sputnik Posted April 4, 2012 Report Posted April 4, 2012 Witam, mam spory problem z nornicami, mianowicie niszczą mi one moje drzewa owocowe, które są położone niedaleko zbiornika wodnego...może ktoś coś poradzić ? pzdr Quote
jacob Posted April 6, 2012 Report Posted April 6, 2012 Ostatnio kiedy byłem na targach rolniczych rozmawiałem z hodowcą, który miał podobny problem. Jak sam mówił zainwestował w pastuch elektryczny. Puścił druty na niskiej wysokości (kilka poziomów) i dodatkowo wkopał w ziemię siatkę ocynkowaną, żeby nie było podkopów. Wg niego to rozwiązało problem z nornicami. pzdr Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Nasyp trochę trutki na gryzonie i przykryj wiązką słomy. pozostaw na całą zimę. Quote
pauli85 Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Czytałam gdzieś że jest specjalny preparat "nornik":)ma postać granulek, które sypie się do otworu. trzeba sypać w każde nowe miejsce do momentu aż nie wyniosą się całkiem z naszego ogródka:) tylko nie wolno dotykać, żeby nie zostawiać swojego zapachu:) Quote
jaskółka Posted December 1, 2012 Report Posted December 1, 2012 w dobrym i zaprzyjażniony sklepie ogrodniczym (można też załatwić od myśliwych ale z tym ostrożnie żeby sobie nic nie odstrzelić) kup karbid lub coś co ma go dużo w składzie. odgrzeb dziure do tunelu, wrzuc tam karbid i polej wodą, po chwili zacznie dymić, skwierczec i śmierdzieć to zakryj dziure np dektura lub deseczką tak żeby sie nie zasypała a dym i smrodek rozszedł po tunelach. to nie zabija tylko wypłasza nornice i czasem krety, na drugi dzień możesz podnieść deseczki i znów polac wodą bo nie zawsze starcza wilgoci na całą kostkę karbitu, możesz też zebrać kostki jak są suche i użyć ich ponownie jak nornice wrócą. ja zawsze ponownie polewam wodą żeby skutecznie wypłoszyć Quote
henryk Posted December 1, 2012 Report Posted December 1, 2012 z karbidem masz rację,daje dość dobre efekty,jednak nie lej wody bo zbyt szybko się rozlasuje a w ziemi zawsze jest na tyle wilgoci że proces lasowania trwa tylko wolniej i skuteczniej Quote
jaskółka Posted December 1, 2012 Report Posted December 1, 2012 chodziło mi o uruchomienie tego procesu, polanie np pół kieliszka wody max a nie o wlanie całego wiaderka ;-) Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted December 14, 2012 Report Posted December 14, 2012 Trutka to chyba najlepsze rozwiązanie. Kiedyś próbowałem je także podtopić wodą,jednak ten sposób okazał się mało skuteczny,więc nie polecam. Quote
Zibi Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 Z trutek polecam Rodentox DBW - specjalny preparat na nornice. Quote
Tofik Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 Kaszanka + toksan jest niezawodna w zwalczaniu gryzoni (mój sprawdzony sposób na szczury) Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 węże są lepsze, dawno temu przez wiosnę lato nie widziałem myszy ani szczura..... z powodu spękania podestów paszowych postanowiłem je zburzyć i znalazem 6 zaskrońców - obrzydlistwo, ale skuteczne oczywiście nie zatłukłem żadnego, później jesienią znajdowaem zaskrońce w oborniku wywożąc go w pole.... Quote
Tofik Posted April 21, 2015 Report Posted April 21, 2015 Tylko ze po zaskrońcach zazwyczaj pojawiają sie też padalce a potem żmije no a z nimi nie ma żartów Dlatego jak spotykam u siebie zaskrońca to pakuje go do wora i wywożę na "pieprzówki" kolo Sandomierza Pozdrawiam Quote
Logan Posted April 23, 2015 Report Posted April 23, 2015 Pies typu Husky i po problemie. U mnie całą łąkę zrył, nawet w zimie kopie i się wyniosły. Quote
Recommended Posts