darek10 Posted March 19, 2009 Report Posted March 19, 2009 Chcial bym poznac termin siewu jakie opryski nawozy stosujecie i czy gryka jest opłacalna. Quote
slawcik Posted March 20, 2009 Report Posted March 20, 2009 Dla mniejszych gospodarstw chłopskich, w warunkach gleb słabszych, gdzie nie udaje się pszenica czy jęczmień alternatywą może być uprawa gryki. Jest to roślina o szerokim zastosowaniu, głównie z punktu widzenia właściwości dietetycznych, leczniczych, miododajnych czy agroekolo-gicznych. Kasza gryczana zawiera dużo białka, niemal komplet witamin z grupy B i dużo magnezu. Zaleca się ją przy dolegliwościach przewodu pokarmowego. Pozyskiwana z gryki rutyna służy jako lekarstwo m.in. w uszczelnianiu naczyń krwionośnych. Gryka jest rośliną owadopylną, do dobrego plonowania wymaga korzystnej pogody w okresie kwitnienia roślin (oblot pszczół). Z 1 ha gryki można uzyskać do 220 kg wartościowego miodu. Grykę uprawia się głównie na ziarno, ale można też siać ją na poplon. W płodozmianie jest dość dobrym przedplonem dla innych roślin, gdyż dobrze zacienia glebę i zagłusza chwasty. Ale mocno wyczerpuje glebę ze składników pokarmowych. Do jej uprawy nie są przydatne gleby żyzne, gdyż w tych warunkach silnie wyrasta i słabo zawiązuje nasiona. W doborze znajdują się 4 odmiany gryki: Hruszowska, Kora, Luba, Panda. Hruszowską zaleca się na słabsze gleby. Trzy ostatnie odmiany lepiej plonują, mają cieńszą łuskę i grubsze nasiona. Pod jej uprawę najlepsze są stanowiska po ziemniakach, strączkowych i motylkowych. Dobrym przedplonem są także zboża (na glebach słabszych uprawiane w II roku po oborniku). Można ją również wysiać po życie uprawianym w poplonie ozimym. Uprawę roli pod grykę rozpoczyna się uprawkami po zbiorze przedplonu i następnie wykonuje orkę zimową. Wiosenne zabiegi ograniczają się do bronowania. Uprawę przedsiewną wykonuje się w dniu siewu kultywatorem z broną. Gryka wymaga gleb o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego. Gleby o pH poniżej 5 należy wapnować. Nawozy fosforowo-potasowe należy zastosować pod kultywator przed siewem w ilości 30 kg/ha P2O5 i 40 kg K2O przy średniej zasobności gleby w składniki. Przy niskiej zasobności tych składników dawki zwiększa się o 50%. Orientacyjne dawki azotu od 40 do 70 kg/ha. Azot do 50 kg/ha daje się w całości przed siewem, dawki wyższe dzieli się na 2 części - przed siewem i na początku kwitnienia. Optymalny termin siewu gryki przypada na 15-25 maja, po obawie wystąpienia wiosennych przymrozków. Przy siewie gryki w wąskiej rozstawie rzędów co 12 cm ilość wysiewu wynosi około 90 kg/ha, natomiast w szerokich międzyrzędziach (45 cm) 50 kg/ha. Głębokość siewu zależnie od rodzaju gleby 2-5 cm (na glebach lżejszych głębiej). Ważna jest pielęgnacja gryki. Przy uprawie w szerokich rzędach chwasty można zwalczać mechanicznie (opielacze - po wschodach w fazie 2-3 liści gryki oraz na początku kwitnienia), zaś przy wąskich rzędach istnieje możliwość zastosowania herbicydów. Po siewie można stosować Afalon w dawce 0,8-1 l/ha lub bezpośrednio przed wschodami gryki (3-5 dni po siewie), Chwastox Extra w dawce 2 l/ha. Chwasty jednoliścienne można zwalczać niezależnie od fazy rozwojowej gryki graminicydami: Fusilade Super 125 EC (1-1,25 l/ha) lub Targa Super EC (1-2 l/ha). W okresie masowego nalotu mszycy chmielowej należy zastosować Aztec 140 EW (0,5 l/ha) lub Karate 025 EC (0,3 l/ha). Oprysk należy wykonać wieczorem poza oblotem pszczół. Gryka dojrzewa nierównomiernie. Do zbioru przystępujemy, gdy 60-70% nasion jest w fazie dojrzałości woskowej, a większość nasion brunatnieje. Do równomiernego dojrzewania można zdesy-kować plantację środkiem Harvade 25 F w dawce 1,5-2 l/ha na 2-3 tygodnie przed zbiorem. Kombajn do zboru powinien być wyregulowany - palce nagarniacza powinny być ustawione pionowo, obroty bębna młócącego należy zmniejszyć do 500-700 obrotów/min, a klepisko odsunąć na wlocie na 14-16 mm. Sita żaluzjowe ustawić następująco: góra 8-10 mm, dolne 5-7 mm. Grykę można też zbierać dwufazowo, najpierw skosić kosiarką pokosową i po 5-7 dniach młócić z pokosów kombajnem. Quote
ursus c -355 Posted March 20, 2009 Report Posted March 20, 2009 widze że dużo na temat gryki wiesz. Sam co roku sieje po 10hw tym roku na gryke żeby zasiaci dzierżawe dotatkową w chce wziąźci Quote
krzysiek Posted March 22, 2009 Report Posted March 22, 2009 ja tak myśle że gryka była by dobra w programie rolno środowiskowym żydo(lub tawe jednoroczną) z międzyplonu skosić w bele 15 maja i jeszcze posiać grykie Quote
djkom13 Posted June 13, 2010 Report Posted June 13, 2010 ja wam polecam takie coś...zasiej gryke na oborniku, a następnie w tym samym roku pszenice ozimo...u mnie największe plony pszenicy są w taki sposób.... w tym roku mam6,5ha na 18ha wszystkiego+pole na których postawione są budynki, mam w 2miejscach...jeszcze 10lat temu było 12ha z czego 8-9ha było gryki, a najmniej tylko 4-5ha.dobry płodozmian na przełamanie zbożowego Quote
Pogodny Piątek Posted October 6, 2013 Report Posted October 6, 2013 Koledzy, jeśli ktoś jest z centralnej Polski i potrzebuje zapylaczy na plantacji gryki, to chętnie podjadę i przywiozę z 10-20 uli. Mieszkam na terenie powiatu Rawa Mazowiecka. Pisząc centralna Polska mam na myśli obszar o promieniu do 50 km od tego miasta. Quote
zielslawek Posted February 27, 2016 Report Posted February 27, 2016 Odgrzeje kotleta;), gdyz tematem przewodnim jest gryka Mam jakies 8 ha w porywach do 12 ha (dzierżawa) II i III klasy pola. Gospodarstwo nie jest ukierunkowane w jednym profilu uprawy czy hodowli. Chcę spróbować uprawy gryki. Moje pytanie jest takie: czy przy zbiorze muszę zastosować pokosówkę tzw.Forschnita? Czy zamiast tego wystarczyloby zastosować jakis dopuszczalny oprysk, jesli znacie, to jakie? Czy II i III klasa ziemi nie jest za mocna?Dziękuję z góry:) Quote
crazy333 Posted March 8, 2016 Report Posted March 8, 2016 Odgrzeje kotleta;), gdyz tematem przewodnim jest grykaMam jakies 8 ha w porywach do 12 ha (dzierżawa) II i III klasy pola. Gospodarstwo nie jest ukierunkowane w jednym profilu uprawy czy hodowli. Chcę spróbować uprawy gryki. Moje pytanie jest takie: czy przy zbiorze muszę zastosować pokosówkę tzw.Forschnita? Czy zamiast tego wystarczyloby zastosować jakis dopuszczalny oprysk, jesli znacie, to jakie?Czy II i III klasa ziemi nie jest za mocna?Dziękuję z góry:)Klasa gleby powinna być ok Pamiętaj, żeby unikać sadzenia gryki na polu, gdzie wcześniej uprawiano pszenicę, owies, jęczmień lub len. Quote
zielslawek Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Super, dzieki za dodatkowe wskazowki. Quote
gucio1977 Posted September 19, 2016 Report Posted September 19, 2016 WITAMJESTEM PSZCZELARZEM MOGĘ UDOSTĘPNIĆ MOJE PSZCZÓŁKI NA 2017 DYSPONUJĘ 50-MA ULAMI ODLEGŁOŚĆ NA DRUGIM PLANIEmocne i silne rodziny zwiększą Twój plon - polecamPOZDRAWIAM Quote
Dobromil Posted September 20, 2016 Report Posted September 20, 2016 Mam takie pytanie odnośnie gryki , czy jest prawdą że bardzo mocno wyjaławia glebę słyszałem opinie że nawet do trzech lat mogą być odczuwane skutki to znaczy słabe plony zboża Quote
Robert ;-) Posted September 20, 2016 Report Posted September 20, 2016 Ja też tak myślałem,ale gryka pobiera składniki pokarmowe z gleby których inne rośliny nie mogą już pobrać , zrezygnowałem z uprawy z powodu słabych plonów, siałem dwa razy, ale na wiosnę zasieje kawałek na próbę jak to mówią do trzech razy sztuka Quote
Darko Posted September 22, 2016 Report Posted September 22, 2016 Jako poplon jak najbardziej, pierwsze słyszę o tym by wyjałowiałała ziemię. Quote
copacabana Posted October 3, 2016 Report Posted October 3, 2016 Z gryką jest podstawowy problem. W przeciwieństwie do zbóż nie wszędzie skupują grykę. U mnie np najbliższy skup jest oddalony ok 100km. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 3, 2016 Report Posted October 3, 2016 Mam takie pytanie odnośnie gryki , czy jest prawdą że bardzo mocno wyjaławia glebę słyszałem opinie że nawet do trzech lat mogą być odczuwane skutki to znaczy słabe plony zboża Generalnie gryka jest lepszym przedplonem niż inne zboża. Lepiej wykorzystuje niektóre składniki pokarmowe (np. fosfor) trudno dostępne niż większość innych roślin. Jeżeli gleba jest uboga w składniki pokarmowe i gryka nie będzie odpowiednio wynawożona to faktycznie wyjałowi glebę, zresztą jak każda uprawa. Jednak opinia o wyjaławianiu gleby pokutuje z innego powodu. Gryka zakwasza glebę kwasami organicznymi, ale to zakwaszenie jest przemijające i na dodatek nie jest uwzględniane przy badaniu gleby metodami stosowanymi przez stacje chemiczno-rolnicze. Jeżeli pH gleby jest niskie na granicy tolerancji przez np. żyto to po gryce gleba jest jeszcze bardziej kwaśna i żyto nie rośnie. pH w normie wg stacji chemiczno-rolniczej, więc proste wytłumaczenie podręcznikowe że gleba jest wyjałowiona.Dzięki substancjom pozostawionym w glebie gryka jest dobrą rośliną fitosanitarną.Pozdrawiam Forumowiczów! Robert ;-) 1 Quote
Recommended Posts