mateuszpies Posted March 30, 2012 Report Posted March 30, 2012 Tak jak w temacie. Co moge posiać/posadzić na VI klasie ziemi? Quote
Miki Posted March 30, 2012 Report Posted March 30, 2012 To ze ziemia jest 6 klasy tookreślenie ogólne i wcale nieoznacza, że nic na niej niewyrośnie. Z założenia trzebawięcej nawozu siać. Ale ogólnie to żyto, łubin, gryka, kukurydza, kartofelki. Takie jest moje zdanie, a jeśli koledzy się nie zgadzają to z pewnością mnie poprawią. Quote
konrad123450@onet.pl Posted March 30, 2012 Report Posted March 30, 2012 kukurydza tak jeśli rok będzie taki jak w tamtym roku możesz jeszcze możesz owies posiać Quote
mateuszpies Posted March 31, 2012 Author Report Posted March 31, 2012 a czy buraki pastewne i ziemniaki wyrosną. Quote
Miki Posted March 31, 2012 Report Posted March 31, 2012 Kartofle = ziemniaki, a buraki pastewne to nie mam pojęcia bo ja osobiśnie mam ziemie od II do IV klasy i nie mam takich problemów ale ziemia to ziemia i zawsze coś wyrośnie Quote
Adams Posted March 31, 2012 Report Posted March 31, 2012 Ze zbóż to żyto może owies.Ale jak sucho to tylko głownie żyto. Quote
Jan-ros77 Posted April 2, 2012 Report Posted April 2, 2012 Zgadzam sie z Mikim . Żyto, łubin, owies, gryka, kukurydza, ziemniaki tez powinny wyrosnąć. Plony zależa od pogody i nawożenia. To ze to VI klasa jeszcze nie znaczy ze nic nie wyrośnie. Quote
Adams Posted April 2, 2012 Report Posted April 2, 2012 Nikt nie mówi że nie wyrośnie.Tylko trzeba dużo więcej pracy wkładać. Quote
Jan-ros77 Posted April 3, 2012 Report Posted April 3, 2012 Mi tez nie chodzilo o to ale niektórym sie zdaje ze na tej klasie to nic nie bedzie, tak naprawde klasa VI z inna klasa VI nierówna. Te ziemie niekiedy sa całkiem calkiem. Gdzies czytałem, ze jak kiedys robili probki ziem to robili je na "odczep sie", pobrali probki z jednego miejsca i na tej zasadzie dawali klase. Quote
Kristobal Posted April 13, 2012 Report Posted April 13, 2012 A z ta kukurydza to żartujecie ?? na piaskach to chyba nie urośnie a to VI klasa Quote
Mikruss Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Kukurydza na czystym piachu przy sprzyjającym roku też daje rade Quote
zenon78 Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 cześć ja sieję na piachu żyto danko djamont a jego przedplonem jest łubin który poprawia struktórę ziemi a w następnym roku zboże daje o wiele lepszy plon przey niedużym nakładzie nawozów. Quote
igi2 Posted April 26, 2012 Report Posted April 26, 2012 żytko,owies(owies lepszy wydajność większa niż żyta) jak najbardziej ziemianki ,dawno bardzo nie były,oczywiście że zależy od roku(tamten do kitu) no i jak ktoś wspomniał VI a VI klasa.zobaczymy w tym . Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 A jak rzepak? bo wiem,ze na V klasie na pewno nie wyrośnie,zresztą jest o tym oddzielny wątek na forum. Quote
k.blachnik Posted May 9, 2012 Report Posted May 9, 2012 Należy zadać sobie pytanie jakie plony uzyskano przez parę lat wstecz użytkując daną ziemię. Uzyskane dane zestawić ze średnim plonowaniem gatunku i odmiany posianej rośliny. I na tej podstawie dobierać ewentualny materiał siewny. Uważam, że gleba VI jak i V kat. nie sprosta uprawie rzepaku ze względu na swą zawartość w związki mineralne, bakterie etc. a nadrabianie ich chemią mija się z celem, gdyż znacząco podnosi koszt uprawy. Odsyłam do poszperania w internecie, znalezienia tabel o wielkości składników gleby VI i V klasowej a zapotrzebowaniem na nie przez rzepak. Quote
Recommended Posts