Jump to content

Recommended Posts

Posted

To ze ziemia jest 6 klasy to

określenie ogólne i wcale nie

oznacza, że nic na niej nie

wyrośnie. Z założenia trzeba

więcej nawozu siać. Ale ogólnie to żyto, łubin, gryka, kukurydza, kartofelki. Takie jest moje zdanie, a jeśli koledzy się nie zgadzają to z pewnością mnie poprawią.

Posted
Kartofle = ziemniaki, a buraki pastewne to nie mam pojęcia bo ja osobiśnie mam ziemie od II do IV klasy i nie mam takich problemów ale ziemia to ziemia i zawsze coś wyrośnie ;)
Posted
Zgadzam sie z Mikim . Żyto, łubin, owies, gryka, kukurydza, ziemniaki tez powinny wyrosnąć. Plony zależa od pogody i nawożenia. To ze to VI klasa jeszcze nie znaczy ze nic nie wyrośnie.
Posted
Mi tez nie chodzilo o to ale niektórym sie zdaje ze na tej klasie to nic nie bedzie, tak naprawde klasa VI z inna klasa VI nierówna. Te ziemie niekiedy sa całkiem calkiem. Gdzies czytałem, ze jak kiedys robili probki ziem to robili je na "odczep sie", pobrali probki z jednego miejsca i na tej zasadzie dawali klase.
  • 2 weeks later...
Posted
cześć ja sieję na piachu żyto danko djamont a jego przedplonem jest łubin który poprawia struktórę ziemi a w następnym roku zboże daje o wiele lepszy plon przey niedużym nakładzie nawozów.
  • 2 weeks later...
Posted

żytko,owies(owies lepszy wydajność większa niż żyta) jak najbardziej ziemianki ,dawno bardzo nie były,oczywiście że zależy od roku(tamten do kitu) no i jak ktoś wspomniał VI a VI klasa.

zobaczymy w tym .

• 2 weeks later...
Posted

Należy zadać sobie pytanie jakie plony uzyskano przez parę lat wstecz użytkując daną ziemię. Uzyskane dane zestawić ze średnim plonowaniem gatunku i odmiany posianej rośliny. I na tej podstawie dobierać ewentualny materiał siewny.

Uważam, że gleba VI jak i V kat. nie sprosta uprawie rzepaku ze względu na swą zawartość w związki mineralne, bakterie etc. a nadrabianie ich chemią mija się z celem, gdyż znacząco podnosi koszt uprawy.

Odsyłam do poszperania w internecie, znalezienia tabel o wielkości składników gleby VI i V klasowej a zapotrzebowaniem na nie przez rzepak.