Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktos z Was ma praktyke jak ustawic ten automatyczny przezutnik znacznikow zeby dzialal poprawnie?

Ja ten automat przerobiłem, bo też miałem z tym problem to wogule niechciało działać. Zamontowałem własnej konstrukcji przełącznik na siłownik pneumatyczny i teraz działa poprawnie ( jak znajdę czas to dam fotki)

Posted
kolego to jest bardzo prosty mechanizm i nic nie przerabiaj ja siałem tym siewnikiem 25 lat i zawsze to działało czasem posmarowałem tylko smarem , musisz poznać zasadę działania i nie będzie problemu. podepnij siewnik a nie podpinaj linki do ciągnika ustaw położenie siewnika w którym chciałbys siać wkręcając lub wykręcając łącznik pomiędzy ciągnikiem a siewnikiem (śrubę) dobrze by było jeszcze ją przykontrować następnie podepni tą linkę linka powinna byc lużno i teraz delikatnie podnoś siewnik linka powinna sie naprężac tak że przy maksymalnym położeniu siewnika powinny się zejść do siebie 2 blachy trapezowe u dołu do których podłączona jest linka jeśli się te blachy trapezowe nie zejdą u dołu nie będzie działać wtedy musisz linkę skrucić ( przełożyć w inny otwór) a jeżeli linka napręża się wcześniej przed maksymalnym podniesieniem i te blachy trapezowe schodzą się u dołu nie wolno wyżej podnosić bo pogniesz i nic z tego nie będzie wtedy musisz wydłużyć linkę i dkładnie doregulować śrubą do 1 obrotu wkręcic lub wykęcić śrubę dokładnie to ustawić, oczyścić i nasmarować w razie potrzeby koło sprężynki przy automacie następnie wyregulować długość łańcuszków idących do znaczników nie mogą być za lużno bo nie będzie działało ustaw je jak najkrócej ale tak żeby jeden z nich raz prawy raz lewy sięgał do ziemi następnie masz przy tym automacie cieniutki łańcuszek który jak jest żle wyregulowany też nie będzie działało sa tam podłużne otwory pod śrubami M 6 znacznik który zagłębia się w ziemię musi przeciągnąć poprzez łańcuszek tekie widełki ze sprężynką na stronę znacznika zagłębiającego się w ziemi i teraz podnosząc siewnik maksymalnie do góry pod samym końcem ta sprężynka z widełkami przepchnie taką blachę z wycięciami i zablokuje ten znacznik który był w ziemi a zwolni drugi i zawsze podpinając siewnik musisz tylko odpowiednio wyregulować śrubę pomiędzy siewnikiem a ciągnikiem i będzie działało jeśli jeszcze nie dasz rady ustawić pisz co się dzieje to ci pomogę i będzie działać jesli masz prawidłowo uregulowane nie ma z tym żadnego kłopotu
Posted
jeśli ktoś ma na zbyciu taki mechanizm do przerzucania znaczników to chętnie odkupię moze być od poznaniaka a jeszcze lepiej od gamy ( siewnik buraczany) może być uszodzony ale kompletny