lukash11181 Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 witam. chciałbym za zarobione pieniadze zainwestowac w cielaczki a konkretnie jalowi. chcialbym kupowac cielaki kilkudniowe. pracuje u gospodarza i zarabiam 1700zl msc. Ile mozna kupic cielakow za 1000zl oczywiscie kilkudniowe i jaki wynosi koszt utrzymania ich. Quote
Mikruss Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 jezeli jałowki mają papiery (pod ochroną chodowlaną) to za jednego musisz dać ok 700 zł minimum.PS. Kupuj min. 2 tygodniowe, które już sa trochę odchowane, ja za byczki płace 2-3 tygodniowe 900-1000 zł. Quote
*SSaPeRR* Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 Ja przez ostatnie 3 tygodnie kupiłem 5 cielaków. Oczywiscie jak to najczęściej bywa mieszańce. Jałówki 2x 400 i jedna 300zł byczki za 400 i jeden po znajomości za 250zł. Wszystkie wiekowo od 5 do 8dni. Jeżeli u Ciebie nie będą dalej pojone krowim mlekiem tylko preparatami mlekozastępczymi to szukaj najlepiej tak jak kolega Mikruss radzi takie odpojone- wiekowo od 2 tygodni. A jeśli będą miały mleko krowie to bierz nawet i takie 4-5 dniowe. A koszt utrzymania zależny od ceny pujła. Ja tego mleka co krowy dają to nie licze. A odnośnie mleka w proszku to przeliczając115-125g Vitalacu(z siemieniem lnianym) na 1L pujła dla cielaka to z worka 18 kg mamy około 140-150L. Ja na początek daję około 3L rano i 3L wieczorem. Później stopniowo co tydzień zwiększam o 150-250ml. CZyli mniej więcej worek starcza na około 20-25dni na jedną sztukę. Cena u mnie 90-95zł za worek. Quote
Mikruss Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 saperr gdzie po tyle są cielaki ???Jak taka cena to przyjade po 10 sztuk Quote
*SSaPeRR* Posted April 10, 2012 Report Posted April 10, 2012 Przyjedź. Warm-Maz powiat Braniewski gmina Lelkowo. U nas większość co trzyma krowy i zdaje mleko do mleczarni pozbywa się cielaków. Może bym coś i Tobie załatwił jakby Ci się opłacało przyjechać. Dzisiaj też brałem jednego to po drodze zatrymał mnie znajomy i pytał czy u niego nie kupię. U tego co dzisiaj bralem byczka to została jeszcze jałówka za 400zł, podobno była by dobra na krowe(po matce). A u innych to bym musiał popytać. Ale do 500zł to napewno znajdziesz cielaki. Tylko Trzeba się śpieszyć bo z daleka ludzie przyjeżdżają.Tylko jest taki zonk że najczęściej trzeba na kolczyki czekać żeby przysłali lub samemu przyjechać. Ja z tych 5 sztuk 4 mam bez kolczyków. A jeszcze do tych co kupują cielaki, czy ktoś kupował w firmie BYKPOL?? bykpol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3 Quote
Mikruss Posted April 11, 2012 Report Posted April 11, 2012 Trochę niestety za daleko bo ponad 400 km Ale z moich okolich handlarze tam jeżdżą i za cielaka chcą min 700-800 zł, także przebitkę mają...Zadzwoń do bykpol'a i sie spytaj o cene Quote
*SSaPeRR* Posted April 11, 2012 Report Posted April 11, 2012 W Twoim wypadku trzeba by było w kilku chętnych na zakup się zebrać, mieć zamówione ze 25-30 cielaków i wtedy transportem przyjechać. O cene w bykpolu tak mi nie chodzi tylko jak te cielaki wyglądają. Jak z przyrostami. Bo zdjęcia to mogą najładniejszym sztukom robić. Gdzieś czytałem że przez telefon o cenach niechcą mówić, tylko na miejsce trzeba przyjechać. To kolega się napalił na te byczki z tej firmy. Tak myślałem że może i ja bym wziął ze 2. Ale ja raczej odpuzcze, nie wiem jak on. Teraz widzisz ile na sztuce hahdlarze zarabiają jak z moich stron ze 20 sztuk u Ciebie sprzeda. Quote
Mikruss Posted April 11, 2012 Report Posted April 11, 2012 Żebym miał jakiś transport to sam bym wziął od reki 15-20 sztuk Ale dobrze że ojciec z bratem ma krowy mleczne , także od nich biorę cielaki a mają mieszańce, przważnie h-f+ czerwony h-f, albo z bomieszką simentala, mombeliera itp (nie sprawdzam pisowni, wiadomo o co chodzi ) Quote
lukasz26 Posted April 13, 2012 Report Posted April 13, 2012 ja kupiłem w bykpolu 5 sztuk jeden padł a drógi na wykonczeniu Quote
*SSaPeRR* Posted April 13, 2012 Report Posted April 13, 2012 A co tam im się porobiło, biegunka wykonczyła, czy coś innego?? Może przepoiłeś?? Co im dajesz, mleko krowie, czy w proszku?? A tak to jakie wiekowo brałeś?? Quote
lukasz26 Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 dostaja mleko w proszku firmy sano odpowiednia dawke do wieku i masy a brałem to co zostało po 2do3 tygodni miały i wyszły srednio po 1000zł jechałem 200km z myśla ze kupie 10szt mięsne ładne jak ze zdęcia z ogłoszenia a w rzeczywistości kupiłem 5 z czego 3hf i2 mieszance i to tylko zeby nie jechac do domu bez niczego. Na miejscu mogę kupic hf w każdej ilości i to srednio po 700zł ale chciałem mięsne. Ja osobiście nie polecam firmy bykpol to zwykli chandlarze i tyle Quote
sib Posted June 24, 2012 Report Posted June 24, 2012 wy wszyscy z jakiego województwa piszecie? byk pol zaopatruje sie u mnie Quote
Mikruss Posted June 25, 2012 Report Posted June 25, 2012 wielkopolskie i bardzo chetnie kupil bym cielaki ale 1500 zl za miesnego nawet to juz wg mnie niebotyczne pieniądze (80-100 kg) bo gdzie tu jeszcze zarobic na tym, jak zostanie z jednego cielaka ok 500-700 zł, szczegolnie teraz jak cielaki drogie a cena zywca spadła dosc znacznie. Quote
sib Posted June 26, 2012 Report Posted June 26, 2012 wielkopolskie i bardzo chetnie kupil bym cielaki ale 1500 zl za miesnego nawet to juz wg mnie niebotyczne pieniądze (80-100 kg) bo gdzie tu jeszcze zarobic na tym, jak zostanie z jednego cielaka ok 500-700 zł, szczegolnie teraz jak cielaki drogie a cena zywca spadła dosc znacznie.[/quot jakie sztuki cie interesują konkretnie? Quote
Mikruss Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 a co proponujesz bo ja to raz kiedys kupuje jak ojciec nie ma 2-3 sztuki nie wiecej Quote
sib Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 a co proponujesz bo ja to raz kiedys kupuje jak ojciec nie ma 2-3 sztuki nie wiecej proponuje color, hf, mieszaniec, kilkudiowe i te starsze Quote
Mikruss Posted June 28, 2012 Report Posted June 28, 2012 a w jakich cenach i z jakiego regionu jestes Quote
sib Posted July 7, 2012 Report Posted July 7, 2012 nie wiem jakie sztuki cie interesuja czy kilku dniowe czy np powyzej 2 tyg i starsze, mazowiecki Quote
Mikruss Posted July 7, 2012 Report Posted July 7, 2012 ee to za daleko jak dla mnie bym musial ok 300 km jechac a transportu nie mam takiego Quote
tabletta123 Posted July 18, 2012 Report Posted July 18, 2012 Jestem zainteresowana zakupem cielaków hf, mogą być 2-tygodniowe. Też jestem z województwa mazowieckiego, chętnie nawiążę współpracę. Quote
Marian118 Posted July 19, 2012 Report Posted July 19, 2012 Nawiąże współpracę z odbiorcami cieląt do 120kg. Quote
wojciechlis13 Posted July 20, 2012 Report Posted July 20, 2012 Przyjedź. Warm-Maz powiat Braniewski gmina Lelkowo. U nas większość co trzyma krowy i zdaje mleko do mleczarni pozbywa się cielaków. Może bym coś i Tobie załatwił jakby Ci się opłacało przyjechać. Dzisiaj też brałem jednego to po drodze zatrymał mnie znajomy i pytał czy u niego nie kupię. U tego co dzisiaj bralem byczka to została jeszcze jałówka za 400zł' date=' podobno była by dobra na krowe(po matce). A u innych to bym musiał popytać. Ale do 500zł to napewno znajdziesz cielaki. Tylko Trzeba się śpieszyć bo z daleka ludzie przyjeżdżają.Tylko jest taki zonk że najczęściej trzeba na kolczyki czekać żeby przysłali lub samemu przyjechać. Ja z tych 5 sztuk 4 mam bez kolczyków. A jeszcze do tych co kupują cielaki, czy ktoś kupował w firmie BYKPOL?? bykpol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3 [/quote'] czy ta cena jest jeszcze aktualna Quote
*SSaPeRR* Posted July 20, 2012 Report Posted July 20, 2012 Za bardzo w cenach się nie orientuję na ten czas. Aktualnie na moim terenie mało osób sprzedaje cielęta. W większości krowy pocieliły się do maja. A te cielęta które sporadycznie się urodziły w lato to rolnicy najczęściej sobie zostawiają, lub są już zamówione. Najlepiej by było pojeździć i popytać.Na wiosnę na pewno znowu będzie wysyp i cena niska. Quote
wojciechlis13 Posted July 20, 2012 Report Posted July 20, 2012 Za bardzo w cenach się nie orientuję na ten czas. Aktualnie na moim terenie mało osób sprzedaje cielęta. W większości krowy pocieliły się do maja. A te cielęta które sporadycznie się urodziły w lato to rolnicy najczęściej sobie zostawiają' date=' lub są już zamówione. Najlepiej by było pojeździć i popytać.Na wiosnę na pewno znowu będzie wysyp i cena niska.[/quote'] Jestem z pomoza i pozniwach bym podjechal. moze cos bysie znalazlo. Quote
SpecDotacje Posted July 24, 2012 Report Posted July 24, 2012 Niedługo (wrzesień/październik) rozpoczyna się kolejna tura dotacji unijnych PROW 3.1.1 dla rolników jest to idealny program, nawet dla tych z mniejszym gospodarstwem bo obejmuje kredyty i leasing, a środki można otrzymać na zakup zarówno maszyn jak i zwierząt, 50/50 przy takich sumach na pewno się opłaca. Quote
Recommended Posts