Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie.

Mam 17ha i hodowle krów mlecznych.

W tym roku chcę przejść na VAT.

Chcę kupić nowy sprzęt i ubiegać się o to żeby zwrócili mi za niego VAT.

Planuję kupić prasę, owijarkę i pług.

Chcę pożyczyć pieniądzę od znajomego na ten sprzęt, znajomy powiedział że jak dam mu tyle ile od dostaje trzymając te pieniądze na lokacie to mi je pozyczy.

I mam takie pytania:

-Czy muszę zgłosić gdzieś to skąd mam te pieniądze? (Muszę dać gdzieś jakieś oświadczenie od kumpla że to jego pieniądze)

-I czy jak bym chciał wziąść jeszcze kredyt na 100 000zł to musiał bym zapłacić jakiś VAT?

Z góry dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

Posted

Witam myślę że oświadczenie nie jest potrzebne a o kasę to nikt Cię nie zapyta skąd masz bylebyś zapłacił.

Biorąc kredyt to płacisz procent od danej kwoty i spłacasz kapitał.

Z lokat płacisz podatek od przyrośniętej kwoty.

Polecam BGŻ.

Posted

Czyli nikt mnie nie zapyta skąd mam prawie 80 000 na sprzęt?

W moim gospodarstwie nie mam nawet takiego rocznego obrotu.

Wiec troszkę dziwnie będzie to wygladać skąd mam taką sumę pieniędzy tak odrazu.

A co do kredytu, czyli pożyczając 100 000zł nie dostanę takiej sumy bo zabiorą mi ileś tam VAT, dobrze rozumię?

• 1 month later...
Posted

jeśli gdziekolwiek powiesz ze pożyczyłeś od znajomego to zeżrą was obu podatki i kontrole, najlepiej trzymaj sie tekstu że to twoje zaskurniaki 80tys na maszyny rolnicze to niewiele zaskurniaków, pozatym sa programy w arimr gdzie wymagają wkładu własnego około połowy a druga połowa w kredycie i dopiero oni jakby spłacaja ten kredyt wiec nic sie nie martw o te 80tys nikt nie będzie wnikał, tylko z kumplem spisz dokładna umowe jaki procent i jak naliczany m-c czy rocznie, umowe najlepiej spisać u sołtysa zeby podsteplował albo chociaż miejcie świadków.

od kredytu 100tys napewno dostaniesz mniejszą kwotę ale wiele zależy od banku np prowizji bankowej. idz do banku najlepiej tam gdzie masz konto rolnicze, dokładnie się wypytaj i poproś o zrobienie symulacji to dowiesz sie ile dostaniesz do reki

Posted
Dokłądnie załatw sprawę z pożyczką od znajomych, żeby potem kwasów nie było. W banku pytaj tez o rzeczywisty koszt kredytu, czyli ile na miesiąc wyniosą Cie raty, będziesz wiedzial jakie sa odsetki itp. Dokłądnie w niektórych bankach dość spora prowizję sobie życza. Pochodz po kilku i porównaj oferty.
Posted

Moim zdaniem to jest tak

Bank nie pyta kto ci dał kasę o to pyta tylko urząd skarbowy ale ty jako rolnik nie powinieneś mieć z tym problemu ponieważ płacisz podatek rolny i nie musisz się wykazywać dochodem. Dlatego lepiej po cichu od kolegi. Wyjdziesz lepiej niż w najlepszym Banku. sprawdzone. Nigdzie nie może wyjść że to kasa od kolegi bo straci na tym on za nieujawnienie dochodów podatek 19% od 10000 kara i odsetki 14% od dnia pożyczki do daty wpłaty podatku. Można też tak że kolega dał ci te pieniądze znam kruczek który umożliwi przekazanie nawet takiej sumy bez podatku ale to już na prywat.