Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam dość nietypowe pytanie, a mianowicie jaka wg Was jest wytrzymałość osi rozsiewacza KOS? Chce go troszke zmodyfikować, a dokładniej wsadzić większą skrzynie i nie chce przegiąć z jej wielkością :P
Posted

Miałem kosa w niego wchodzi 200 kg drugie 150 kg kładłem workach na pełen kosz razem 350 kg to wytrzyma ,rozsypywałem też nim wapno magnezowe to powyżej 400 kg na pewno było i też te

próbę wytrzymał.

Posted
Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Z czego najlepiej było by wykonać nową skrzynie? Myślałem nad blachą ocynkowaną ale nie wiem jak grubą. Chyba że polecisz mi jakiś inny materiał?
Posted

Nigdy nie przerabiałem skrzyni u kosa, dorobiłem takie zakładki z desek tak pasowały w skrzynie, ale było za wysoko wrzucać. Myślę że blacha ocynk będzie najlepsza, a gruba od 1,5-2,0mm.

Tak mi się wydaje że starczy.

• 1 month later...
Posted

Nie znalazłem zdjęcia :huh:

Myślę też przerobić, ale nie martwi mnie oś, a taśma. Przecież ona nie wytrzyma za dużo. W moim KOSie jest oryginalny zbiornik. Mieści sie w nim do 300 kg. nawozu, najwięcej wchodzi soli, bo najcięższa, najmniej mocznika, bo lekki. Pod taśmą nie ma rolek podpierających, są tylko dwie skrajne, w tym jedna napędowa. Wydaje mi się, że jak zrobię zbiornik na ponad 500 kg. to taśma nie wytrzyma.

• 2 weeks later...
Posted

No i dalej nie ma zdjęcia. :(

Mam kosa po remoncie w bardzo dobrym stanie. Jak nie przerobię zbiornika, bo jest oryginalny, to będę musiał go sprzedać. :-/

Dla mnie jest za mały, choć KOS bardzo bobrze rozsiewa. Uważam, że to bardzo dobry sprzęt.

• 5 months later...
Posted

rolki nie problem dostac' date=' gorzej jest z panewkami

a oto i zdjecie [LINK USUNIĘTY - KONKURENCYJNE FORUM]

ja mam też kosa ale pomiędzy rolkami skrajnymi sa 2 rolki pośrednie podtrzymujące taśmę,są to zwykłe wałki grubości 6-7cm a ośka ma 15mm która się kręci w dębowym klocku(to jest tkzw.panewka),ale zamiast tych rolek podporowych można wstawić od spodu górnej taśmy kawał blachy naj lepiej nierdz. po której pojedzie taśma i zarazem będzie podparta,tak mi doradzał pan z grene ,to rozwiązanie jest podobno w nowszych następcach kosa tzn. w motylach-pozdrawiam i życzę sukcesu