Miki Posted April 8, 2012 Report Posted April 8, 2012 Mam dość nietypowe pytanie, a mianowicie jaka wg Was jest wytrzymałość osi rozsiewacza KOS? Chce go troszke zmodyfikować, a dokładniej wsadzić większą skrzynie i nie chce przegiąć z jej wielkością Quote
Biznez404 Posted April 9, 2012 Report Posted April 9, 2012 A o ile chcesz skrzynie powiększyć ? Quote
Miki Posted April 9, 2012 Author Report Posted April 9, 2012 Tak do 400-500kg było by super ale właśnie nie mam pojęcia czy wytrzyma. Quote
Biznez404 Posted April 9, 2012 Report Posted April 9, 2012 Miałem kosa w niego wchodzi 200 kg drugie 150 kg kładłem workach na pełen kosz razem 350 kg to wytrzyma ,rozsypywałem też nim wapno magnezowe to powyżej 400 kg na pewno było i też tepróbę wytrzymał. Quote
Miki Posted April 9, 2012 Author Report Posted April 9, 2012 Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Z czego najlepiej było by wykonać nową skrzynie? Myślałem nad blachą ocynkowaną ale nie wiem jak grubą. Chyba że polecisz mi jakiś inny materiał? Quote
Biznez404 Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 Nigdy nie przerabiałem skrzyni u kosa, dorobiłem takie zakładki z desek tak pasowały w skrzynie, ale było za wysoko wrzucać. Myślę że blacha ocynk będzie najlepsza, a gruba od 1,5-2,0mm.Tak mi się wydaje że starczy. Quote
Chałek Posted June 10, 2012 Report Posted June 10, 2012 Nie znalazłem zdjęcia Myślę też przerobić, ale nie martwi mnie oś, a taśma. Przecież ona nie wytrzyma za dużo. W moim KOSie jest oryginalny zbiornik. Mieści sie w nim do 300 kg. nawozu, najwięcej wchodzi soli, bo najcięższa, najmniej mocznika, bo lekki. Pod taśmą nie ma rolek podpierających, są tylko dwie skrajne, w tym jedna napędowa. Wydaje mi się, że jak zrobię zbiornik na ponad 500 kg. to taśma nie wytrzyma. Quote
izydor6280 Posted June 11, 2012 Report Posted June 11, 2012 rolki nie problem dostac, gorzej jest z panewkamia oto i zdjecie [LINK USUNIĘTY - KONKURENCYJNE FORUM] Quote
Chałek Posted June 20, 2012 Report Posted June 20, 2012 No i dalej nie ma zdjęcia. Mam kosa po remoncie w bardzo dobrym stanie. Jak nie przerobię zbiornika, bo jest oryginalny, to będę musiał go sprzedać. Dla mnie jest za mały, choć KOS bardzo bobrze rozsiewa. Uważam, że to bardzo dobry sprzęt. Quote
henryk Posted December 14, 2012 Report Posted December 14, 2012 rolki nie problem dostac' date=' gorzej jest z panewkamia oto i zdjecie [LINK USUNIĘTY - KONKURENCYJNE FORUM]ja mam też kosa ale pomiędzy rolkami skrajnymi sa 2 rolki pośrednie podtrzymujące taśmę,są to zwykłe wałki grubości 6-7cm a ośka ma 15mm która się kręci w dębowym klocku(to jest tkzw.panewka),ale zamiast tych rolek podporowych można wstawić od spodu górnej taśmy kawał blachy naj lepiej nierdz. po której pojedzie taśma i zarazem będzie podparta,tak mi doradzał pan z grene ,to rozwiązanie jest podobno w nowszych następcach kosa tzn. w motylach-pozdrawiam i życzę sukcesu Quote
Recommended Posts