Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dobra firm! Paszowozy posiadają system TMR, wbudowaną wage i specjalny układ mieszalnika który pozwala na współprace nawet ze słabszymi ciągnikami.
  • 3 months later...
  • 2 weeks later...
Posted
Większość tych wozów paszowych posiada pionowy ślimakowy system mieszania. Słyszałem że niektóre nadmiernie rozdrabniają paszę i potrzebują sporej mocy, a co sądzicie o wozach paszowych z innymi systemami mieszania?
Posted
jakiej firmy jaki model który rocznik jak sobie radzi z belami sianokiszonki bele masz pocięte czy nie ? jak wysokość wozu paszowego? z jakim ciągnikiem pracuje? dla ilu sztuk dajesz?
Posted

Jak wczesniej wspomnialem kverĺand ma 2waly lezace z zyletkami w ksztalcie gwiazdki .Przelozenie podwujne łancuchowe daje to ze wystarcza 50km

przy 10m taki sam jak 8.5m tyle ze nadstawka 30cm szerokosc 220cm wys 220cm bez nadstawki 10smialo wystarczy na 70sztuk to 2baloty sianokiszonki i :2 tony kiszonki z kukurydzy plus parsza i zanim zakupisz cokolwiek obejzyj jak to pracuje

ja zrobilem 600km ogladajac sano straumana i kvernlanda

to ulatwi wybor z obrazka zle sie kupuje bo kazdy kto sprzedaje

zachwala swoje

Posted

Już drugi rok jeżdżę i oglądam wozy paszowe niby wybrałem już jaki bym chciał kupić wóz paszowy lecz jest dla mnie nieosiągalny cenowo. Większość wozów paszowych w mojej okolicy jest z pionowymi systemem mieszania choć nie jestem za bardzo przekonany co do tego typu mieszania pasz, pewnie dlatego że mam zbyt niskie budynki inwentarskie (2,7 m) a wozy robione na zamówienie nie zawsze są trafionym zakupem. Wozy paszowe z poziomym systemem mieszania pasują do moich budynków lecz mieszanie w szczególności nie pociętych bel sianokiszonki sprzątniętych z łąk torfowych co nie zawsze uda się na czas powoduje znaczne wydłużenie czasu mieszania paszy i nadmierne rozdrobnienie frakcji. Czego można uniknąć w przypadku sprzątnięcia sianokiszonki przyczepą samozbierającą, po której sianokiszonka jest pocięta a czas pracy wozu ogranicza się tylko do wymieszania pasz (+- 5 minut; sam byłem tego świadkiem). Niektóre wozy paszowe z poziomym systemem mieszania są wyposażone w system samozaładowczy co znacznie zwiększa zapotrzebowanie na moc ciągnika.

A jak sobie radzicie z krowami zasuszonymi? przeprowadzacie je w oddzielne miejsca czy też stanowiska czy zadajecie im tę samą paszę jeśli tak to jak radzicie sobie z procesem zasuszenia krowy?

Posted

To obejrzyj jak pracuje kvernĺand mam go 2 lata 1balot to 5min posiada on system

jak slimak w kabajnie waly chodza odwrotnych kierunkach co

powoduje szybsze pociecie gdzie pionowe potrzebuja 15min i wiekszej mocy radzil bym robic suchsza siano kiszonke krowy chetniej dojadaja cena to 100 tys za 8.5 metra pĺus nadstawka mozna zrobic samemu mi chodzi w c 360

Bo duzy ciagnik mi nie wejdzie mam 255cm a paszowoz 250

Cena wysoka ale nadrobisz paliwem

mozesz sprobowac na prow stralman to 85tys sano 75metal fach 65 ale te potrzfbuja 100km lub przekladni wiec te odradzam

Posted

Interesował mnie wóz paszowy Keenan Mech Fiber 300 po rozmowie z przedstawicielem tej firmy i dopasowaniu wozu do moich wymagań cena osiągnęła 160 000 zł (obniżenie wozu paszowego wysyp na dwie strony). Myślałem również nad używanym wozem paszowym tej firmy cena około 60 000 zł tylko musiał bym trafić na dosyć niski co wydaje się mało prawdopodobne. Ten Kvernland co podajesz iktorn ma takie same bądź bardzo podobne wały ślimakowe co wóz paszowy firmy Gaspardo który oglądałem u rolnika lecz nie miał wymiennych wstawek w podłodze co mi się bardzo spodobało w wozie paszowym firmy Kverneland. Dofinansowania z UE za bardzo mnie nie interesują za duże ryzyko w tych jakże ciężkich czasach. Raczej będę szukał kupna okazyjnego używanego wozu paszowego. A jak u ciebie wygląda przegląd wozu dużo płacisz za przegląd ?

Zasuszone sztuki przeprowadzasz na oddzielne stanowiska czy stoją razem z mlecznymi?

Posted

Muj ma wysyp na obie strony przeglad po roku koles sprawdzil kaputer powiedzial ze

Ok kastrukcja jest tak prosta ze nasmarowac 6kalamítek kazdy potrafi kola zebate

Sa w kapieli olejowej jak zabrudzí spuszasz wlewasz nowy obrucenie zyletek jednym

kluczem wymiana raz na 3 do5lat maja to dobrze dopracowane z nadstawka masz 250

Cm w 10m .12et ma 240cm ale dluszy ja wziolem na prof 500wydalem

na wzpeloienie papierow i zawiozlem po míesiacv podpisalem umowe

rachunek i poswiadczenie zawiozlem wiec 3kursy po 150km czasem

warto sie wysilic