elmoblacknight Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Witam, mam pytanieChciałbym się zapytać jak mam ustawić siewnik na mieszankę albo owiesszukałem tabeli wysiewów lecz nie mogłem znaleźć Chodzi mi tez co zrobić z ta korba. Quote
*SSaPeRR* Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Zrób próbę kręconą na kole. Korba pewnie do tego służy(do próby), ale nie wiem ile obrotów trzeba by było zrobić. Jeśli trzeba to mogę napisać jak to wyliczyć- ile obrotów itd. Quote
elmoblacknight Posted April 5, 2012 Author Report Posted April 5, 2012 Jakbyś mógł wyliczyć to by było bardzo fajnie.Nie znajdę tabeli wysiewów w necie ? Widziałem tylko na allegro to po 40 zl latają... Quote
*SSaPeRR* Posted April 5, 2012 Report Posted April 5, 2012 Najpierw zmierz obwód koła w siewniku. Później 100 metrów (1ar) dzielisz przez szerokość siewnika(u Ciebie 2.5m), dalej uzyskany wynik dzielisz przez obwód koła.Wynikiem będzie ilość obrotów koła jakie są potrzebne do obsiania 1 ara.Nasypujesz do siewnika zboże ustawiasz na któryś zakres wysiewu i teśli masz rynienke do próby to zakładas rynienke na siewnik(lub jeśli nie masz to pod redliczki plandeke) i kręcisz kołem( w kole pewnie jest gniazdo na tą korbę) tyle ile obrotów wyszło Ci z wyliczeń. Później zboże które masz w rynience(na plandece) ważysz i ilość mnożysz x100 i masz wynik ile kg na danym zakresie będzie wysiewane na 1ha. Rozumiesz??Tak fachowo to powinno jeszcze się uwzględnić poślizg koła siewnika- 5%.Gdzieś czytałem że ciężko jest z tymi tabelami wysiewu do Isarii Quote
Recommended Posts