seba93pc Posted March 30, 2012 Report Posted March 30, 2012 Witam mam do Państwa pytanie odnośnie budowy kurnika na 300 kur zielononużek mianowicie jaką powinien mieć wielkość i jakie warunki powinien spełniać ponieważ chciał bym zacząć hodowlę od 300 sztuk aby spróbować czy sobie poradzę ponieważ nigdy tego nie robiłem jedynie u babci przy gospodarstwie zbierałem jaja w kurniku . Za pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam ! Quote
jurlesz Posted March 31, 2012 Report Posted March 31, 2012 Dajesz do rozwiązania problem ,który nie jest takim prostym.Napisałeś tylko ilość kur i nic więcej co jeszcze posiadasz (infrastruktura). Jest parę pomieszczeń dodatkowych,które powinieneś posiadać. Karma (pasza) musi być gdzieś składowana.Do przechowania jaj ( w zależności od przeznaczenia jaj: spożywcze czy lęgowe) znowu potrzeba dodatkowego pomieszczenia.Jeżeli chciałbyś produkować w przyszłości sam kurczaki to znowu pomieszczenie na klujniki i odchowalniki.Przy takim stadzie jest potrzeba dodatkowego pomieszczenia w przypadku zachorowania kur (czego nie życzę).Jeżeli miałbyś hodowle wolno-wybiegową to pamiętaj o podziale terenów pod poszczególne stada.Doświadczeni hodowcy mówią o maksymalnie 50 kurach w jednym stadzie . Ma to swoje uwarunkowanie w bezpieczeństwie oraz możliwościach przenoszenia zarazy.I jeszcze jedno (bardzo ważne): jeżeli decydujesz się na perspektywiczne wylęgi kurczaków, powinieneś zakupić koguty z całkiem innej hodowli (są takie możliwości i skorzystaj z tego). Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślności. Quote
Kronel Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 300 sztuk to nie duzo, to taka mała hodowla . Napewno jak jest jakieś gospodarstwo to masz już jakieś budynki, chlewik, stosoła, szopa. Dla zielononóżek potzrebujesz wybiegu - woliery! wtedy wszystko lepiej się udaje. Wtedy kurnik wystarczy Ci 30-40 metrów kwadratowcyh tak by tylko w im nocowały. Niw wchodź w koszty tylko najpierw naucz sie hodowli. potem sam będziesz wiedział co zrobić i jak się rozbudować. Quote
Recommended Posts