziemniaków od wója bo do 0.5 ha nie ma sensu kupować a w zamian za to on bierze od nas sadzarkę i jest ok, jak w żniwa rozkraczył nam się ciągnik przy zwożeniu zboża od kombajnu to porzyczyliśmy na wsi żeby blisko i szybko to z bramy mąż w lewo ja w prawo, od drzwi do drzwi i ktos przyjechał dokończyć zwozenie szybciej niż załatwianie tego przez jakiś śmieszny portal. Quote
Bogumil Posted February 25, 2013 Report Posted February 25, 2013 Przecież jak ty to napisałaś "jakiś śmieszny portal" nie załatwia pożyczania. Stanowi to raczej luźną rozmowę na ten temat. Quote
ZbyszekW8 Posted February 25, 2013 Report Posted February 25, 2013 Ogólnie wydaje mi się, że jeśli ktoś chciałby pożyczyć jakiś "sprzet" który jest mu potrzebny to ma dojścia i i taki serwis będzie mu zbędnyPomysł ciekawy, jednak musielibyscie to dokładnie przemysleć jeszcze Quote
jaskółka Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 Przecież jak ty to napisałaś "jakiś śmieszny portal" nie załatwia pożyczania. Stanowi to raczej luźną rozmowę na ten temat. temat zrozumiałam dobrze, przeczytaj: pierwszy post, pierwszy akapit, drugie i trzecie zdanie Quote
Bogumil Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Tak masz rację i to jest w założeniach autora postu, ale pozostałe komentarze to już luźna rozmowa, bo nie wierzę w sukces przedsięwzięcia. Quote
Recommended Posts